Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  « Eκσυγχρονισμός είναι», όταν ο δημόσιος πλούτος ξεπουλιέται στους ιδιώτες; της Παναγιώτας Αποστόλου

« Eκσυγχρονισμός είναι», όταν ο δημόσιος πλούτος ξεπουλιέται στους ιδιώτες; της Παναγιώτας Αποστόλου

Διερωτώμαι και πιστεύω ότι κάνει το ίδιο ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης. Ονομάζεται «εκσυγχρονισμός» το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου ενός τόπου σε ιδιώτες; Ίσως, ναι, ειδικά για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κύριο Αβέρωφ, «οι αποκρατικοποιήσεις είναι θέμα εκσυγχρονισμού» και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δηλώσεις του «τα ζητήματα αυτά δεν είναι ιδεολογικά αλλά πραγματιστικά». Σεβαστή αυτή η θέση, αφού ο κάθε πολιτικός χώρος έχει το δικαίωμα να προσδίδει διαφορετικό περιεχόμενο στο κάθε τι, σύμφωνα μάλιστα και με την ιδεολογικοπολιτική φιλοσοφία που πρεσβεύει. Όπως δηλαδή και ο κύριος Αναστασιάδης με την έλευση του νέου χρόνου, «ευελπιστούσε ότι το 2014 θα αποτελέσει τη βάση για την αναγέννηση της οικονομίας και του εκσυγχρονισμού του κράτους», έτσι και το κόμμα του τώρα πιστεύει ότι ιδιωτικοποιώντας τους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς του τόπου, που στην ουσία τους ξεπουλά, εκσυγχρονίζεται το κράτος. Φιλελευθεροποιώντας πολλές δημόσιες υπηρεσίες, με το επιχείρημα της ανάγκης μείωσης των δημόσιων δαπανών και κατά συνέπεια σμικραίνοντας κατά πολύ το κράτος, εκσυγχρονίζεται το κράτος.
Για το ΑΚΕΛ όμως και ευρύτερα την αριστερά, όλα αυτά δεν ανήκουν στη σφαίρα του εκσυγχρονισμού. Δεν μπορεί κύριοι, να ονομάζεται «εκσυγχρονισμό» την αποκρατικοποίηση τριών μεγάλων κερδοφόρων οργανισμών, που όλοι γνωρίζουμε την προσφορά και στήριξη τους στον τόπο, και την ίδια στιγμή να καταπατάτε και να διαγράφεται με τον πιο άδικο και αυταρχικό τρόπο τις κατακτήσεις των εργαζομένων, στο βωμό των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι όμως η αντιλαϊκή φιλοσοφία σας και όχι οι δεσμεύσεις που υπόσχεστο προεκλογικά στους εργαζόμενους των οργανισμών.
«Εκσυγχρονισμός» των ημικρατικών οργανισμών για το ΑΚΕΛ είναι η διατήρηση του καθεστώτος που έχουν σήμερα, εκσυγχρονίζοντας το νομοθετικό πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους, ώστε αυτοί να καταστούν πιο ευέλικτοι. Να διαμορφωθούν εκείνα τα δεδομένα δηλαδή που θα επιτρέπουν τη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων προς όφελος πάντοτε των οργανισμών και του δημοσίου συμφέροντος. Με άλλα λόγια «εκσυγχρονισμός» για το ΑΚΕΛ είναι η πρόοδος ενός σύγχρονου κράτους, είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική ισότητα και όχι οτιδήποτε ορίζεται μέσα από τις νεοφιλελεύθερες συνταγές και τους περιορισμούς του Μνημονίου.
 
Κοινοβουλευτική συνεργάτιδα ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις,
Παναγιώτα Αποστόλου.

PREV

Το «κατάλοιπο» της πρόσφατης ιστορίας, της Σταύρης Καλοψιδιώτου

NEXT

Νεοφιλελευθερισμός πέρα από τα όρια και την Τρόικα, του Γιάννου Μαυρόγιαννου