Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μειώνονται οι μισθοί και τα ωφελήματα των εργαζομένων

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μειώνονται οι μισθοί και τα ωφελήματα των εργαζομένων

Δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου και Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία παρατηρείται μείωση των μισθών και των ωφελημάτων των εργαζομένων για τρία συνεχόμενα χρόνια. Μάλιστα η μείωση αυτή (της τάξης του -7,1%) είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα ενώ το 2012 το ωριαίο κόστος εργασίας στην Κύπρο είχε ανέλθει στα 16,8 ευρώ, το 2015 λόγω των μέτρων λιτότητας και των περικοπών αυτό μειώθηκε στα 15,6 ευρώ σε σύγκριση με 25 ευρώ στην Ε.Ε. και 29.5 ευρώ στην Ευρωζώνη.

Ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας και των περικοπών το ποσοστό των εργαζομένων που κατατάσσονται στην κατηγορία των χαμηλόμισθων έχει αυξηθεί ραγδαία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η χώρα μας καταγράφει και τις μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.

Το τραγικό για τους εργαζόμενους και τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ισχυριζόταν – τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα – ότι η μείωση του εργατικού κόστους θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Δυστυχώς για τους κυβερνώντες τα στατιστικά στοιχεία καταρρίπτουν και αυτό τον μύθο. Με βάση τον δείκτη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum η Κύπρος διολίσθησε στην 65η θέση το 2015 από την 58η που βρισκόταν τον προηγούμενο χρόνο.

Στην πραγματικότητα δηλαδή η νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας και οι περικοπές στους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων δεν οδήγησαν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οδήγησαν όμως στην αύξηση των κερδών από τη μια και των φτωχών από την άλλη. Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Κατά τ’ άλλα η κυβέρνηση εξακολουθεί να περιπλανιέται στον αστερισμό του success story.

07/06/2016

PREV

Μαύρου Ελένη

NEXT

Οι συνεχείς αρνητικές αντιδράσεις για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο να προβληματίσουν επιτέλους το ΥΠΠ