Απαραίτητος ο σεβασμός στην ελευθερία έκφρασης – Χρήζει μελέτης η ποινικοποίηση συμπεριφορών που πλήττουν την αξιοπρέπεια
Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών
Συζητήσαμε σήμερα δύο νομοσχέδια που τροποποιούν τον ποινικό κώδικα.
Είναι αλήθεια ότι με την ανάπτυξη της επικοινωνίας των ανθρώπων, ιδιαίτερα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκ των πραγμάτων υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού και της νομοθεσίας. Και του αστικού και του ποινικού δικαίου.
Είχαμε σήμερα ενώπιον μας μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τροποποίηση του ποινικού κώδικα, έτσι ώστε να εισαχθούν πρόνοιες που να ποινικοποιούν συμπεριφορές, οι οποίες πλήττουν και προσβάλλουν την τιμή, την υπόληψη, την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Επί του θέματος αρχής, κανένας δεν διαφωνεί. Ασφαλώς, το ενδιαφέρον της όλης ιστορίας είναι ότι, ενώ για δεκαετίες εκατοντάδες πολιτών είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών, η πρωτοβουλία προέκυψε άρον άρον ως αποτέλεσμα της γνωστής και καταδικαστέας ιστορίας με το γνωστό parody account που αφορούσε την τέως Υπουργό Δικαιοσύνης.
Έτερον εκάτερον. Εμείς θέσαμε μια σειρά από νομικά ζητήματα και προβληματισμούς. Από τη στιγμή που επί της αρχής όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός, θα αναμένουμε τις αναγκαίες απαντήσεις από τη Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, γιατί ακριβώς το κριτήριο της ψήφισης ή καταψήφισης θα είναι το κατά πόσο διατηρείται η ισορροπία μεταξύ της προστασίας της τιμής, υπόληψης και αξιοπρέπειας των ανθρώπων, αλλά και της ελευθερίας έκφρασης γνώμης και άποψης που ως γνωστό είναι κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο αναφορικά με την αύξηση ποινών για επιθέσεις που δέχονται αστυνομικά όργανα ή άλλοι λειτουργοί του Δημοσίου, είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια, η οποία είναι καταδικαστέα και πρέπει να βρεθεί τρόπος ο νομοθέτης να στείλει ένα μήνυμα αυστηροποίησης των ποινών.
Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν ακόμα δύο στοιχεία. Κατά πόσο και με τις υφιστάμενες ποινές έχουν υπάρξει επαρκείς ποινικές διώξεις και καταδίκες και δεύτερο η γνώση που έχουμε, ως νομικοί τουλάχιστον, ότι η αυστηροποίηση των ποινών από μόνη της δεν επιφέρει κατά ανάγκη και πρόληψη ή μείωση της εγκληματικότητας. Είναι μια σειρά άλλοι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν. Είναι η οικονομική δυσπραγία, τα κοινωνικά αδιέξοδα, είναι όλα αυτά που οδηγούν μια κοινωνία ολόκληρη σε αγανάκτηση που πρέπει να εντοπίσουμε συγκροτημένα και να απαντήσουμε. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι οι αυξήσεις των ποινών δε θα επιλύσουν τα προβλήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο θα προωθήσουμε τις επόμενες βδομάδες.
01/09/2021