Home  |  Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ   |  Χαιρετισμός του Γ.Γ. της Κ.Ε ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου στην παρουσίαση έρευνας με τίτλο «Διαφθορά στο ποδόσφαιρο»

Χαιρετισμός του Γ.Γ. της Κ.Ε ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου στην παρουσίαση έρευνας με τίτλο «Διαφθορά στο ποδόσφαιρο»

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 Συνεδριακό Κέντρο ΓΣΠ

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον ευρωβουλευτή του Κόμματος, φίλο και σύντροφο Γιώργο Γεωργίου και τους συνεργάτες του στο Ευρωκοινοβούλιο, για την εκπόνηση της μελέτης σχετικά με τη διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Είναι πολύ ενδιαφέρουσες και επίκαιρες οι διάφορες πτυχές του θέματος τις οποίες αναδεικνύει η μελέτη και που αφορούν όχι μόνο στο κυπριακό ποδόσφαιρο, αλλά και στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Δεν θα ενδιατρίψω στη μελέτη, ούτε και είναι δικό μου καθήκον. Αυτό θα το κάνει ο Γιώργος. Να μου επιτρέψετε όμως να αναφερθώ σε κάποιες πτυχές και δεδομένα που αφορούν τη διαπλοκή και τη διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο με την εμπειρία και τις γνώσεις ενός ανθρώπου που έχει αγάπη γενικότερα για τον αθλητισμό και ειδικότερα για το ποδόσφαιρο.

Πρώτο δεδομένο: η ύπαρξη διαπλοκής και διαφθοράς στο ποδόσφαιρο  υπάρχει και είναι αναντίλεκτη. Έχει ιστορικό βάθος αλλά τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει γίνει πολύ πιο έντονο στο φόντο της εκτράχυνσης του φαινομένου της διαφθοράς ευρύτερα στην κοινωνία. Την ύπαρξη διαφθοράς στο ποδόσφαιρο την παραδέχονται όλοι περιλαμβανόμενης και της ίδιας της ΚΟΠ. Η διαφθορά στο κυπριακό ποδοσφαιρικό στερέωμα, παρομοίως με άλλα σκάνδαλα όπως αυτό των «χρυσών διαβατηρίων», των παρακολουθήσεων κ.α., διασύρει το όνομα της χώρας μας διασύρεται διεθνώς. Όχι λίγες φορές γίναμε αντικείμενο εξευτελιστικών αναφορών σε διεθνή ΜΜΕ, όπως στον Guardian, σε Ισπανικά μέσα κ.α. Το μέγεθος του προβλήματος εκφράζεται και στους πολλούς κόκκινους φακέλους που έφτασαν στα γραφεία της ΚΟΠ για ποδοσφαιρικά παιχνίδια στην Κύπρο (ακόμα και φιλικά) σε σχέση με «περίεργα» αποτελέσματα και «περίεργη» στοιχηματική δραστηριότητα.

Δύο φορές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν καταπελτικός για την κατάσταση στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Το 2015, με αφορμή τις συγκλονιστικές καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή, ο Ν. Αναστασιάδης δήλωνε: «Οι καταγγελίες δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους. Απαιτούνται αυστηρότεροι μηχανισμοί ελέγχου όσων συνδέονται με το ποδόσφαιρο, π.χ. το στοίχημα, τα τηλεοπτικά δικαιώματα κλπ. Πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε μέτρα. Θα ληφθούν μέτρα που θα καθιστούν αυστηρότερο τον έλεγχο στους διοικούντες την ΚΟΠ».

Οι καταγγελίες του Μάριου Παναγή όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν, αλλά ο ίδιος κυνηγήθηκε από το ποδοσφαιρικό κατεστημένο που έχει πλάτες και διαπλέκεται με οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές ελίτ και  φαγώθηκε. Τα όσα με αποφασιστικότητα δήλωνε ο Πρόεδρος έμειναν στον αέρα. Έπεα πτερόεντα….

Ο Ν. Αναστασιάδης επανήλθε πέντε χρόνια αργότερα, το 2020, όταν η «χάρη» μας για τη διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο, έφτασε στην Ισπανία.

«Αυτό που θέλω να καταστήσω σαφές προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε να συνεχίσουν κάποιοι, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό, αλλά με εγκληματικά στοιχεία, να αμαυρώσουν το όνομα, είτε του κυπριακού ποδοσφαίρου είτε ευρύτερα της χώρας». Αυτά είπε σε μια έξαρση θυμού.

Έγιναν κάποιες συσκέψεις, πολυδιαφημίστηκαν αποφάσεις, έγιναν βαρύγδουπες δηλώσεις, λήφθηκαν ανακρίσεις και μετά σιωπή. Οι καταγγελίες, οι συλλήψεις, οι καταθέσεις έμειναν αιωρούμενες. Και στην περίπτωση του ποδοσφαίρου, παρατηρείται το ίδιο μοτίβο όπως και σε άλλες περιπτώσεις που η οσμή της διαπλοκής και της διαφθοράς αναδεικνύεται μέσα από καραμπινάτα σκάνδαλα.

Αυτό είναι το δεύτερο δεδομένο στο οποίο θα αναφερθώ. Δηλαδή στην απροθυμία το μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο, για να χρησιμοποιήσω μια φράση του συρμού. Στην Κύπρο -και ειδικά επί αυτής της κυβέρνησης- όταν ξεσπάσει ένα σκάνδαλο γίνεται χαμός σε δηλώσεις, συσκέψεις, εξαγγελίες. Όταν τα φώτα της επικαιρότητας σβήσουν, τότε τίποτα δεν γίνεται. Ούτε εξιχνίαση ούτε τιμωρία, ούτε καν λογοδοσία λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Η ζωή συνεχίζεται.

Μίλησα για μοτίβο στην περίπτωση των σκανδάλων. Αυτό το μοτίβο αρχίζει με άρνηση της ύπαρξης του προβλήματος. Έτσι έγινε και στην περίπτωση των «χρυσών διαβατηρίων». Όποτε γινόταν συζήτηση για τις τρύπες και τις πρακτικές του προγράμματος και ζητούνταν απαντήσεις, η κυβέρνηση απέρριπτε ότι υπάρχει πρόβλημα, δήλωνε ότι έχουμε τα πιο αυστηρά κριτήρια και κατηγορούσε όσους είχαν διαφορετική άποψη –και πρωτίστως το ΑΚΕΛ– ότι διαβάλλουν δήθεν τη χώρα μας στο εξωτερικό. Με αφορμή αυτό, να υπενθυμίσω ότι όταν ο προηγούμενος Πρόεδρος αείμνηστος Δημήτρης Χριστόφιας το 2012 μίλησε για τα κακώς έχοντα στο κυπριακό ποδόσφαιρο δέχθηκε επίθεση τόσο από τον ΔΗΣΥ όσο και την ΚΟΠ.

Όταν το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων δεν συμμαζευόταν άρχισαν οι δικαιολογίες, η ισοπέδωση και ο συμψηφισμός για τις ευθύνες. Αυτό συνοδεύεται με τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί μηδενικής ανοχής, πάταξης της διαφθοράς κλπ. Το ίδιο έγινε με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, με το τραπεζικό σκάνδαλο, με τη χρεωκοπία και το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, το κλείσιμο της Cyprus Airways και σε διάφορες άλλες περιπτώσεις. Η λίστα είναι μεγάλη. Κανένας δεν τιμωρήθηκε. Η απροθυμία για αντιμετώπιση του προβλήματος και η ατιμωρησία υποσκάπτουν καθημερινά το κύρος τόσο του αθλήματος όσο και ευρύτερα των αρχών και των εμπλεκόμενων φορέων. Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα ευρήματα της έρευνας που πρόσφατα διενήργησε ο ΠΑΣΠ που δείχνει ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών για το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι πάρα πολύ χαμηλή.

Έρχομαι στο τρίτο δεδομένο. Για την αντιμετώπιση σκανδάλων διαπλοκής και διαφθοράς δεν αρκεί να υπάρχουν νόμοι, διαδικασίες, μηχανισμοί. Το πρώτιστο και καθοριστικό που πρέπει να υπάρχει είναι η πολιτική βούληση. Όλα τα άλλα έπονται. Αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση αντί αποκάλυψη και αντιμετώπιση του προβλήματος, έχουμε κουκούλωμα. Και για να είμαι ειλικρινής δεν διαπιστώνω να υπάρχει  η απαραίτητη πολιτική βούληση από την κυβέρνηση για να αποκαλυφθεί όλη η διάσταση της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο και να παταχθεί. Εδώ δεν γνωρίζουμε τι γίνεται και που βρίσκεται το όλο θέμα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού για το παρασκήνιο και τα κακώς έχοντα στον στάβλο του Αυγεία, όπως χαρακτήρισε την κατάσταση στο ποδόσφαιρο ο κ. Αναστασιάδης. Είπαμε, δηλώσεις και εξαγγελίες γίνονται αλλά μέχρι εκεί. Αποτέλεσμα κανένα!

Το ΑΚΕΛ όχι μόνο έχει άποψη και εκτίμηση για την κατάσταση στο κυπριακό ποδόσφαιρο αλλά με πολλές δηλώσεις,  παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες εντός και εκτός Βουλής προσπαθεί να αναδείξει και να συμβάλει -στο μέτρο των δυνατοτήτων του- στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου αλλά και εν γένει του κυπριακού αθλητισμού. Υπέβαλε προτάσεις για αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς, για προώθηση της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας στον αθλητικό χώρο, διαμόρφωσε πλαίσιο για μια ενιαία αθλητική νομοθεσία, έκανε προτάσεις για τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση στις αθλητικές ομοσπονδίες.

Η εκπόνηση της μελέτης για τη διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο αποτελεί ακόμα μια πρωτοβουλία με την οποία θέλουμε να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Επειδή εμείς πιστεύουμε πραγματικά στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου θα συνεχίσουμε την τιτάνια προσπάθεια.

PREV

Αναγκαία η στήριξη υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω αύξησης επιτοκίων

NEXT

Εισήγηση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κ. Γεωργίου στην παρουσίαση έρευνας με τίτλο «Διαφθορά στο ποδόσφαιρο»