Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Υπόμνημα ΑΚΕΛ προς τα Ηνωμένα Έθνη για τα 50 χρόνια από την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974

Υπόμνημα ΑΚΕΛ προς τα Ηνωμένα Έθνη για τα 50 χρόνια από την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974

Σήμερα, 14 Αυγούστου, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974. Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του Κόμματος, Στέφανο Στεφάνου, βρέθηκε σήμερα στο οδόφραγμα της Δερύνειας και επέδωσε το πιο κάτω υπόμνημα προς τα Ηνωμένα Έθνη:
1. Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και διαίρεση της πατρίδας μας που επιβλήθηκε με παράνομη στρατιωτική βία από την Τουρκία, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, η οποία πήρε την σκυτάλη από το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου υπό τον Πρόεδρο Μακάριο. Η 50η επέτειος του δίδυμου εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου αποτελεί μια οδυνηρή στιγμή για ολόκληρο τον κυπριακό λαό που βιώνει τις συνέπειες της κατοχής, της τραγωδίας και του διαχωρισμού. Καταδικάζουμε τους φιλοπόλεμους και προκλητικούς πανηγυρισμούς που διοργανώθηκαν στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της πατρίδας μας από την Τουρκία και τις αρχές του παράνομου μορφώματος για την επέτειο της εισβολής.
2. Υπογραμμίζουμε ότι η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο δεν είχε ούτε έχει κανένα ηθικό, πολιτικό ή νομικό έρεισμα και δικαιολογητικό. Ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε η Συνθήκη Εγγύησης -που κακόβουλα επικαλείται η Τουρκία- δεν παρείχε στις εγγυήτριες δυνάμεις δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης στην Κύπρο αφού κάτι τέτοιο αντίκειται ευθέως στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Ούτε βέβαια ο Αττίλας αποκατέστησε ή στόχευε ποτέ να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη που ανατράπηκε με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Η συνταγματική τάξη είχε αποκατασταθεί αρχικά, με την απομάκρυνση του εγκάθετου Σαμψών και οριστικά, με την επάνοδο του Μακάριου στην Κύπρο και την Προεδρία τον Δεκέμβριο του 1974, όμως ο τουρκικός στρατός δεν έχει αποχωρήσει μέχρι σήμερα από την Κύπρο. Ψευδεπίγραφο είναι και το πρόσχημα περί «προστασίας των Τουρκοκυπρίων» αφού με τον εποικισμό και τον οικονομικοπολιτικό έλεγχο στα κατεχόμενα, η Τουρκία οδηγεί στη εξαφάνιση των Τουρκοκυπρίων ως κοινότητας.
3. Υπενθυμίζουμε τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, τα οποία προβλέπουν την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ ανεξάρτητα από τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Καταγγέλλουμε την Τουρκία που όχι μόνο δεν συμμορφώνεται με τα σχετικά Ψηφίσματα αλλά πρόσφατα προχώρησε σε σταδιακό «άνοιγμα» της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου με στόχο τον εποικισμό της περιφραγμένης περιοχής ή/και στην επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της περιοχής υπό συνθήκες στρατιωτικής κατοχής. Ζητούμε από τον ΟΗΕ να δράσει ώστε να αναστραφούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και να συμμορφωθεί με τα Ψηφίσματα του ίδιου του Οργανισμού.
4. Καταγγέλλουμε την ανοχή, τη συγκάλυψη και την στήριξη της Τουρκίας από μεγάλο τμήμα της διεθνούς κοινότητας καθώς και την απαράδεκτη πρακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών απέναντι στις παρανομίες και την επιθετικότητά της σε βάρος της Κύπρου και άλλων κρατών της περιοχής.
5. Δηλώνουμε ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και πηγή κινδύνου για όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και η συνέχιση του ισοδυναμεί με αναπαραγωγή της έντασης και της στρατιωτικοποίησης στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή. Μόνο η λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο εγγυάται ένα μέλλον ειρήνης και ασφάλειας για όλους τους Κύπριους. Ταυτόχρονα, η λύση του Κυπριακού μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση των ελλαδοτουρκικών σχέσεων και επιπρόσθετα, να απελευθερώσει θετικές δυναμικές για την περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.
6. Απορρίπτουμε κάθε σενάριο οριστικής διχοτόμησης της πατρίδας μας και τις αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών και αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας», θέσεις που συγκρούονται κάθετα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού. Καλούμε τον ΟΗΕ να απορρίψει και να καταγγείλει κάθε απόπειρα ανατροπής της βάσης λύσης του Κυπριακού όπως καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού.
7. Διατρανώνουμε ότι στόχος μας είναι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, που θα προνοεί την ταχεία αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων, την άμεση κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων, τον τερματισμό του παράνομου εποικισμού, την επανένωση του εδάφους και του λαού μας, καθώς και την αποκατάσταση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων. Εμμένουμε στη συμφωνημένη βάση λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία προνοεί για ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια.
8. Ζητούμε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να δράσει για να επαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία στο Κυπριακό, με άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, του μηχανισμού εφαρμογής της λύσης -που καταργεί τη Συνθήκη Εγγύησης και τα όποια επεμβατικά δικαιώματα- και του συνόλου του συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί κατά τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος της Διάσκεψης.
14.08.2024

PREV

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου κατά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων στη Δερύνεια

NEXT

Διακήρυξη για τα 98 χρόνια του ΚΚΚ- ΑΚΕΛ: Το ΑΚΕΛ αποφασισμένο να προχωρήσει ξανά μπροστά και ανοδικά