Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Γραπτή δήλωση Ελένης Μαύρου, μέλους του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ για το ψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και την προσπάθεια υπόσκαψης της ΑΗΚ

Γραπτή δήλωση Ελένης Μαύρου, μέλους του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ για το ψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και την προσπάθεια υπόσκαψης της ΑΗΚ

Μετά το επιστημονικό προσωπικό της ΑΗΚ και η Διοίκηση του Οργανισμού αντέδρασε έντονα χθες για τις απαιτήσεις που υπέβαλε ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ) στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κόστος που αυτές θα έχουν στην αγορά ενέργειας.

Το ΑΚΕΛ έχει επισημάνει επανειλημμένα το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται εκτεθειμένη ενώπιον σοβαρών κινδύνων ενεργειακής ανεπάρκειας. Δεν είναι τυχαία που πληρώνουμε το δεύτερο ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, όπως παραδέχεται η ίδια η κυβέρνηση. Τα πράγματα δε θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα από τον Οκτώβρη που λήγει η επιδότηση του ηλεκτρισμού. Σε αυτήν την κατεύθυνση στόχευαν και οι συγκεκριμένες προτάσεις που υποβάλαμε από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η προηγούμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ αρκέστηκε σε φιέστες με αποτέλεσμα η χώρα να μείνει χωρίς ουσιαστικές υποδομές που θα της διασφάλιζαν ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια – ούτε η απελευθέρωση της αγοράς επιτεύχθηκε, ούτε μειοδοτικοί διαγωνισμοί έγιναν ποτέ, ούτε φυσικό αέριο έχουμε, ούτε μεγάλα έργα υποδομής όπως το Τερματικό στο Βασιλικό θα υλοποιηθούν σύντομα.

Οι προσπάθειες ιδιωτών να βάλουν χέρι σε καίριες κρατικές υποδοµές όπως είναι ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθµός της ∆εκέλειας και τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας ή να εξαιρεθούν από υποχρεώσεις που τινάζουν στον αέρα τον ισότιμο ανταγωνισμό, δεν βοηθούν στη μείωση των τιμών του ηλεκτρισμού.

Εξοργίζει δε το γεγονός ότι ενώ το κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ κυμαίνεται σήμερα γύρω στα 5-7 σεντ ανά κιλοβατώρα, πωλείται από ιδιώτες μέχρι και στα 28 σεντ ανά κιλοβατώρα που είναι ελάχιστα χαμηλότερο από το κόστος παραγωγής με συμβατικό μίγμα καυσίμων.

Την ίδια ώρα, δεν αφήνεται η ΑΗΚ να αποκτήσει τα δικά της φωτοβολταϊκά πάρκα ή να συνάψει διμερείς συμφωνίες με ανεξάρτητους παραγωγούς ΑΠΕ και ανεξάρτητους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θα μείωνε το κόστος του ηλεκτρισμού για τους πολίτες.

Η Κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί γρήγορα με στόχο τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του τόπου και όχι την ικανοποίηση ενός μικρού αριθμού επιχειρήσεων στον τομέα των ΑΠΕ που θησαυρίζουν από τα υπερκέρδη, σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Μέχρι τώρα ακούσαμε πολλές δηλώσεις και διακηρύξεις από την κυβέρνηση αλλά επί της ουσίας πολύ λίγα είδαμε.

PREV

Γραπτή δήλωση Ελένης Μαύρου, μέλους του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

NEXT

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει την επίθεση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη