Επιστολή Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας
Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή με την οποία εκφράζει τις ανησυχίες του Κόμματος σε σχέση με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας και ζητά να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση και πλήρης διαφάνεια για ένα έργο μείζονος σημασίας.
Παρατίθεται η επιστολή:
«Με αφορμή τα συνεχή δημοσιεύματα σε Κύπρο και εξωτερικό σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, μεταφέρω τις σοβαρές ανησυχίες του ΑΚΕΛ.
Σε ένα τόσο κοστοβόρο και σημαντικό γεωστρατηγικό έργο για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση και πλήρης διαφάνεια. Σχετικά μ’ αυτό από τον περασμένο Σεπτέμβριο με δημόσια τοποθέτησή μας ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να ενημερώσει διεξοδικά τις πολιτικές δυνάμεις γύρω από τις εξελίξεις που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε.
Οι διάφορες και συχνά αντιφατικές πληροφορίες και δηλώσεις ενισχύουν την αβεβαιότητα και γεννούν συνεχώς πολλά ερωτήματα στα οποία καλείται η κυβέρνηση να απαντήσει. Ιδιαίτερα τα όσα καταγράφονται στα δημοσιεύματα – που η κυβέρνηση δεν έχει διαψεύσει – και επικαλούνται στοιχεία της μελέτης δέουσας επιμέλειας από οίκο του εξωτερικού είναι άκρως ανησυχητικά.
Με την παρούσα επιστολή, επαναφέρω σειρά ερωτημάτων που η Κυβέρνησή σας καλείται ολοκληρωμένα να απαντήσει.
1) Ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η Κυβέρνηση έναντι του ΑΔΜΗΕ για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και πότε;
2) Ποια είναι τα σημεία και οι προϋποθέσεις που αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία «προκειμένου η συμφωνία να μην είναι μονόπλευρα υπέρ του ΑΔΜΗΕ» όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας;
3) Στην περίπτωση δε που η Κύπρος δεν θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο, ποιες θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις και τι λόγο θα έχουμε ως κράτος στη διαχείριση του έργου;
4) Ως προς το έργο, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίησή του και πότε αναμένεται τελικά να τεθεί σε λειτουργία;
5) Έχει διασφαλιστεί το τελικό κόστος; Έχει εξασφαλιστεί πρόσθετη χρηματοδότηση;
6) Έχουν τεθεί ασφαλιστικές δικλίδες ότι οι καταναλωτές δεν θα επωμιστούν πιθανή αναθεώρηση του κόστους προς τα πάνω;
7) Συνεχίζει το Υπουργείο Οικονομικών να έχει έντονες επιφυλάξεις σχετικά με το κόστος που θα επωμισθεί η κυπριακή δημοκρατία;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης αποτελεί έργο μείζονος σημασίας για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης. Πρέπει παρόλα αυτά η υλοποίηση και η λειτουργία του συγκεκριμένου έργου να απολήγει προς όφελος των καταναλωτών και της ίδιας της οικονομίας χωρίς να επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με ένα δυσβάστακτο κόστος.
Θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες θα κληθούν να αποφασίσουν στη Βουλή για το έργο, επιβάλλεται όπως ενημερωθούν για τη μελέτη δέουσας επιμέλειας και το περιεχόμενο όλων των συμφωνιών που έγιναν μέχρι τώρα.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας»