Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Σχέδια για κοινωνική στέγη χρειάζεται η Κύπρος

Σχέδια για κοινωνική στέγη χρειάζεται η Κύπρος

Μελέτη της Βουλής επιβεβαιώνει ότι η χώρα υστερεί στη στεγαστική πολιτική

Την επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει το κράτος μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική η οποία να απαντά στις προκλήσεις του σήμερα και ιδιαίτερα στα κενά σε σχέση με την παροχή προσιτής στέγης, αναδεικνύει η μελέτη που εκπόνησε η Βουλή με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ. Συγκεκριμένα, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Νίκου Κέττηρου, η αρμόδια Υπηρεσία της Βουλής εκπόνησε μια εμπεριστατωμένη μελέτη σχετικά τα Σχέδια Κοινωνικής Στέγης στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τα ευρήματα της έκθεσης είναι πολύ χρήσιμα και αποτελούν βάση για την αξιοποίηση καλών πρακτικών που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, η έκθεση αναδεικνύει τα κενά, την ανεπάρκεια και την περιορισμένη έκταση της στεγαστικής πολιτικής στην Κύπρο σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη:

  • Το κυπριακό κράτος υστερεί στην χρηματοδότηση της στεγαστικής πολιτικής και δεν επενδύει όσο θα έπρεπε στην κοινωνική στέγαση.
  • Οι συμπράξεις με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για αύξηση του οικιστικού αποθέματος προσιτής στέγης δεν αποτελούν προτεραιότητα.
  • Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση της προσφοράς προσιτής στέγης παραμένει περιορισμένη.
  • Τα κριτήρια πρόσβασης στην κοινωνική στέγαση εξαιρούν τη μεσαία τάξη, τα νεαρά ζευγάρια και τις πολυμελής οικογένειες.

Καλούμε την κυβέρνηση όπως προχωρήσει σε μελέτη και αξιοποίηση επιτυχημένων παραδειγμάτων από άλλες χώρες. Παράλληλα, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη υλοποίησης μέτρων στις ακόλουθες κατευθύνσεις:

Πρώτον: Στη σύσταση Ενιαίου Στεγαστικού Φορέα με συνολικότερη ευθύνη στην χάραξη της στεγαστικής πολιτικής του κράτους.

Δεύτερον: Στη δημιουργία φορέα χρηματοδότησης με τη συνδρομή του κράτους που θα εξασφαλίσει βιώσιμη χρηματοδότηση για τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Τρίτον: Στην ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών από το κράτος για την αύξηση του οικιστικού αποθέματος, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

ΕΡΕΥΝΑ

PREV

Στέφανος Στεφάνου: Καλούμε τον Πρόεδρο να αξιοποιήσει την πρόταση του ΑΚΕΛ για αξιοποίηση των ενεργειακών δεδομένων

NEXT

Το ΑΚΕΛ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του νοσηλευτικού προσωπικού