Οι άδειες των εργαζόμενων γονέων και οι υποδομές φροντίδας παιδιών στο επίκεντρο της εκστρατείας του ΑΚΕΛ
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι γονείς στην Κύπρο ανέδειξε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που οργάνωσε το ΑΚΕΛ χθες, Παρασκευή, με τη συμμετοχή σειράς κοινωνικών οργανώσεων και φορέων. Η συζήτηση, μέρος της νέας παγκύπριας εκστρατείας του ΑΚΕΛ «Νέοι Γονείς σε Πρώτο Πλάνο» πραγματοποιήθηκε στη αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Λευκωσίας. Ανοίγοντας τη συζήτηση η επικεφαλής του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΚΕΛ, Ευανθία Σάββα τόνισε τις προτεραιότητες που αναδεικνύει η εκστρατεία και ειδικότερα την ανάγκη για ένα δημόσιο δίκτυο υποδομών φροντίδας και φύλαξης των παιδιών καθώς και τη βελτίωση του πλαισίου των αδειών των εργαζόμενων γονέων.
Ο Marc Botenga, ευρωβουλευτής του Κόμματος Εργατών Βελγίου, που βρέθηκε στην Κύπρο για την εκδήλωση, αναφέρθηκε στη διεύρυνση των ανισοτήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις μεγάλες δυσκολίες στην ποιοτική προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών προς τις οικογένειες. Αναφέρθηκε ακόμα και στην περίπτωση του Βελγίου όπου υπάρχουν παρόμοια προβλήματα, όπως τα υπερπλήρη τμήματα παιδιών σε σχολεία και χώρους φροντίδας, κάτι που δυσκολεύει τους εργαζόμενους γονείς και κυρίως τις γυναίκες στην καθημερινότητα τους. Σχολιάζοντας τις ελλείψεις αλλά και το αίτημα διεύρυνσης των αδειών μητρότητας, πατρότητας, γονικών αδειών με κάλυψη στο 100% του μισθού, δήλωσε ότι η γονεϊκότητα δεν θα πρέπει να πέφτει στους ώμους των οικογενειών και επεσήμανε, ότι οι πολιτικές λιτότητας και περικοπών που κυριαρχούν στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η λύση.
Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ υπογράμμισε ότι η οικονομική κρίση και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν, παράλληλα και με τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται οι νέοι γονείς, κάνουν την ανάγκη κοινωνικής πολιτικής για τη γονεϊκότητα ακόμη πιο επιτακτική. Μιλώντας για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επεσήμανε ότι εκεί και όπου υπάρχουν, έχει επιτευχθεί για τις άδειες μητρότητας η κάλυψη στο 100% του μισθού, αφού πέραν του ποσού που καταβάλλει το ΤΚΑ συμπληρώνει ο εργοδότης. Υπογράμμισε, ότι η μητρότητα και η πατρότητα, δεν θα πρέπει να είναι ανήκει στην σφαίρα της ιδιωτικότητας, αλλά να αποτελούν ζήτημα και ευθύνη της πολιτικής του κράτους.
Ο Άντρος Καυκαλιάς, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τόνισε την ανάγκη το κράτος να είναι αρωγός προς τους νέους γονείς, με ολοκληρωμένο και μετρήσιμο σχεδιασμό που θα ανταποκρίνεται σε φάσμα αναγκών, είτε πρόκειται για άδεια μητρότητας-πατρότητας, γονική άδεια, παροχές προς τους γονείς. Αναφερόμενος δε στα παιδιά με αναπηρίες, άσκησε κριτική στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που δεν βασίζονται στις ανάγκες, με τρανό παράδειγμα των αριθμών συνοδών παιδιών στα σχολεία, οι οποίοι καθορίζονται πριν καν μετρηθούν τα περιστατικά των παιδιών που χρήζουν συνοδό.
Στην συζήτηση συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων όπως η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ΣΕΚ, η ΠΑΣΥΔΥ, το Τμήμα Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας, η «Αγκαλιά Ελπίδας» των γονέων παιδιών με εγκεφαλική παράλυση και άλλες αναπηρίες, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΣυΚεΣΟ), εκπρόσωποι του Νηπιαγωγείου «Παιδομάνα» και του Νηπιαγωγείου και Βρεφοκομικού Σταθμού του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ και η ΕΔΟΝ, ενώ τοποθέτηση έγινε και από γυναίκα μονογονιό που κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία για τις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή η ομάδα γονέων. Στη συζήτηση τέθηκε το μεγάλο φάσμα ζητημάτων και προκλήσεων που έχουν ενώπιόν τους οι εργαζόμενοι γονείς στην Κύπρο σήμερα και αναδείχθηκε η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη, σύγχρονη και προοδευτική κοινωνική πολιτική για την οικογένεια, το παιδί και τους εργαζόμενους γονείς.