Aπέκλεισαν από το δίκτυ προστασίας την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου
Δήλωση Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Σταύρου Ευαγόρου
Μετά την ψήφιση του νόμου για τις εκποιήσεις, δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε ή ανάφερε στο δικαστήριο όλες εκείνες τις νομοθεσίες που αποτελούσαν δίκτυ προστασίας για την κύρια κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη.
Δικαιολογώντας την αντιλαϊκή της στάση η Κυβέρνηση ισχυρίστηκε τότε ότι με το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα δημιουργούσε και ένα ικανοποιητικό δίκτυ προστασίας για τον κόσμο.
Τελικά και με βάση το περιεχόμενο των νομοσχεδίων που κατάθεσε η κυβέρνηση το δίκτυ προστασίας αφορούσε τις τράπεζες. Το περιβόητο δίκτυ προστασίας είναι τελικά κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των Τραπεζών. Στα μέτρα δηλαδή εκείνων που δημιούργησαν την οικονομική κρίση. Στα μέτρα εκείνων που για να σωθούν κούρεψαν τις καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία του κόσμου.
Κρίνοντας μόνο από το προοίμιο του βασικού νόμου (πλαίσιο Αφερεγγυότητας) που ψήφισαν τα Κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, οποιοσδήποτε μπορεί να αντιληφθεί προς όφελος ποιού θα λειτουργήσουν αυτοί οι νόμοι. Τόσο στο προοίμιο του βασικού νόμου όσο και σε άλλα τέσσερα νομοσχέδια επαναλαμβάνεται η βασική φιλοσοφία του πλαισίου που λέει ουσιαστικά ότι «Σε καμιά περίπτωση (αναδιάρθρωσης ή εκποίησης) ο πιστωτής (δηλ. η Τράπεζα) δεν πρέπει να βρεθεί σε χειρότερη οικονομική θέση. Αντίθετα, εάν είναι δυνατό να έχει και όφελος».
Αυτό από μόνο του ανατρέπει οποιοδήποτε ισχυρισμό των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ ότι τάχατες δημιούργησαν δίκτυ προστασίας για τον κόσμο.
Για να μπορέσει κάποιος να επωφεληθεί αυτής της ελάχιστης προστασίας που προσφέρουν τα νομοσχέδια θα πρέπει μέσα από ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια να κριθεί ΒΙΩΣΙΜΟΣ.
Οι 70 χιλιάδες άνεργοι, οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος και οι πλείστοι από τους συμπολίτες μας που είδαν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται με βάση αυτά τα κριτήρια δεν κρίνονται βιώσιμοι και κατ’ επέκτασην δεν προστατεύονται.
Τα κόμματα που ψήφισαν τα νομοσχέδια απέκλεισαν από το δίκτυ προστασίας την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.
Εκτός από τα πιο πάνω στους νόμους που ψηφίστηκαν:
-Δεν προστατεύονται η κύρια κατοικία και η επαγγελματική στέγη.
-Νομιμοποιούνται οι υπερχρεώσεις, οι παρανομίες και όλες ουσιαστικά οι αμαρτίες των τραπεζών.
-Σε περίπτωση εκποίησης δεν καθορίζεται η αξία εκποίησης. Έχει δηλαδή η Τράπεζα τη δυνατότητα να το πουλήσει όσα – όσα.
– Αν μετά την εκποίηση εξακολουθεί να υπάρχει υπόλοιπο χρέους, τότε οι Τράπεζες θα κυνηγούν τόσο τον πρωτοφειλέτη όσο και τους εγγυητές.
Με λίγα λόγια δηλαδή οι νόμοι που υπερψήφισαν τα τρία κόμματα δίνουν το δικαίωμα στις Τράπεζες να σου πουλούν το σπίτι με διαδικασίες εξπρές, μάλιστα σε τιμές όσα- όσα, θα σου μείνει και χρέος και η Τράπεζα θα συνεχίσει να κυνηγά εσένα και τους εγγυητές σου.
Ως ΑΚΕΛ τηρήσαμε μια υπεύθυνη και συνεπή στάση και δώσαμε την μάχη με ένα και μοναδικό στόχο, την προστασία του κόσμου.
Με βάση λοιπόν αυτό το ξεκάθαρο στόχο καταθέσαμε προς ψήφιση (μόνοι μας ή μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις) τις κάτωθι προτάσεις:
-Πρόταση για προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης.
– Πρόταση για απαλλαγή του πρωτοφειλέτη και των εγγυητών στην περίπτωση εκποίησης.
– Πρόταση για απαλλαγή από τέλη και φόρους στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης ή εκποίησης.
– Πρόταση για να μην εκποιείται ένα ακίνητο κάτω από το 80% της αγοραίας αξίας.
– Πρόταση για ρύθμιση των δανείων που έγιναν σε ξένο νόμισμα.
– Πρόταση για διαγραφή των καταχρηστικών ρητρών και των υπερχρεώσεων των τραπεζών.
– Πρόταση για απαγόρευση εκποίησης ακινήτου για όσους αγοραστές είναι συνεπείς ή έχουν ακόμα εξοφλήσει το ακίνητο τους αλλά κινδυνεύουν να το χάσουν επειδή ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης δεν είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του απέναντι στην Τράπεζα.
– Πρόταση για απαγόρευση πώλησης δανείων σε ξένα επενδυτικά ταμεία.
– Πρόταση για προστασία των οφειλετών από αυθαίρετες αυξήσεις των επιτοκίων από τις Τράπεζες.
– Πρόταση για διαγραφή της βασικής πρόνοιας των νόμων που αναφέρει «ότι η τράπεζα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να βρεθεί σε χειρότερη θέση».
Και πολλές άλλες προτάσεις; Ή τροπολογίες ήσσονος σημασίας.
Δυστυχώς, πολύ σύντομα οι Κυπριακές Τράπεζες θα εκμεταλλευτούν προς όφελος τους τις πρόνοιες των νόμων που ψήφισαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Πρόνοιες που θα οδηγήσουν σε ξεσπιτωμό κόσμου με τραγικές κοινωνικές συνέπειες αλλά και κοινωνική αναταραχή.
Ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε τόσο μέσα όσο και έξω από την Βουλή να δίνουμε τη μάχη για προστασία του κόσμου, επαναφέροντας προτάσεις νόμου και θέσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση.
Την ίδια στιγμή αναμένουμε από τα κόμματα που υπερψήφισαν το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες απέναντι στον απλό άνθρωπο, για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Ιδιαίτερα εκείνοι που εκφέρουν και έντονα αντιμνημονιακό λόγο.
20/04/2015