Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δεν λογίζεται ουσιαστικό μέτρο για την ακρίβεια, ο μηδενικός ΦΠΑ στον καφέ και τη ζάχαρη

Δεν λογίζεται ουσιαστικό μέτρο για την ακρίβεια, ο μηδενικός ΦΠΑ στον καφέ και τη ζάχαρη

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά

 

Αντί να ανακοινώσει την επαναφορά των μέτρων στήριξης για το ρεύμα και τα καύσιμα όπως περιμένει με αγωνία η κοινωνία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες μηδενικό ΦΠΑ στον καφέ και τη ζάχαρη. Αυτό δεν μπορεί με καμιά ανάγνωση να λογιστεί ως ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας που πιέζει ασφυκτικά την κοινωνία. Η λογική της κυβέρνησης για το ζήτημα της ακρίβειας πάσχει διότι:

Δεν συναισθάνεται τις συνθλιπτικές κοινωνικές επιπτώσεις της ακρίβειας μέσα στον λαό, στα νοικοκυριά, στις μικρές επιχειρήσεις, στη μεσαία τάξη του τόπου.

Δεν συνυπολογίζει τον αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας που ήδη έχει η ακρίβεια λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και ότι αυτός ο αντίκτυπος θα γιγαντώνεται.

Δεν έχει συνολικό πλάνο για αντιμετώπιση της ακρίβειας και δεν έχει σε ισχύ κανένα δραστικό μέτρο ανακούφισης της κοινωνίας.

Κάθε μέρα που περνά χωρίς ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας θα βαθαίνει και ανοίγει περισσότερο η πληγή στην κοινωνία και την οικονομία. Έχουμε υποδείξει εδώ και καιρό ότι αξιοποιώντας ένα μέρος από το τεράστιο κρατικό πλεόνασμα που προέκυψε λόγω της ακριβείας και με τα έσοδα που μπορούν να προκύψουν μέσα τη φορολόγηση των υπερκερδών μπορούν να χρηματοδοτηθούν ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια.

Το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει καθημερινά ότι επείγουν δύο συγκεκριμένες κινήσεις: Η επαναφορά των μέτρων στήριξης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα και η επιδότηση του επιτοκίου για τα στεγαστικά δάνεια των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων.

14.09.2023

PREV

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ

NEXT

Θεσμική εκτροπή το παραϋπουργικό