Ανακοίνωση Κ.E ΑΚΕΛ: Αδιαπραγμάτευτος στόχος η προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας το 2028
Συνήλθε σήμερα η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ με θέμα το πολιτικό πλαίσιο, τη στρατηγική και τον οδικό χάρτη του Κόμματος για τις Προεδρικές Εκλογές του 2028. Η Κεντρική Επιτροπή επαναβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ κατέρχεται στις Προεδρικές Εκλογές με αδιαπραγμάτευτο στόχο την προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας το 2028. Το ΑΚΕΛ προχωρά με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία για την οικοδόμηση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας για την προοδευτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος και ο λαός μας.
Για το ΑΚΕΛ η προοδευτική αλλαγή δεν σημαίνει μόνο αλλαγή στα πρόσωπα, σημαίνει πρωτίστως αλλαγή πορείας της χώρας, με προμετωπίδα:
• τη λύση του Κυπριακού, τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας
• ένα νέο οικονομικό μοντέλο για την Κύπρο που θα εγγυάται βιώσιμη ανάπτυξη και μια δικαιότερη κοινωνία, που θα αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες ανισότητες, την κρίση κόστους ζωής και τη στεγαστική κρίση και θα διαφυλάσσει το περιβάλλον και τον εθνικό πλούτο της χώρας για τις επόμενες γενιές
• την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους
• την προστασία των στρατηγικών υποδομών της χώρας, των νευραλγικών υπηρεσιών και του πλούτου της χώρας από το μαζικό ξεπούλημα σε ξένα κεφάλαια
• την αναστήλωση του κράτους δικαίου και τη σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή
• την υπεράσπιση της δημοκρατίας απέναντι στον φασισμό και την ακροδεξιά
• μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αρχών που αντί της προσκόλλησης σε ΗΠΑ και Ισραήλ και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, θα προσηλωθεί στο διεθνές δίκαιο, την ειρήνη και θα υπηρετεί τα συμφέροντα και την ασφάλεια του λαού μας.
Η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί την αφετηρία της οργανωμένης πορείας του Κόμματος προς τις Προεδρικές Εκλογές. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει διάλογος -στη βάση του πολιτικού πλαισίου- με τα μέλη του Κόμματος, την Κοινωνική Συμμαχία και με προσωπικότητες και ομάδες που έχουν συνταχθεί με το ΑΚΕΛ για την προοδευτική αλλαγή το 2028.
Παράλληλα, η Κεντρική Επιτροπή εξουσιοδότησε την ηγεσία του Κόμματος να προχωρήσει σε επαφές με άλλες πολιτικές δυνάμεις, οργανωμένα σύνολα και προσωπικότητες με στόχο την επίτευξη συνεργασιών στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.
Τέλος, μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του Κόμματος θα διαμορφωθεί η πρόταση προς την Έκτακτη Παγκύπρια Εκλογική Συνδιάσκεψη για την επιλογή της υποψηφιότητας που θα συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για να εκφράσει την προοδευτική αλλαγή.
Το ΑΚΕΛ απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε όλο τον κόσμο της Αριστεράς και σε όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της κυπριακής κοινωνίας να ενώσουν τη φωνή τους με τις δυνάμεις της προοδευτικής αλλαγής, για να φέρουμε ξανά την ελπίδα στη χώρα και τον λαό μας.