Home  |  Μη κατηγοριοποιημένο   |  Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου στην εκδήλωση για τα 74 χρόνια της Νέας Σαλαμίνας

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου στην εκδήλωση για τα 74 χρόνια της Νέας Σαλαμίνας

Η Νέα Σαλαμίνα, όπως κι άλλα σωματεία που ιδρύθηκαν την ίδια περίοδο, είναι γέννημα και αποτέλεσμα μικρόψυχων πολιτικών αποκλεισμού αθλητών από τους αθλητικούς χώρους, για τις ιδέες και τα πιστεύω τους.

Την ίδια ώρα, η Νέα Σαλαμίνα είναι αποτέλεσμα της προοδευτικής σκέψης και της δημιουργικής πράξης. Της σκέψης και της πράξης που θέλει τους αγωνιστικούς χώρους ανοικτούς για όλους, προσβάσιμους σε όλους.

Της σκέψης που είναι ανοικτή και φιλόξενη στον κόσμο όλο και δεν είναι μικρόψυχη, εκδικητική και μνησίκακη.

Της σκέψης που στηρίζεται σε ιδεώδη διαχρονικά και πανανθρώπινα. Σε ιδανικά που έχουν στην καρδιά τους τον Άνθρωπο, την Αλληλεγγύη, την Αδελφοσύνη.

Η Νέα Σαλαμίνα γεννήθηκε από τους απλούς ανθρώπους, για τους απλούς ανθρώπους.

Και είναι γι’ αυτό που πολεμήθηκε από τις ελίτ και τα κατεστημένα, από τους κύκλους που θέλουν και τον χώρο του αθλητισμού να είναι ενταγμένος στα ανήθικα παιγνίδια των μικροπολιτικών και μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων, των ιδιοτελών συμφερόντων και του κέρδους.

Οι δυσκολίες συνόδευαν πάντοτε τη Νέα Σαλαμίνα. Αλλά τα στελέχη και τα μέλη της δεν εγκατέλειψαν ποτέ τις επάλξεις. Δεν ξέχασαν τις ρίζες της.

Και από το 1974, στην προσφυγιά, κρατούν ψηλά τη σημαία της επιστροφής.

Διερωτούνται ορισμένοι για ποιο λόγο υπάρχουν ακόμα προσφυγικά σωματεία, τόσα χρόνια μετά την εισβολή. Και τελικά ποιοι τα στηρίζουν, αφού οι γενιές που τα έστησαν και τα έζησαν στην έδρα τους φεύγουν σιγά-σιγά.

Η απάντηση είναι απλή! Τα προσφυγικά σωματεία, ειδικά τα μαζικά προσφυγικά σωματεία, είναι οι ρίζες, οι μνήμες, ο γενετικός κώδικας όλου εκείνου του κόσμου που ξεριζώθηκε και ζει τόσες δεκαετίες με την προσμονή της επιστροφής. Είναι όμως και η φλόγα που κρατά άσβεστη τη μνήμη, αυτή που περνά από γενιά σε γενιά, αυτή για την οποία μιλούν οι παππούδες και οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους, οι γονείς στα παιδιά τους. Είναι λοιπόν η Νέα Σαλαμίνα για τους Βαρωσιώτες αφετηρία, μα και προορισμός.

Σε πείσμα του χρόνου που ξεθωριάζει τις θύμησες. Σε πείσμα όσων θεωρούν ότι ο αγώνας για την επανένωση είναι μάταιος. Μπορεί κάποιοι να αποφάσισαν ότι δεν μπορούμε να προσδοκούμε σε λύση ή πολύ χειρότερα, να αποφάσισαν ότι μας βολεύει η διχοτόμηση και να τη διαπραγματεύονται κιόλας πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά εμείς βρισκόμαστε σταθερά απέναντι από αυτές τις αντιλήψεις.

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για την επανένωση ακόμα πιο αποφασιστικά. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για να μείνει ανοικτή η προοπτική της λύσης. Η προοπτική να επιστρέψουμε πίσω στις πόλεις και τα χωριά μας. Να επιστρέψουμε στην Αμμόχωστο, στην οποία η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει νέα σοβαρά τετελεσμένα, παραβιάζοντας σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την προοπτική της λύσης.

Φίλες και Φίλοι,

Η Νέα Σαλαμίνα είναι ένα σωματείο που προάγει το «ευ αγωνίζεσθαι». Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και σε όλα τα αθλήματα που κατά καιρούς καλλιέργησε και καλλιεργεί ακόμα. Στο βόλεϊ, στον στίβο και αλλού η Νέα Σαλαμίνα έχει πλούσια Ιστορία. Αυτή την ιστορία αλλά και το ιδεώδες του «ευ αγωνίζεσθαι» θελήσαμε να τιμήσουμε ως ΑΚΕΛ όταν αποφασίζαμε ότι το Αθλητικό Βραβείο που απονέμει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος θα φέρει το όνομα και του Νική Γεωργίου δίπλα και μαζί μ’ αυτό του Κώστα Λυμπουρή. Ενός πρωτεργάτη του κυπριακού αθλητισμού, πρωταθλητή και αγωνιστή που με το παράδειγμα της ζωής του απέδειξε ότι πάντοτε πίσω από τα προβλήματα υπάρχουν λύσης υπερ της κοινωνίας και των ανθρώπων.

Είναι ακριβώς επειδή πιστεύουμε στο «ευ αγωνίζεσθαι» που ως Κόμμα έχουμε καταθέσει πολλές φορές συγκεκριμένες προτάσεις για ανάπτυξη του αθλητισμού στον τόπο μας και για εξυγίανση του αθλητικού οικοδομήματος. Για ένα αθλητισμό με διαφάνεια και λογοδοσία. Ειδικά στο ποδόσφαιρο, το οποίο είναι το πιο μαζικό και το πιο ανταγωνιστικό άθλημα και στο οποίο υπάρχουν πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Η λέξη Σαλαμίνα σημαίνει μια φούχτα γης στη μέση του θαλασσινού νερού. Η μικρή μας πατρίδα γέννησε πολλές ιστορίες μαχητικότητας, αποφασιστικότητας, πολλές ιστορίες όπου οι αδύνατοι σήκωσαν ανάστημα και άλλαξαν τα πράγματα. Έτσι ξεκίνησε και η Ιστορία της Νέας Σαλαμίνας, μια ιστορία 74 χρόνων, τόσο παλιάς μα και τόσο επίκαιρης, τόσο σφριγηλής και δυναμικής.

Εύχομαι πολλές επιτυχίες στη συνέχεια αυτής της πορείας και την επόμενη μεγάλη επέτειο, τη μεγάλη γιορτή να την κάνουμε εκεί, στο λίκνο της Νέας Σαλαμίνας, στο Βαρώσι.

 09/03/2022

PREV

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου στην εκδήλωση για τη Μέρα της Γυναίκας

NEXT

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή