Home  |  Βουλή   |  Προτάσεις νόμου για επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης προϊόντων που αγοράζονται με πιστωτικές κάρτες

Προτάσεις νόμου για επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης προϊόντων που αγοράζονται με πιστωτικές κάρτες

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας

Η κυβέρνηση πήρε απόφαση για υποχρεωτική αποδοχή πιστωτικών καρτών από επιχειρήσεις σε 85 οικονομικούς τομείς από τις 19/9/2021, χωρίς όμως να μεριμνήσει να πάρει μέτρα προστασίας των καταναλωτών.

Μετά την εφαρμογή της απόφασης, διαπιστώσαμε από δημοσιεύματα στις εφημερίδες αλλά και παράπονα καταναλωτών, ότι σε κάποιες επιχειρήσεις επιβάλλονται επιπρόσθετες χρεώσεις στους καταναλωτές που πληρώνουν με κάρτες την αγορά προϊόντων όπως τα τσιγάρα, το γάλα, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, οι κάρτες κινητής τηλεφωνίας, με τη δικαιολογία ότι το μικρό περιθώριο κέρδους σε αυτά τα προϊόντα, εξανεμίζεται στην προμήθεια των εταιρειών παροχής υπηρεσίας πληρωμής με κάρτες.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι αυξήσεις αυτές, συγκριτικά με την τιμή του προϊόντος, είναι ψηλές.

Ως κόμμα, μελετήσαμε τις σχετικές νομοθεσίες και διαπιστώσαμε ότι ενώ οι υπερχρεώσεις αυτές είναι παράνομες, υπάρχουν σοβαρά νομοθετικά κενά, όπως το γεγονός ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, δεν μπορεί να εξετάσει τέτοιες καταγγελίες και να επιβάλει κυρώσεις.

Γι’ αυτό ζητήσαμε και συζητήθηκε αυτεπάγγελτα στην Επιτροπή Εμπορίου στις 14/9/2021, το θέμα αυτό, στην παρουσία εκπροσώπων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν όσα τους αναφέραμε και κυρίως το ότι δεν υπάρχει αρμόδια αρχή για να εξετάζει σχετικές καταγγελίες.

Ζητήσαμε να συνεργαστούν και το συντομότερο να μας αποστείλουν τις εισηγήσεις τους ενώ σημειώσαμε με ικανοποίηση, το γεγονός ότι όλα τα κόμματα συμφώνησαν με την εισήγηση μας για νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος.

Σήμερα, συζητήσαμε τις δυο προτάσεις νόμου που ετοιμάσαμε ως Επιτροπή Εμπορίου με τις οποίες τροποποιούνται «Ο Περί Παροχής και Χρήσης Υπηρεσιών Πληρωμών και Πρόσβασης στα Συστήματα Πληρωμών Νόμος» και ‘Ο Περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμος¨».

Με την πρώτη τροποποίηση, παρέχεται η δυνατότητα στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να ελέγχει και να εποπτεύει τη συμμόρφωση των δικαιούχων και να ερευνά καταγγελίες παραβάσεων, να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα και να εκδίδει δικαστικά διατάγματα.

Με τη δεύτερη τροποποίηση, αυξάνεται το μέγιστο ποσό διοικητικού προστίμου που μπορεί να επιβληθεί από τον Έφορο Φορολογίας σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης, από 2,000 σε 4,000 ευρώ.

Σημειώνουμε με απογοήτευση την αρνητική στάση του Υπουργείου Οικονομικών και της Νομικής Υπηρεσίας στη σημερινή συζήτηση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι οι προτάσεις είναι αντισυνταγματικές και ασύμβατες με το ενωσιακό δίκαιο. Τονίσαμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών και η Νομική Υπηρεσία οφείλουν να μας βοηθήσουν, αν βέβαια το θέλουν, για να ψηφίσουμε το συντομότερο τις  δύο προτάσεις νόμου.

Επαναλαμβάνουμε, ότι η Βουλή τρέχει να κλείσει νομοθετικά κενά, τρέχει να προστατεύσει τους καταναλωτές, αφού εντόπισε αυτά τα κενά με τη βοήθεια καταναλωτών και δημοσιογράφων, τρέχει να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση πριν πάρει αυτή την απόφαση.

16/11/2021

PREV

Διεκδικούμε αξιοποίηση όλων των κενών οικοπέδων σε συνοικισμούς

NEXT

Αναφορικά με τη διακίνηση αγαθών από τα κατεχόμενα στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής