Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Έφυγε ο Μελής Λαμπρίας

Έφυγε ο Μελής Λαμπρίας

Με αισθήματα βαθιάς θλίψης η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοινώνει το θάνατο του συνδικαλιστή ηγέτη Μελή Λαμπρία, ο οποίος υπήρξε μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος.

Ο Μελής Λαμπρίας γεννήθηκε το 1925 στο Νέο Χωριό Κυθραίας. Από νεαρή ηλικία εργαζόταν στα χωράφια του πατέρα του. Το 1938 πάει στο Βαρώσι για να εργαστεί ως μαθητευόμενος κτίστης. Το 1941 γίνεται μέλος του ΑΚΕΛ και του Κομουνιστικού Κόμματος Κύπρου και το 1942 γίνεται μέλος της ΠΕΟ.

Ο Μελής Λαμπρίας υπηρέτησε το ΑΚΕΛ και την ΠΕΟ από διάφορες θέσεις. Στην ΠΕΟ διετέλεσε μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής της Συντεχνίας κτιστών και εργατών – κτιστών Αμμοχώστου, μέλος της Επαρχιακής Συντεχνιακής Ένωσης Αμμοχώστου, Οργανωτικός Γραμματέας της Επαρχιακής Συντεχνιακής Ένωσης Αμμοχώστου μαζί και της Συντεχνίας Κτιστών και Εργατών Κτιστών Αμμοχώστου, Γραμματέας του Τ. Σ. της ΠΕΟ Αμμοχώστου, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΠΕΟ. Τον Γενάρη του 1988 εκλέγεται Κ.Ο.Γ. της ΠΕΟ θέση την οποία υπηρέτησε μέχρι το 1993.

Το 1953 εκλέγεται μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και μέλος της Επαρχιακής Γραμματείας. Το 1959 εκλέγεται μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και το 1990 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, θέσεις στις οποίες υπηρέτησε μέχρι το 1995.

Ο Μελής Λαμπρίας συμμετείχε σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του ΑΚΕΛ και του λαού μας καθώς και στον αγώνα για απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή. Το 1943 κατατάχτηκε με το σύνθημα του ΑΚΕΛ της 16ης του Ιούνη στον Αγγλικό στρατό για να πολεμήσει τον Χιτλεροφασισμό. Μετά το τέλος του πολέμου το 1945, συμμετείχε στον αγώνα για την αποστράτευση.

Τον Δεκέμβρη του 1955 όταν το  ΑΚΕΛ και άλλες Λαϊκές Οργανώσεις κηρύχτηκαν από το Αποικιακό καθεστώς παράνομα, συνελήφθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1955 και εγκλείστηκε μαζί με άλλους 130 συντρόφους του στα κρατητήρια Δεκέλειας, στις Κεντρικές Φυλακές και στα κρατητήρια Πύλας. Απολύθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1957.

Ο Μελής Λαμπρίας υπηρέτησε το Κόμμα και τα ιδανικά του με πίστη και ανιδιοτέλεια.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγο του Μαρία Λαμπρία και σε όλους τους οικείους του.

Λεπτομέρειες της κηδείας θα ανακοινωθούν αργότερα.

2/03/2016

PREV

Τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια εκπαίδευση δημιουργεί η παράλληλη διαδικασία εισδοχής και οι ελιτίστικες προσεγγίσεις

NEXT

Πολυτέλεια η ανθρώπινη ζωή για την ηγεσία του Συναγερμού