Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

Όταν αναλαμβάναμε πρωτοβουλία το 2014 για το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των εγκλωβισμένων αγοραστών, γνωρίζαμε ότι πατούσαμε σε πολύ λεπτές συνταγματικές ισορροπίες. Η νομοθεσία, που με δική μας πρωτοβουλία και την σύμφωνο γνώμη πολλών συναδέλφων που μαζί μας εργάστηκαν για να ψηφιστεί, επέτρεψε σε χιλιάδες συμπατριωτών μας να απεγκλωβιστούν και την ίδια ώρα διέσωσε και το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεδομένου του γεγονότος ότι πολλές χιλιάδες αλλοδαποί, κυρίως Βρετανοί, οδηγούσαν την Κυπριακή Δημοκρατία στα δικαστήρια ως αποτέλεσμα του εγκλωβισμού τους από παρατυπίες, ενδεχομένως και παρανομίες επιχειρηματιών ανάπτυξης γης.

Φτάσαμε λοιπόν στο 2024 και την απόφαση του Εφετείου που κρίνει αυτήν την πτυχή του νόμου αντισυνταγματική. Γι’ αυτό, επαναφέραμε το θέμα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής για να δούμε ακριβώς ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, της κυβέρνησης γενικότερα. Έχουμε αποφασίσει ότι με μια μικρή ομάδα εργασίας αποτελούμενη από Βουλευτές, θα συνεργαστούμε με την εκτελεστική εξουσία και με την Νομική Υπηρεσία για να δούμε κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα νέας νομοθετικής ρύθμισης που θα συνεχίσει την προσπάθεια για τιτλοποίηση και απεγκλωβισμό όλων αυτών των χιλιάδων ανθρώπων που δεν έφταιξαν σε τίποτα, παρά μόνο είναι θύματα της αυθαιρεσίας των τότε πρακτικών των τραπεζών και των developers.

Για την ώρα όμως, υποδείξαμε και προς την Νομική Υπηρεσία ότι διαφωνούμε με το πάγωμα της εξέτασης όλων των εκκρεμουσών αιτήσεων. Θεωρούμε ότι με βάση τις αρχές του Διοικητικού Δικαίου, υπάρχει δυνατότητα όπως οι αιτήσεις όλων εκείνων που τις είχαν υποβάλει ορθώς και συμμορφώνονται με τις πρόνοιες του νόμου εξεταστούν και από εκεί και πέρα να διαχωριστούν σε κατηγορίες οι εγκλωβισμένοι αγοραστές σε μια προσπάθεια συνολικής ρύθμισης. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, δεν υπάρχει χώρος για λαϊκισμό αλλά την ίδια ώρα δεν υπάρχει χώρος για να συνεχιστεί μια αυθαιρεσία δεκαετιών από πλευράς τραπεζών ή εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων οι οποίοι εκμεταλλεύονται λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος για τα οποία προφανώς δεν ευθύνονται οι καλόπιστοι αγοραστές ακινήτων.

25.09.2024

PREV

Ανακοίνωση για πειθαρχική δίωξη συνδικαλιστή της Αστυνομίας

NEXT

Ο κυπριακός λαός ουδέποτε θα αποδεχτεί την οριστικοποίηση της διχοτόμησης