Με στόχους την επανένωση και την προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου το ΑΚΕΛ τιμά την επέτειο της Ανεξαρτησίας
Το ΑΚΕΛ τιμά την 62η επέτειο της Ανεξαρτησίας. Η ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν το επιστέγασμα σκληρών και πολύχρονων αγώνων που απάλλαξαν την Κύπρο και τον λαό της από την αποικιοκρατία. Η Ανεξαρτησία της Κύπρου ήταν ακρωτηριασμένη από επαχθείς όρους που φρόντισαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες –με τη συνεργασία των τότε κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας- να περιλάβουν στις γνωστές Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου.
Η κολοβωμένη ανεξαρτησία ήταν το αποτέλεσμα από τη μια, των μεθοδεύσεων της Βρετανικής αποικιοκρατίας για να διασφαλιστεί η συνέχιση της παρουσίας τους στο νησί, και κατ’ επέκταση του ΝΑΤΟ που ήθελε την Κύπρο προσδεμένη στο άρμα του, για να μπορεί να προωθεί τα άνομα σχέδιά του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Από την άλλη, η κολοβωμένη ανεξαρτησία ήταν το αποτέλεσμα της κοντόφθαλμης πολιτικής της κυπριακής Δεξιάς, η οποία δεν επέτρεψε τη δημιουργία ενός ενωμένου μετώπου ολόκληρου του λαού ενάντια στην αποικιοκρατική δύναμη και έμεινε αγκιστρωμένη στις ιδεολογικές αγκυλώσεις της και στις ψευδαισθήσεις της.
Δυστυχώς, η Κυπριακή Δημοκρατία στα πρώτα κρίσιμα χρόνια της ζωής της είχε πολλούς εχθρούς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ελληνοκυπριακή κοινότητα είδαν την ανεξαρτησία ως σκαλοπάτι προς την ένωση με την Ελλάδα και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ως σκαλοπάτι για τη διχοτόμηση. Με φόντο αυτό το σκηνικό, οι έξωθεν συνωμοσίες και επεμβάσεις, που κυρίως επένδυσαν στον εθνικισμό και τον σοβινισμό και στις δύο κυπριακές κοινότητες, βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Η Κυπριακή Δημοκρατία αντί να στηριχθεί, υποσκάφθηκε και πολεμήθηκε. Αποκορύφωμα των προβλημάτων και των συνωμοσιών αποτέλεσε το δίδυμο έγκλημα που σχεδιάστηκε από το ΝΑΤΟ και διενεργήθηκε σε βάρος της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974: το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και η βάρβαρη τουρκική εισβολή του Αττίλα. Έκτοτε η Κύπρος πορεύεται με ανοικτές τις πληγές της τουρκικής κατοχής και της ντε φάκτο διχοτόμησης, οι οποίες και απειλούν το μέλλον της χώρας και του λαού μας.
Στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται σήμερα ο τόπος μας επιβάλλεται να ανακτηθεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας μας και να πεισθεί η διεθνής κοινότητα για επανάληψη των συνομιλιών από ‘κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και του κεκτημένου των συνομιλιών. Αλλά για να πειστεί η διεθνής κοινότητα επιβάλλεται πρωτίστως συνέπεια από εμάς τους ίδιους σε αυτό τον στόχο. Το ΑΚΕΛ θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις του για να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και για επανένωση του τόπου και του λαού μας, για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, έτσι ώστε Ε/κ και Τ/κ να συνδιαχειριστούν το κοινό τους μέλλον.
Με επίγνωση του χρέους σ’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας, αντλώντας ορμή από την ιστορία του, το ΑΚΕΛ θα δώσει όλες τις δυνάμεις του ώστε να φέρει την προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου, να ανακοπεί η κατρακύλα του κράτους δικαίου, θεσμών και αξιών και να ανατείλουν καλύτερες μέρες για τον τόπο και τον λαό μας, για τις νέες γενιές.
Γιατί η Κύπρος αξίζει, γιατί η Κύπρος μπορεί να γυρίσει σελίδα. Με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη μπορεί.