Home  |  Βουλή   |  Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο για τις γενικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα

Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο για τις γενικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις γενικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που εγκρίθηκε χθες από την Βουλή, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει τα εξής:

  1. Το νομοσχέδιο αποτελεί το αποτέλεσμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης και συμφωνίας της κυβέρνησης ως εργοδότη με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων. Στα χρονικά του κράτους ποτέ δεν καταψηφίστηκε συμφωνία γιατί ήταν καθολικά αποδεκτό από το πολιτικό σύστημα του τόπου ότι το αποτέλεσμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης πρέπει να γίνεται σεβαστό, ως θεμέλιο των εργασιακών σχέσεων στον τόπο μας. Η καταψήφιση τέτοιας συμφωνίας προφανώς και αφήνει αιωρούμενο – τουλάχιστον – το σύστημα εργασιακών σχέσεων.
  2. Στη διαπραγμάτευση η ΠΕΟ κατέθεσε θέση -που είναι θέση και του ΑΚΕΛ- για κλιμακωτή αύξηση ώστε για τους υψηλόμισθους οι αυξήσεις να είναι ελάχιστες ή μηδαμινές, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό. Από την άλλη όμως, είναι θετικό το γεγονός ότι κατοχυρώθηκε ο μηχανισμός ελάχιστης αύξησης ώστε οι χαμηλόμισθοι να επωφεληθούν περισσότερο και οι δικές τους αυξήσεις να φτάσουν μέχρι και το 2,5%.
  3. Η Βουλή δεν έχει συνταγματικά τη δυνατότητα να τροποποιήσει τη συμφωνία. Συναφώς χθες είχε να επιλέξει είτε να εγκρίνει το αποτέλεσμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης με τα θετικά και τα αρνητικά του είτε να στερήσει από χιλιάδες χαμηλόμισθους εργαζόμενους αυτή την αύξηση, την οποία έχουν διπλά ανάγκη στις σημερινές συνθήκες. Επισημαίνεται ότι το 1/3 των εργαζομένων στο δημόσιο ανήκει στους χαμηλόμισθους. Αυτός ήταν ο λόγος που το ΑΚΕΛ στήριξε το νομοσχέδιο.

Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αντί να επιχειρούν τεχνητή αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζομένων, ας στηρίξουν τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος στον ιδιωτικό τομέα:

–       Να τροποποιηθεί εδώ και τώρα το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό ώστε να ενσωματωθεί η ΑΤΑ, η ωριαία απόδοση, ο 13ος μισθός, οι υπερωρίες και αργίες για τις χιλιάδες χαμηλόμισθους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

–       Να στηρίξουν το εργατικό κίνημα στη διεκδίκησή του για επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους του τόπου. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα για την υποχρεωτική εφαρμογή των βασικών όρων των συλλογικών συμβάσεων, ιδιαίτερα για τους συμφωνημένους μισθούς και την ΑΤΑ η οποία πρέπει να καλύπτει κάθε εργαζόμενο του τόπου.

–       Να στηρίξουν διεκδικήσεις των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων όπου ήδη υπάρχουν. Σήμερα, με την επιμονή του συνδικαλιστικού κινήματος, στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ανανεώθηκαν στον ιδιωτικό τομέα επιτεύχθηκαν αυξήσεις από 1,5 μέχρι 2,5% -σε ορισμένες περιπτώσεις και μεγαλύτερες- καθώς και βελτιώσεις στους άλλους όρους εργασίας.

18.10.2024

PREV

Συμμετοχή του βουλευτή κ. Άριστου Δαμιανού στις εργασίες της 149ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης