Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ανάγκη διαφύλαξης της εύφορης γεωργικής γης και των περιοχών αναδασμού από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων
Iliothermiko parko

Ανάγκη διαφύλαξης της εύφορης γεωργικής γης και των περιοχών αναδασμού από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων

Δήλωση Γιαννάκη Γαβριήλ, Βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής

 

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας τέθηκε εκ νέου το πολύ σοβαρό θέμα της χρήσης εύφορης γεωργικής γης- ακόμα και περιοχών αναδασμού για τη δημιουργία των οποίων έχουν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ- για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας έχει τεθεί- και πολύ ορθά- ως προτεραιότητα, προκειμένου να πετύχουμε τους δεσμευτικούς στόχους για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Λαμβανομένης, όμως, υπόψη της περιορισμένης εύφορης γεωργικής γης στον τόπο μας, του γεγονότος ότι η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης διασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας, θα έπρεπε ήδη να είχε εκπονηθεί κατάλληλη χωροθετική πολιτική με απαγορευτικές πρόνοιες ως προς την προστασία της εύφορης γεωργικής γης.

Δυστυχώς, στην σημερινή συνεδρία διαπιστώθηκε εκ νέου ότι πέραν από φραστικές διαβεβαιώσεις ότι γίνονται προσπάθειες να μην εγκαθίστανται φωτοβολταικά συστήματα σε εύφορη γεωργική γη, δεν υπάρχει καμία απαγορευτική διάταξη στη σχετική νομοθεσία.

Η Επιτροπή Γεωργίας θα επιμείνει στο θέμα αυτό και σε προσεχή συνεδρία θα κληθούν οι αρμόδιοι Υπουργοί προκειμένου το θέμα αυτό να διασφαλιστεί νομοθετικά.

 

23.05.2023

 

PREV

Στήριξη ΑΚΕΛ σε ΟΚΥπΥ και ΓΕΣΥ

NEXT

Επιβάλλεται να γίνει διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για το καλάθι του νοικοκυριού