Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Συναντήσεις ΑΚΕΛ με Δήμο Λευκωσίας και Δήμο Νότιας Λευκωσίας -Ιδαλίου

Συναντήσεις ΑΚΕΛ με Δήμο Λευκωσίας και Δήμο Νότιας Λευκωσίας -Ιδαλίου

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου

 

Στο πλαίσιο εκστρατείας του ΑΚΕΛ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος, επισκέφθηκε σήμερα τον Δήμο Λευκωσίας και τον Δήμο Νότιας Λευκωσίας -Ιδαλίου.

Παρατίθενται οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου μετά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας.

“Είχαμε μια πάρα πολύ δημιουργική και παραγωγική συνάντηση με τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου από διάφορες κομματικές ομάδες και αυτό θέλω να το αναφέρω γιατί είναι οριζόντιο το ενδιαφέρον  και η έγνοια να υλοποιηθεί μια μεταρρύθμιση η οποία πρόσφατα έχειψηφιστεί και που φιλοδοξεί να ενισχύσει και να αναβαθμίσει το ρόλο ενός πολύ σημαντικού θεσμού άμεσης δημοκρατίας, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το ΑΚΕΛ αναλογιζόμενο την ευθύνη που έχει ως ένα από τα μεγάλα κόμματα  του τόπου για την υλοποίηση της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εδώ και πάρα πολύ καιρό βρίσκεται σε μια διαδικασία εκστρατείας και επαφής με τους πρωταγωνιστές της εφαρμογής της μεταρρύθμισης που είναι οι Δημοι, οι ΕΟΑ και τα συμπλέγματα κοινοτήτων. ¨Ήδη έχουμε ομαδοποιήσει μια σειρά από  ζητήματα και στη βάση αυτής της ομαδοποίηση ζητημάτων που εγείρονται και προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί, έχω αποστείλει από μέρους του ΑΚΕΛ μια σειρά από επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Κάποια από τα βασικά ζητήματα που έχουν προκύψει είναι: Πρώτα από όλα η κοστολόγηση αρμοδιοτήτων που ανατέθηκαν ή μεταφέρθηκαν στους Δήμους και τους ΕΟΑ. Υπάρχουν κονδύλια τα οποία είτε δεν έχουν μεταφερθεί είτε η κοστολόγηση που έγινε είναι κατώτερη των πραγματικών αναγκών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δρόμοι πρωταρχικής σημασίας. Το κόστος συντήρησής τους έχει μεταφερθεί στο Δήμο, εχει κοστολογηθεί από το κράτος στα 3εκ ευρώ, που είναι ένα ποσό, θα έλεγα, αστείο σε σχέση με την πραγματική ανάγκη που υπάρχει. Άρα εδώ θα πρέπει να γίνει μια σωστή κοστολόγηση, ένα θέμα που προβλέπεται και στον αρχικό νόμο.

Το δεύτερο, είναι η γενικότερη χορηγία στην ΤΑ με το ποσό που έχει προβλεφθεί να είναι στα 117 εκ ευρώ, αλλά ήδη οι ανάγκες αυξάνονται σε μισθολόγιο μετά την αύξηση του 1,5%. Την ίδια ώρα θα πρέπει να αναλογιστούμε τι πρέπει να κάνουν οι Δήμοι, οι ΕΟΑ και τα συμπλέγματα κοινοτήτων στη μετάβαση από το παλιό στο καινούργιο καθεστώς. Και αυτό έχει ένα κόστος και θα πρέπει το κράτος, κυβέρνηση και κόμματα να συζητήσουμε για την κοστολόγηση αυτής της μετάβασης το συντομότερο.

Το τρίτο ζήτημα, έχει να κάνει με σημαντικές υπηρεσίες που ανέλαβαν οι Δήμοι, όπως τ’ απόβλητα αλλά και για άλλα ζητήματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά και κοστοβόρα και χρειάζονται κατάλληλες δομές και υποδομές για να μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν.

Αυτά και μια σειρά από άλλα θέματα που έχουμε επισημανεί και για τα οποία έχουμε αποστείλει σχετικές επιστολές, θα τα παρακολουθούμε και θα πιέσουμε τα πράγματα ώστε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις το συντομότερο για να βοηθήσουμε τους πρωταγωνιστές της μεταρρύθμισης να την υλοποιήσουν.

Παράλληλα, υλοποιώντας τη μεταρρύθμιση να γίνουν και οι απαραίτητες διορθώσεις, συμπληρώσεις, προσαρμογές που η ίδια η ζωή μάς δείχνει κατά τη μετάβαση από μια κατάσταση στην άλλη ώστε, κατέληξε, η μεταρρύθμιση να υλοποιήσει το βασικό και το βασικό είναι η καλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών που έχουν οι πολίτες. Τ’ αποτελέσματα της δουλειάς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταλήγουν άμεσα στους πολίτες και θα πρέπει να βοηθήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε η δουλειά της να είναι πολύ καλή, σε ψηλό επίπεδο για να παίρνουν οι πολίτες αυτό που δικαιούνται σε μια χώρα κράτος – μέλος της ΕΕ, τον 21ο αιώνα”.

PREV

Στον Ανδρέα Κανάρη και Λουκή Τερεζόπουλο το Αθλητικό Βραβείο του ΑΚΕΛ για το 2024

NEXT

Συνάντηση με ΚΥΣΟΑ