Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Για το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας

Για το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας

Οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ τήρησαν αποχή στο Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας το οποίο περιλαμβάνει και ορθές αλλά και αρνητικές θέσεις στο μεγάλο φάσμα θεμάτων που καταπιάνεται.

–        Ο βασικός λόγος που το ΑΚΕΛ δεν στήριξε το Ψήφισμα είναι το γεγονός ότι σε αυτό επαναλαμβάνεται εξευμενιστικά η σημασία που αποδίδει η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και συνολικά η Δύση στην Τουρκία χαρακτηρίζοντας την «βασικό εταίρο για τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο» και «σημαντικό σύμμαχο» την στιγμή που αποτελεί δύναμη κατοχής σε Κύπρο, Συρία, Ιράκ και παράγοντα αποσταθεροποίησης στη Λιβύη και αλλού.

–        Για το Κυπριακό, το ΑΚΕΛ εργάστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου και συνέβαλε ώστε να περιληφθούν στο Ψήφισμα ορθές και σημαντικές αναφορές ιδιαίτερα για τη βάση λύσης του αλλά και να καταδικαστούν  οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και στην Πύλα όπως και η απαράδεκτη αξίωσή της για λύση δύο κρατών. Σημαντικό είναι ότι το Ευρωκοινοβούλιο αναγνωρίζει τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ζητά από την Άγκυρα να τις τερματίσει ενώ σημειώνει τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διευκόλυνση της σχέσης ΕΕ και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επί τούτου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα πρέπει να εξηγήσει τη θέση του δεδομένου ότι οι ευρωβουλευτές του δήλωσαν ότι αυτές οι αναφορές ήταν ο λόγος που τήρησαν την αποχή. Πού διαφωνεί ο ΔΗΣΥ; Διαφωνεί με την αναγκαιότητα -που αναγνωρίζει και η ίδια κυπριακή κυβέρνηση- για μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα;

–        Όσο αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που είναι εδώ και χρόνια στον πάγο, το Ψήφισμα ζητά την οριστική εγκατάλειψή της και την αναζήτηση μιας ειδικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας παραπέμποντας μάλιστα και σε «δώρα» προς την Άγκυρα όπως η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, η απελευθέρωση της βίζας και οι εμπορικές συναλλαγές. Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι θα έπρεπε όλοι να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους ενός τέτοιου σεναρίου, αφού η Άγκυρα θα έχει όλα τα οικονομικά, εμπορικά και γεωπολιτικά οφέλη χωρίς κανένα μοχλό δραστικής πίεσης πάνω της για δημοκρατικές αλλαγές στο εσωτερικό της και βελτίωση των σχέσεων της τους γείτονες της όπου εντάσσεται και το Κυπριακό.

Απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει ότι οι άλλες πολιτικές ομάδες απέρριψαν την τροπολογία της Ομάδας της Αριστεράς που καλεί τα κράτη-μέλη της Ένωσης να τερματίσουν όλες τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. ΕΛΚ, Ακροδεξιοί, Συντηρητικοί, Σοσιαλδημοκράτες, και Φιλελεύθεροι καταψήφισαν το αίτημα για να τερματιστεί το εμπόριο όπλων ευρωπαϊκών κρατών με την Τουρκία επιβεβαιώνοντας ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια που ακούμε για «τους ευρωπαίους φίλους της Κύπρου» και τις «μεγάλες ευρωπαϊκές οικογένειες» κρύβονται μεγάλα γεωπολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα. Προσφέρεται για συμπεράσματα το γεγονός ότι μόνο η Ομάδα της Αριστεράς στήριξε σύσσωμη το αίτημα αυτό που στηρίχθηκε βέβαια και από όλους τους ευρωβουλευτές Κύπρου και Ελλάδας.

 

14.09.2023

PREV

Θεσμική εκτροπή το παραϋπουργικό

NEXT

Πολιτική και κοινωνική απομόνωση η απάντηση στο φασιστικό, ρατσιστικό ΕΛΑΜ