Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Προοπτικές μπορεί να δημιουργήσει η πρόταση του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Προοπτικές μπορεί να δημιουργήσει η πρόταση του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου

Το αίτημα του ΑΚΕΛ να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο η πρόταση του για διάρρηξη του αδιεξόδου στο Κυπριακό, η οποία σύμφωνα και με εκπροσώπους του διεθνούς παράγοντα δημιουργεί προοπτικές, επανέλαβε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο ο Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στις επόμενες των ημερών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μας ενημερώσει και για τον τελευταίο κύκλο των επαφών με την κ. Ολγκίν, για να έχουμε και εμείς το πλήρες σκηνικό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Το τι θα ακολουθήσει κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, με την έννοια ότι η κα Ολγκίν προφανώς θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και προφανώς ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει για το πως θα πορευθεί παρακάτω»..

Αυτό το οποίο εμείς θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, συνέχισε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, είναι πρώτα από όλα τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι ενόσω διαρκεί αυτό το αδιέξοδο, το οποίο εργαλειοποιεί η Τουρκία για να παγιοποιεί την de facto κατάσταση που οδηγεί στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης, εμείς θα πρέπει να δούμε τι πρωτοβουλίες αναλαμβάνουμε σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν. Το ΑΚΕΛ έχει θέση, έχει πρόταση, την έχει επαναλάβει πολλές φορές, θα την πω και τώρα δημόσια. Χρειάζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά και εν γένει η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει με μια συγκεκριμένη πρόταση, που ενδεχομένως να δημιουργήσει δυναμική. Και αυτή η πρόταση πρέπει να είναι στον ενεργειακό τομέα με τέτοιο τρόπο που να αφορά και την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Όλα αυτά είναι στην πρόταση που έχουμε καταθέσει εδώ και μερικά χρόνια και είναι γνωστή η πρόταση μας.

Ζητούμε ξανά από τον Πρόεδρο επιτέλους να συζητήσουμε αυτή την πρόταση στο Εθνικό Συμβούλιο, γιατί δυστυχώς ούτε ο προηγούμενος Πρόεδρος, ούτε και ο σημερινός Πρόεδρος έχουν αποδεχθεί έστω να συζητήσουμε αυτή την πρόταση.

Γιατί τα ενεργειακά; Αν προσέξουμε στις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, του ίδιου του κ. Ερντογάν, ακόμα και προχτές, είναι φανερό ότι στις προτεραιότητες της Τουρκίας βρίσκονται και τα ενεργειακά στην περιοχή. Επομένως, λογικά μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι ένα θέμα που ενδιαφέρει και απασχολεί την Τουρκία, εάν εμείς έρθουμε με μια πρόταση, η οποία ασφαλώς δεν θα παραβιάζει ούτε κυριαρχικά μας δικαιώματα, ούτε θα υπερκεράζει κόκκινες γραμμές μας, γιατί αυτή είναι η πρότασή μας, τότε ενδεχομένως να δημιουργηθεί αυτή η δυναμική που θέλουμε για να σπάσουμε το αδιέξοδο.

Λογικές απευθείας εμπορίου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, διότι οδηγούν στη διχοτόμηση. Όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και η λογική της κυριαρχικής ισότητας, όπως ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και η λογική της λύσης δύο κρατών. Θέλουμε λύση ενός κράτους με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτή η λύση μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, πολύ περισσότερο δε που πολλά πράγματα ήδη έχουν συμφωνηθεί, υπάρχουν στις συγκλίσεις και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σπάσουμε το αδιέξοδο, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, να διαφυλάξουμε τις συγκλίσεις και να συζητήσουμε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο οι συνθήκες τώρα είναι ευνοϊκές για να δεχθεί η Τουρκία αυτό που εισηγείται το ΑΚΕΛ και να πείσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Στέφανος Στεφάνου απάντησε:

Αν δεν δοκιμάσουμε στην πράξη δεν μπορεί κανείς να ξέρει εάν θα λειτουργήσει ή όχι. Ξέρετε, πολλές φορές μιλούμε για εφικτά ή ανέφικτα. Ένα πράγμα, το οποίο θεωρείς ανέφικτο, αν δεν δοκιμάσεις στην πράξη να δεις αν είναι ανέφικτο ή όχι, απλά θα μείνει ανέφικτο. Και εμείς δεν βολευόμαστε με την παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση, γιατί με αυτόν τον τρόπο οδηγούμαστε στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Έχουν ήδη περάσει 50 χρόνια, μισός αιώνας από το 1974. Εμείς θα πρέπει να κινηθούμε, και θα σας πω την πεποίθηση του ΑΚΕΛ, γιατί έχουμε συζητήσει την πρόταση μας με πολλούς εκπροσώπους του διεθνούς παράγοντα, φαίνεται να έχει προοπτικές. Εάν η Τουρκία ανταποκριθεί θετικά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Τουλάχιστον να της βάλουμε μπροστά της αυτό το στοίχημα και να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα με αυτή την κίνηση ότι εμείς θέλουμε και εννοούμε τη λύση, να στραφούν προς την Τουρκία.

PREV

76 χρόνια μετά την Νάκμπα ο παλαιστινιακός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη γενοκτονία

NEXT

Αδήριτη ανάγκη η φορολογική μεταρρύθμιση