Ενεργειακή Μετάβαση και Μείωση του Κόστους για την Κοινωνία
Γιώργος Σιαμμάς – τέως Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ)
- H διαμόρφωση ενός Μακροχρόνιου Ενεργειακού Στρατηγικού Σχεδιασμού είναι απαραίτητη.
Ενός σχεδιασμού που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της ενεργειακής στρατηγικής στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο, τις μεταφορές και την οικονομία. Μιας στρατηγικής που θα καλύπτει με διαφάνεια και επάρκεια τα θέματα ανταγωνιστικότητας, περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής, ανανεώσιμων πηγών και αειφόρου ανάπτυξης, ενεργειακής αποδοτικότητας και ασφαλούς εφοδιασμού της χώρας. Δυστυχώς, δεν έχει ακόμα εκπονηθεί από το Κράτος ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός.
Ενώ οι καταναλωτές και η οικονομία υποφέρουν από το δυσβάστακτο κόστος ηλεκτρισμού, υπάρχει και ένας μεγάλος κερδισμένος. Αυτός είναι το κυπριακό κράτος: Οι εισπράξεις ΦΠΑ, μόνο λόγω του αυξημένου κόστους καυσίμου, είναι αυξημένες περίπου κατά εκατό εκατομμύρια ευρώ ετήσια, σε σύγκριση με το 2019 πριν από την κρίση.
- Εισηγήσεις για μείωση του ενεργειακού κόστους
- Άμεση εισαγωγή Φυσικού Αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.
- Το Κράτος να επιδιώξει άμεση απόκτηση του πλοίου «Προμηθέας» και να ολοκληρώσει τα χερσαία έργα στο Βασιλικό, καθώς και να προωθηθεί η έλευση φθηνού ΦΑ από τα δικά μας κοιτάσματα για την ηλεκτροπαραγωγή.
- Ταχεία ένταξη ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα παραγωγής της ΑΗΚ.
- Άμεση προκήρυξη μειοδοτικών διαγωνισμών για αγορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, χωρίς αποκλεισμούς, με το όφελος που θα προκύπτει να μεταβιβάζεται απευθείας στους καταναλωτές.
- Προκήρυξη μειοδοτικών διαγωνισμών, χωρίς αποκλεισμούς, για έργα ΑΠΕ με αποθήκευση καθώς και για έργα αποθήκευσης ενέργειας.
- Επαναφορά της μείωσης του ΦΠΑ στο λογαριασμό ηλεκτρισμού στο 9%.
- Απευθείας στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών από το Κράτος και αφαίρεση της σχετικής φορολογίας από τους υπόλοιπους καταναλωτές.
- Χρησιμοποίηση του 50% των εσόδων από τις πωλήσεις δικαιωμάτων CO2, για κάλυψη του προϋπολογισμού του Ταμείου ΑΠΕ, το οποίο να μετονομαστεί σε Ταμείο Πράσινης Μετάβασης. Το ποσό αυτό να χρησιμοποιηθεί για στήριξη των έργων αποθήκευσης ενέργειας και για αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού.
- Επέκταση και διεύρυνση του προγράμματος εγκαταστάσεων net–metering για κατοικίες (Φωτοβολταϊκά για όλους).
- Άμεση υιοθέτηση της πολιτικής που εφάρμοσαν πολλά άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών που έχουν κάποιες εταιρίες με έργα ΑΠΕ, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ψηλών τιμών των ορυκτών καυσίμων.
Γιώργος Πέτρου – Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου
- Μεγάλο έγκλημα το ότι άφησαν την ΑΗΚ εκτός φωροβολταϊκών
Τα πλείστα κυβερνητικά τεμάχια διατέθηκαν στους ιδιώτες. Το κόστος της ΑΗΚ από ΑΠΕ είναι γύρω στα 5-6 σεντ/κιλαβατόρα και οι ιδιώτες παραγωγοί πωλούν γύρω στα 26 σεντ. Εάν η ΑΗΚ είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει φωτοβολταϊκά συστήματα μεγαλύτερης δυναμικότητας το κόστος ηλεκτρισμού θα μειωνόταν.
Μάριος Δρουσιώτης – Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών
- Ο καταναλωτής πληρώνει τα σπασμένα για πράξεις και παραλείψει\
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών που πληρώνουν οι καταναλωτές για την ενέργεια, οφείλεται σε πράξεις, παραλείψεις, ενέργειες των αρμόδιων αρχών σε βάρος των καταναλωτών. Η διείσδυση των ΑΠΕ δεν έφερε μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές, ενώ με βάση την τιμή του ρεύματος δεν δικαιολογείται τερματισμός της επιδότησης
Χρύσανθος Μαρούχος – Mέλος Γενικού Συμβουλίου ETEK
- Το κράτος πρέπει να επενδύσει στις υποδομές
Η Κύπρος πληρώνει περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ για ρύπους. Αν αυτά τα χρήματα επενδύονταν όλα αυτά τα χρόνια στο δίκτυο, στις υποδομές, σε συστήματα ΑΠΕ, σε αποθήκευση ενέργειας ίσως σήμερα να μιλούσαμε για μια διαφορετική Κύπρο Μια πιο πράσινη Κύπρο, με λιγότερη ενεργειακή φτώχια.
Χρύσω Σωτηρίου – Εμπειρογνώμονας Ενεργειακής Πολιτικής και Κλιματικής Αλλαγής
- Ενεργειακές Κοινότητες: «Συλλογικό σύστημα αυτοκατανάλωσης»
Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν συνεταιρισμούς οι οποίοι έχουν ως στόχο να προωθήσουν την κοινωνική οικονομία και την καινοτομία στον τομέα της ενέργειας. Πρόκειται για συγκροτημένες ενεργειακές δράσεις μιας ομάδας πολιτών, μαζί με τις κοινότητες, τους δήμους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.