Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η πολιτεία έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να σταθεί δίπλα σε κάθε παιδί που πάσχει από καρκίνο

Η πολιτεία έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να σταθεί δίπλα σε κάθε παιδί που πάσχει από καρκίνο

Δήλωση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη, στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την έναρξη της εκστρατείας για τον παιδικό καρκίνο με τίτλο: «Να το προσέχεις το παιδί»

Η σημερινή διάσκεψη δεν αφορά μια συνηθισμένη πολιτική παρέμβαση. Είναι διαφορετική. Είναι αφιερωμένη στα παιδιά και στις οικογένειες των παιδιών με αιματολογικές και ογκολογικές ασθένειες. Στους μικρούς μαχητές που είναι πραγματικοί ήρωες της ζωής.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε στρατηγικό σχεδιασμό των συστημάτων υγείας κάθε χώρας. Τα νοσήματα αυτά στην παιδική ηλικία είναι θεραπεύσιμα, με συνολική επιβίωση στο 80% σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Όταν όμως δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι πόροι όπως σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και μεσαίου εισοδήματος, (όπου μάλιστα εκεί  καταγράφονται περίπου τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου αριθμού του παιδικού καρκίνου), μόνο το 20-30% των ατόμων έχουν μακροχρόνια επιβίωση. Καθυστερήσεις στην έγκαιρη ανίχνευση, κακή πρόσβαση σε διαγνωστικές υπηρεσίες απουσία πλήρους πρόσβασης στα απαιτούμενα αντικαρκινικά φάρμακα, υψηλότερα ποσοστά συν-νοσηρότητας (π.χ. υποσιτισμός, λοιμώξεις και φτώχεια) καθώς και η άρνηση ή και η εγκατάλειψη της θεραπείας, αποτελούν συνηθισμένα φαινόμενα, με αποτέλεσμα την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης και υψηλότερα ποσοστά νοσηρότητας από ότι στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπολογίζεται ότι 400.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 0-19 ετών διαγιγνώσκονται με κάποια μορφή καρκίνου ετησίως από τα οποία μόνο το 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. 

Το Ευρωπαϊκό παράρτημα του Childhood Cancer International (CCI) εκτιμά ότι πάνω από 500.000 άτομα έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Δυστυχώς, κάθε χρόνο στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται 35.000 νέες περιπτώσεις παιδιατρικού καρκίνου. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.

Στην χώρα μας, πέραν των 1500 περιστατικών παιδιών με καρκίνο σε διάφορα στάδια παρακολούθησης και θεραπείας,  νοσηλεύτηκαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Περίπου 40 νέα περιστατικά παιδιών ηλικίας από 0-18 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο και λευχαιμία ετησίως, εξαιρουμένου του καρκίνου του θυρεοειδούς για τις αντίστοιχες ηλικίες.

Οι πραγματικότητες γύρω από τον παιδιατρικό καρκίνο, ο πόνος και κυρίως ο αγώνας των παιδιών και των οικογενειών τους για την ζωή και την αξιοπρέπεια, μας οδήγησαν στην απόφαση για μια εξειδικευμένη εκστρατεία. Στόχος της εκστρατείας είναι η συλλογική δράση και η συνένωση όλων των κοινωνικών δυνάμεων για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τον παιδικό καρκίνο, η ανταλλαγή  απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς και η προβολή  και ενημέρωση για τις προτάσεις μας για τον παιδικό καρκίνο, τις οποίες προσβλέπουμε να εμπλουτίσουμε μέσα από αυτή την εκστρατεία.

Φιλοδοξία μας είναι να συμβάλουμε στην προώθηση περαιτέρω μέτρων για ταχεία και έγκαιρη διάγνωση, για εξειδικευμένη θεραπεία, για τη φροντίδα και υποστήριξη παιδιών με καρκίνο αλλά και για ουσιαστική ψυχοκοινωνική στήριξη στα παιδιά και τις οικογένειες τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολύ πρόσφατα, το ΑΚΕΛ, προώθησε μέσω του ευρωβουλευτή μας Γ. Γεωργίου και υπερψηφίστηκαν από την επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου, δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, με τις οποίες ζητείται να δοθούν 6 εκατομμύρια ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2025, για καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου στην ΕΕ. Την πρωτοβουλία αυτή θα την παρουσιάσει σε λίγο ο Γ. Γεωργίου, τον οποίο με αυτή την ευκαιρία συγχαίρω θερμά.

Η εκστρατεία μας διοργανώνεται από τον Τομέα Υγείας της ΚΕ του ΑΚΕΛ και την GUE/NGL κάτω από το σύνθημα «Να το προσέχεις το παιδί». Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα θέλαμε να απευθύνουμε σε όλους τους φίλους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας. Στο Θέατρο αντίλογος, το ίδρυμα Αλκίνοος Αρτεμίου, στο Σωματείο Ομόνοια και στους υπόλοιπους φίλους που θα ενωθούν μαζί μας στην πορεία.

Τέλος θα ήθελα εκ μέρους του ΑΚΕΛ να μεταφέρω την συμπαράσταση μας στα παιδιά που ασθενούν και στις οικογένειες τους  καθώς και τις ευχαριστίες μας σε όσους παλεύουν με τον παιδικό καρκίνο. Γιατρούς, νοσηλευτές και  γενικότερα τους επαγγελματίες υγείας και ιδιαίτερα τις εθελοντικές οργανώσεις.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα  θα προχωρήσουμε σε διάφορες εκδηλώσεις όπως:

  • Διαδικτυακή εκστρατεία ευαισθητοποίησης και προβολής των προτάσεων του ΑΚΕΛ
  • Προβολή της εκστρατείας στα ΜΜΕ
  • Ένταξη παραστάσεων του Θεάτρου Αντίλογος που έχει θέμα τον παιδικό καρκίνο
  • Διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων
  • Επίσκεψη στο Μακάριο Νοσοκομείο
  • Διοργάνωση συζητήσεων για το παιδικό καρκίνο

Ευχή όλων μας είναι κανένα παιδί να μην χάνει τη μάχη με τον καρκίνο. Κανένα παιδί και καμία οικογένεια να μην μάχεται μόνη της.

Μήνυμα μας Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να θεραπευτεί.  Η κυπριακή πολιτεία έχει ευθύνη και υποχρέωση να σταθεί δίπλα σε κάθε παιδί που πάσχει από καρκίνο, μεριμνώντας ότι αυτό θα έχει την καλύτερη δυνατή θεραπεία ενώ, παράλληλα, τόσο το ίδιο όσο και η οικογένειά του θα έχουν πλήρη και ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη.

19.10.2024

PREV

Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο για τις γενικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα

NEXT

Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του δημιουργού Στέλιου Πισή