Πάγιο αίτημα του ΑΚΕΛ η διερεύνηση των τραπεζικών σκανδάλων
Δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ,
Στέφανου Στεφάνου, για ανταλλάγματα και διαπλοκή
Επειδή γίνεται πολλή συζήτηση περί ανταλλαγμάτων και διαπλοκής με τις τράπεζες, αλλά και τις έρευνες για την τραπεζική ληστεία, το ΑΚΕΛ θυμίζει:
- Τον Ιανουάριο του 2014 ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είχε επιδώσει στον Γενικό Εισαγγελέα πακέτο με στοιχεία σχετικά με το σκάνδαλο στη Λαϊκή Τράπεζα.
- Το ΑΚΕΛ, όπως και η κυβέρνηση Χριστόφια, πρώτοι και δημόσια είχαν τοποθετηθεί εναντίον της χαλάρωσης του εποπτικού πλαισίου που ζητούσε ο κ. Βγενόπουλος το 2009.
- Το ΑΚΕΛ στον ουσιώδη χρόνο μιλούσε για τα κακώς έχοντα στις τράπεζες και την ανεπαρκή εποπτεία τους από τον κ. Ορφανίδη, που τελικά προκάλεσαν την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Όταν τα έλεγε αυτά το ΑΚΕΛ, τα υπόλοιπα κόμματα κατηγορούσαν το ΑΚΕΛ ότι τάχα δυσφημίζει τις τράπεζες και τους τραπεζίτες και έκαναν πλάτες τόσο σ’ αυτούς, όσο και στον κ. Ορφανίδη.
- Το ΑΚΕΛ όταν στον ουσιώδη χρόνο μιλούσε για τα προβλήματα στις τράπεζες, αυτοί που σήμερα κατηγορούν το ΑΚΕΛ έστρωναν κόκκινα χαλιά στον κ. Βγενόπουλο, γενικά στους τραπεζίτες που ήταν, κατά κάποιους, οι καλύτεροι στον κόσμο.
Είναι πάγιο αίτημα του ΑΚΕΛ η διερεύνηση των τραπεζικών σκανδάλων και οι ευθύνες που προκύπτουν από αυτά να διερευνηθούν μέχρι τέλους. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να πιέζει και εντός και εκτός της Βουλής.
Για τις δηλώσεις ΕΔΕΚ
Έχει περιέλθει στην αντίληψη μου μια δήλωση της ΕΔΕΚ. Στο πρώτο θέμα αναφορικά με τη δήθεν άρνηση των βουλευτών του ΑΚΕΛ να δώσουν κατάθεση, έχουν απαντήσει οι ίδιοι.
Θα ήθελα να απαντήσω στην ΕΔΕΚ στο ζήτημα της αλλαγής του καθεστώτος της Μαρφίν από ελληνική σε κυπριακή τράπεζα, λέγοντας το εξής. Την αλλαγή την ενέκρινε και την υπέγραψε ο κ. Ορφανίδης, που με βάση το νόμο είναι ο αρμόδιος για τις τράπεζες.
Θυμίζουμε ότι η ΕΔΕΚ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα εκτός από το ΑΚΕΛ κατηγορούσαν τον κ. Χριστόφια γιατί δεν ανανέωσε τη θητεία του κ. Ορφανίδη που κατά την ΕΔΕΚ αποτελεί εθνικό κεφάλαιο.
Είναι καλά ο καθένας να θυμάται τι έλεγε τον ουσιώδη χρόνο και όχι εκ των υστέρων όψιμα και υποκριτικά να λέει διαφορετικά πράγματα.
28/01/2016