Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στην εκδήλωση προς τιμήν του Ανδρέα Μωυσέως
Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 19:45 Πλατεία Ζουχουρί, Λάρνακα
«Αποβιβαστήκαμε στο λιμάνι ή μαρίνα της Λάρνακας ή στις Αλυκές, όπως αποκαλείται από μερικούς συγγραφείς… Βρίσκεται στο βάθος ενός κόλπου. Είναι μικρός τόπος αλλά έχει ένα τζαμί, μια εκκλησία, λουτρά, καφενεία και πλούσια σε περιεχόμενο καταστήματα. Σε μικρή απόσταση από το Κάστρο υπάρχει ένα Χάνι, ή χώρος φιλοξενίας, που μοιάζει με μοναστήρι. Κοντά βρίσκεται και το παζάρι ή αγορά, όπου πωλούνται τρόφιμα, ρούχα, υφάσματα και άλλα, για ανθρώπινη χρήση. Είναι η καλύτερη αγορά σε ολόκληρο το νησί, πρώτη σε κίνηση και πωλήσεις, επειδή όλα τα πλοία από τη Συρία έρχονται εδώ για την τροφοδοσία τους”.
Έτσι περιγράφουν οι περιηγητές τη Λάρνακα στις αρχές του προπερασμένου αιώνα, του 19ου αιώνα. Μια πόλη παράθυρο στον έξω κόσμο.
Είναι αλήθεια ότι στην πορεία του χρόνου η Λάρνακα παραμελήθηκε. Το βάρος της ανάπτυξης μεταφέρθηκε σε άλλες πόλεις. Η Αριστερά όμως αγωνίστηκε και προσπάθησε πολύ για να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα έδιναν ώθηση ξανά στην ανάπτυξη της πόλης μέσα από τη δημιουργική δράση των τοπικών αρχών.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξε βήμα στο οποίο ο κυπριακός λαός μπορούσε να εκφράσει βούληση. Υπήρξε πεδίο στο οποίο μπορούσε ν’ αναπτυχθεί πολιτική και κοινωνική δράση προς όφελος του ταλαιπωρημένου τόπου, του εξαθλιωμένου από την αποικιοκρατία, τις συγκρούσεις και έπειτα από την εισβολή, κυπριακού λαού.
Αυτό συνέβη και με τη Λάρνακα.
Μια πόλη παράθυρο στον κόσμο, που δημιουργεί, που πρωτοπορεί, που νοιάζεται και μεριμνά για τους ανθρώπους της.
Έτσι οραματίστηκε η Αριστερά τη Λάρνακα, βάζοντας τη σφραγίδα της στην πορεία της πόλης. Ειδικότερα στις δεκαετίες του ’40 και του ’50 οι προκλήσεις ήταν τεράστιες. Η Αριστερά είδε σωστά, είδε μακριά και ανάπτυξε δημιουργική δράση. Άπλωσε χέρι συνεργασίας σε κάθε δύναμη και προσωπικότητα που μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πολλών και πιεστικών προβλημάτων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, του απλού πολίτη. Έβαλε μπροστά ανθρώπους έτοιμους να υπηρετήσουν, με ικανότητες αλλά και με ήθος, με κύρος αλλά και με σεμνότητα και πάνω απ’ όλα με όραμα για τη Λάρνακα και τους κατοίκους της. Από τον Λύσο Σανταμά, ο οποίος συνεργάστηκε ως προσωπικότητα με το ΑΚΕΛ ανοίγοντας δρόμους τη δύσκολη περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Γ. Χριστοδουλίδη που το έργο του συνέδεσε τ’ όνομά του με τη Λάρνακα, στον Αντρέα Μωυσέως τον οποίο τιμούμε απόψε.
Στις δύο θητείες του Αντρέα Μωυσέως η Λάρνακα κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε.
Ως Δήμαρχος, το πρώτο και πολύ σημαντικό που πέτυχε ήταν να χτίσει έργο πάνω στη συναίνεση και την καρποφόρα συνεργασία με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό που τείνουν πολλοί να το υποτιμούν. Δεν αρκεί να εκλεγεί ο ένας. Πρέπει να μπορεί και να συνεργάζεται, να είναι ο ίδιος ο φορέας της συνεννόησης, του αλληλοσεβασμού, της δημιουργικής σύνθεσης απόψεων. Ο Αντρέας τα κατάφερε. Να μπει μπροστά ως επικεφαλής του Δήμου αλλά και ταυτόχρονα να πετύχει οι στόχοι και οι προτεραιότητες που έθεσε για την πόλη ν’ αγκαλιαστούν από τους συνεργάτες του στο Δημοτικό Συμβούλιο και τελικά από τους δημότες της Λάρνακας.
Ο Αντρέας Μωυσέως καταξιώθηκε ως Δήμαρχος της Λάρνακας γιατί προώθησε με συνέπεια και έβαλε με επιτυχία τις βάσεις για την ανάπτυξη της πόλης με την υλοποίηση έργων που άλλαξαν τη φυσιογνωμία της.
Την ανέγερση του νέου αεροδρομίου, την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού, τη βελτίωση του οδικού δικτύου με έργα- σταθμούς, όπως τη λεωφόρο Στρατηγού Τιμάγια, την ανάπτυξη της Πιαλέ Πασιά, την ανάπτυξη της Λεωφόρου Χριστοδουλίδη, τον ευπρεπισμό της πόλης, την καθιέρωση μικρών και μεγάλων πολιτιστικών δράσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στους προσφυγικούς συνοικισμούς αλλά και στις τουρκοκυπριακές συνοικίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά επί Αντρέα Μωυσέως διεκδικήθηκαν και αξιοποιήθηκαν πλήρως κρατικές χορηγίες εκατομμυρίων για να επιδιορθωθούν δρόμοι και να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, πλατείες και πάρκα, αλλά και να επιδιορθωθούν οικίες και να παραχωρηθούν νέες οικιστικές μονάδες σε νεαρά ζευγάρια. Πολύτιμη παρακαταθήκη κοινωνικής πολιτικής των θητειών Μωυσέως στον Δήμο αποτελούν και σημαντικά προγράμματα όπως το Ανοικτό Σχολείο, τα προγράμματα δραστηριοποίησης ηλικιωμένων και απασχόλησης και ψυχαγωγίας της νεολαίας και των παιδιών.
«Ελπίζω ότι δικαίωσα τις προσδοκίες, τουλάχιστον νιώθω ήσυχος ότι προσπάθησα…. Δεν επιλύσαμε όλα τα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον προσπαθήσαμε και κανένας από τους δημότες μας δεν μπορεί να πει ότι βρήκε κλειστή την πόρτα του Δημάρχου», δήλωνε ο Αντρέας παραδίδοντας την σκυτάλη. Με τη σεμνότητα που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους των έργων. Με την ευθύνη που χαρακτηρίζει ανθρώπους που αντιλαμβάνονται το αξίωμα ως καθήκον και όχι ως προνόμιο. Με την εντιμότητα που χαρακτηρίζει ανθρώπους που τιμούν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας πρώτα και κύρια με το δικό τους παράδειγμα και την ανταποδίδουν με σκληρή δουλειά. Έτσι πορεύτηκε στις θητείες του στον Δήμο Λάρνακας ο Αντρέας Μωυσέως, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη για τους επόμενους. Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι το πλούσιο και πολυσχιδές έργο του Αντρέα Μωϋσέως, αλλά και προηγουμένως το έργο του Γιώργου Χριστοδουλίδη, συνεχίζεται και επί Δημαρχίας Αντρέα Βύρα που κατά γενική ομολογία ανταποκρίνεται μ’ επιτυχία στην πρόκληση: ν’ ανεβάσει την Λάρνακα ακόμα ψηλότερα.
Είναι αλήθεια ότι η Λάρνακα άλλαξε πολύ. Είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να το δει, μπορεί να το ζήσει.
Αυτό ασφαλώς δεν μπορεί να πιστώνεται μόνο σε έναν άνθρωπο. Μπορεί όμως να ξεκινά από έναν άνθρωπο. Έναν άνθρωπο με γνώσεις, με σχέδιο, με ικανότητες, με όρεξη να δουλέψει, να συνεργαστεί, να δημιουργήσει. Χρειάζεται όμως και μια πυξίδα. Ένα στίγμα. Έργο για ποιους; Πολιτικές προς όφελος ποιων; Των λίγων ή των πολλών; Των συμφερόντων μιας κλειστής κάστας ή των προσδοκιών της κοινωνίας; Χρειάζεται λοιπόν ένα όραμα με προοδευτικό στίγμα. Ως Αριστερά αυτό έχουμε στην καρδιά της δράσης μας και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έργο για τον άνθρωπο και την κοινωνία, για την πρόοδο και την προκοπή των πολλών και ασφαλώς, της χώρας μας.
Οι τοπικές αρχές είναι εφαλτήριο δημοκρατικής συμμετοχής. Είναι πεδίο στο οποίο μπορούν όντως να πρωταγωνιστούν οι δημότες. Οι απλοί άνθρωποι γίνονται κοινωνοί και ταυτόχρονα πρωταγωνιστές της πολιτικής διεργασίας που μπορεί να γεννήσει πρωτοβουλίες, καινοτόμες ιδέες, νέες πολιτικές και πρακτικές. Αυτό το στίγμα υπηρέτησαν Δήμαρχοι που στηρίχθηκαν ή προήλθαν από την Αριστερά και πρωτοπόρησαν. Το έργο τους παραμένει πολύτιμη κληρονομιά και γερή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των πόλεων που υπηρέτησαν αλλά και της κυπριακής κοινωνίας ευρύτερα. Με παρεμβάσεις σε μια σειρά από κεφάλαια, από τη χωροταξική πολιτική μέχρι τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την υγεία, την κοινωνική πολιτική, κτίζοντας πολιτικές συνέργειες και κοινωνικές συμμαχίες με ορίζοντα το κοινό καλό.
Υπάρχει, επομένως, πλούσια παράδοση, σπουδαία κληρονομιά, γερές βάσεις. Το στοίχημα λοιπόν είναι το μέλλον. Είναι η παραπέρα ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του τρόπου λειτουργίας της και το περιεχόμενο των πολιτικών της ώστε να δώσει φωνή στον άνθρωπο που πρέπει ν’ αποτελεί το επίκεντρό της. Να είναι ταυτόχρονα δέκτης και πομπός για επικοινωνία, για δράση, για δημιουργία. Για την ανάπτυξη πολιτικών που ν’ ανταποκρίνονται στα σύγχρονα αιτήματα, τα προβλήματα και τις προσδοκίες της κοινωνίας.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους. Αυτό είναι το στοίχημα και για την πόλη της Λάρνακας. Είμαστε βέβαιοι ότι αξίζει και ότι μπορεί να το κερδίσει ξανά!
Αντρέα, ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες, ευχαριστούμε για όσα έδωσες. Να είσαι πάντα καλά, ακμαίος, δυνατός, δημιουργικός και ευτυχισμένος δίπλα σε όσους αγαπάς και δίπλα στη μεγάλη σου αγάπη, τη Λάρνακα και τους δημότες της.