Χαιρετισμός Χρυσόστομου Πασιαρδή στην Ημερίδα προς τιμήν της Οκτωβριανής Επανάστασης με θέμα: «Η Αριστερά στο παγκόσμιο σκηνικό του 21ου αιώνα»
Χρυσόστομος Πασιαρδής Επικεφαλής Μορφωτικού Γραφείου Κ.Ε. ΑΚΕΛ
Εκ μέρους του Μορφωτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας, σας καλωσορίσω στη σημερινή ημερίδα με τίτλο «Η Αριστερά στο Παγκόσμιο Σκηνικό του 21ου Αιώνα», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής της 107ης επετείου της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.
Ιδιαίτερο καλωσόρισμα απευθύνω στους εκλεκτούς εισηγητές, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας Δρ. Μενέλαο Μενελάου, τον Καθηγητή Σπύρο Σακελλαρόπουλο, τον καθηγητή Γιώργο Πλειό καθώς και τον συντονιστή της συζήτησης Επίκουρο καθηγητή Νίκο Μουδούροτης.
25 του Οκτώβρη (7 Νοέμβρη με το νέο ημερολόγιο), βράδυ, συνεδρία του Σοβιέτ της Πετρούπολης των εργατών και στρατιωτών βουλευτών
«Σύντροφοι! Η εργατοαγροτική επανάσταση, για την αναγκαιότητα της οποίας μιλούσαν συνεχώς οι μπολσεβίκοι, πραγματοποιήθηκε…… Στη Ρωσία πρέπει τώρα να ασχοληθούμε με την οικοδόμηση του προλεταριακού σοσιαλιστικού κράτους».
(Λένιν: «Άπαντα», εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, τόμος 35, σελ. 2-3)
Η δήλωση αυτή, ήταν η ληξιαρχική πράξη της γέννησης μιας νέας εποχής για τον κόσμο ολόκληρο. Της εποχής του περάσματος της ανθρωπότητας από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.
Ο ρωσικός Οκτώβρης ήταν το αποτέλεσμα της όξυνσης των αντιθέσεων του καπιταλισμού, όχι μόνο στη χώρα αλλά παγκοσμίως. Η Ρωσία, ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα, σπάζοντας, άλλαξε τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας με πρωτόγνωρους ρυθμούς και προς πρωτόγνωρες κατευθύνσεις. Οι καταπιεσμένοι βρέθηκαν στο προσκήνιο, διεκδικώντας τον έλεγχο της μοίρας τους. Σε ένα μέρος του πλανήτη, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έπαψε να υφίσταται και οι εργαζόμενοι έγιναν οι κύριοι του πλούτου τους.
Η Σοβιετική Ένωση, με τις επαναστατικές της κοινωνικοοικονομικές πολιτικές, κατέδειξε ότι ένας άλλος κόσμος ήταν εφικτός, εμπνέοντας την εργατική τάξη και τους καταπιεσμένους λαούς σε κάθε γωνιά της γης. Η ίδρυση της Κομιντέρν το 1919, και το ηχηρό σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!», καλούσαν τους ανθρώπους του μόχθου και τους καταπιεσμένους όχι μόνο στις ιμπεριαλιστικές χώρες, αλλά και στις αποικίες να αντισταθούν και να διεκδικήσουν την ελευθερία τους.
Η ιδέα αυτή εξαπλώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να ιδρυθούν κομμουνιστικά κόμματα σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους και το δικό μας κόμμα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου – ΑΚΕΛ. Το κόμμα που καθοδηγούμενο από τη Μαρξιστική – Λενινιστική ιδεολογία ήταν και παραμένει στην πρωτοπορία των αγώνων της εργατικής τάξης του τόπου, για λευτεριά, κοινωνική πρόοδο και προκοπή. Για μια ανώτερης μορφής κοινωνική οργάνωση, για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.
Για πρώτη φορά, η απελευθέρωση της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεσμένων έγινε κεντρικό ζήτημα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Αυτό ακριβώς το όραμα και η ανατρεπτική δύναμη του κομμουνισμού προκάλεσαν φόβο στις καπιταλιστικές δυνάμεις της Δύσης. Στο όνομα της αντιμετώπισης αυτής της «απειλής», οι αντιδραστικές δυνάμεις στράφηκαν στον φασισμό, ανακηρύσσοντας τον κομμουνισμό ως τον κύριο εχθρό τους.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια σειρά χωρών ακολούθησαν τον δρόμο της σοσιαλιστικής ανάπτυξης και ο σοσιαλισμός έγινε κοινωνικό σύστημα παγκόσμιας κλίμακας. Αυτό άλλαξε ριζικά την πολιτική και κοινωνικοοικονομική γεωγραφία του πλανήτη. Αφαίρεσε από τον ιμπεριαλισμό τις δυνατότητες δεσποτείας πάνω στον κόσμο, και επέτρεψε να αναπτυχθεί ένα ισχυρό και νικηφόρο εθνικοαπελευθερωτικό αντιαποικιακό κίνημα.
Σε αυτό συνέβαλε η υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων σοσιαλιστικών κρατών, με αποτέλεσμα δεκάδες χώρες στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική να κατακτήσουν την ανεξαρτησία τους. Με την ίδια υποστήριξη, πολλές από αυτές τις χώρες κατάφεραν να αποκρούσουν τον νεοαποικισμό και να σταθούν στα δικά τους πόδια, υπερασπίζοντας την εθνική τους ανεξαρτησία.
Συντρόφισσες, σύντροφοι
Σήμερα, 35 χρόνια μετά την διάλυση του υπαρκτού σοσιαλισμού όποια εξήγηση και αν δώσει κανένας στα γεγονότα του 1989-1990 στην ουσία τους συνιστούν πισωγύρισμα της ιστορίας, μια νίκη – έστω προσωρινή – της αντεπανάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι συζητήσεις για την Αριστερά στην Ευρώπη, με οδηγό την 70χρονη πορεία του σοσιαλισμού, είναι αναγκαίες για να αντλούμε πολύτιμα διδάγματα για τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες.
Η εμβάθυνση της μελέτης και ανάλυσης των κοινωνικών διεργασιών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο είναι επιτακτική, σε ένα περιβάλλον που μεταλλάσσεται ραγδαία. Αυτό είναι το πλαίσιο που έχουμε καθορίσει ως Μορφωτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια, τιμώντας τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση. Μέσα από διάλογο, ανάπτυξη ιδεών και ανταλλαγή εμπειριών, εξετάζουμε θέματα που η Αριστερά οφείλει να επεξεργάζεται, να προβληματίζεται και να παραμένει πρωτοπόρα.
Η ανάγκη να ανατρέξουμε στα διδάγματα του Μεγάλου Οκτώβρη είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ο ίδιος ο καπιταλισμός στη μετασοβιετική εποχή μας δείχνει γιατί εμείς βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ζούμε σε συνθήκες υπαρξιακού κινδύνου – τόσο για την επιβίωση της ανθρωπότητας όσο και του πλανήτη.
Ζούμε σε μια νεοπολεμική εποχή όπου ο συσχετισμός δυνάμεων ρευστοποιείται προς τη διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου. Μια εποχή όπου η παγκόσμια ειρήνη ακροβατεί, με τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους να οδηγούν την ανθρωπότητα σε άγνωστη κατεύθυνση και με την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου πιο κοντά από ποτέ.
Επιπλέον, η εποχή μας βομβαρδίζεται από τις συνεχείς κρίσεις του καπιταλισμού: την απορρύθμιση της εργασίας, την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, που απειλούν εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον πλανήτη, ενώ η κλιματική αλλαγή έχει περάσει σε μια φάση που πολλοί θεωρούν μη αναστρέψιμη.
Αγαπητοί σύντροφοι,
Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και οι επιπτώσεις της δεν ήταν απλώς γεγονότα του παρελθόντος, αλλά μια κληρονομιά που εξακολουθεί να εμπνέει. Θα συνεχίσουμε να στρεφόμαστε στον Μεγάλο Οκτώβρη, όχι για να τον αντιγράψουμε. Η αντιγραφή είναι ξένη τόσο προς τον Μαρξισμό. Θα συνεχίσουμε να στρεφόμαστε προς τον Οκτώβρη για να αντλούμε διδάγματα, να εμπλουτίζουμε τους προβληματισμούς μας, να ατσαλώνουμε τη θέλησή μας για αγώνα, να βρίσκουμε στήριξη στις δύσκολες στιγμές και να έχουμε πάντα έναν φωτεινό φάρο που θα καθοδηγεί την πορεία μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.