Home  |  23ο Συνέδριο (2021)  |  Πολιτική Απόφαση του 23ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ

Πολιτική Απόφαση του 23ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ

Εισαγωγή
  1. Αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, ώστε να παραμείνει το ΑΚΕΛ και η κυπριακή Αριστερά ισχυρή και πρωτοπόρα δύναμη στην υπηρεσία του λαού μας, είναι το καθολικό και βροντερό μήνυμα του 23ου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 2 μέχρι τις 4 Ιουλίου 2021 στη Λευκωσία. Το βήμα πίσω, θα γίνει άλμα μπροστά. Στους αγώνες. Στο μέλλον. Στην ελπίδα για την Κύπρο και τον κόσμο που ονειρευόμαστε.
  2. Στον δρόμο προς το Συνέδριο και στο ίδιο το Συνέδριο, αναπτύχθηκε ένας σοβαρός, πλατύς και ζωντανός διάλογος, που αγκαλιάστηκε από χιλιάδες μέλη του ΑΚΕΛ, αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ευρύτερα, αγγίζοντας όλα τα ζητήματα που αφορούν στο ΑΚΕΛ και την παρέμβασή του σε κάθε τομέα και επίπεδο. Εκτιμούμε ιδιαίτερα το πρωτοφανές ενδιαφέρον και τον πλούτο των απόψεων που διατυπώθηκαν σε αυτό τον διάλογο γιατί, στη δική μας αντίληψη, συνιστά έκφραση της έγνοιας, αλλά και των μεγάλων προσδοκιών που υπάρχουν μέσα στον λαό μας για την Αριστερά και το ΑΚΕΛ.
  3. Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ πραγματοποιήθηκε μέσα σε κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες για τον τόπο και τον λαό μας. Η ανθρωπότητα, ενώ δεν ξεπέρασε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, κλήθηκε να αντιμετωπίσει και τη δίνη της πανδημίας. Η γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου κοχλάζει από τους ανταγωνισμούς και τη στρατιωτικοποίηση. Ο εφιάλτης της οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου είναι πιο ορατός από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία του τόπου και η επιθετικότητα της κατοχικής δύναμης κλιμακώθηκε σε νέα επίπεδα. Οι αντιλαϊκές πολιτικές της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού, όχι μόνο αφήνουν χωρίς προστασία τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά ουσιαστικά τις εξωθούν στη φτώχεια και την περιθωριοποίηση, διευρύνοντας τις ανισότητες, μέσα από μια μετατόπιση πλούτου που συντελείται την τελευταία δεκαετία προς τους λίγους προνομιούχους. Οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνθλίβονται από την τραπεζική αυθαιρεσία και τον άνισο και εξοντωτικό ανταγωνισμό. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού -μια κυβέρνηση βουτηγμένη στη διαφθορά, τον αυταρχισμό και την αλαζονεία- καταφέρνει να διασώζεται έχοντας τα δεκανίκια του οικονομικού και μιντιακού συστήματος, ποδηγετώντας θεσμούς και την κρατική μηχανή και έχοντας τη στήριξη κομμάτων-δορυφόρων, ακόμα και της φασιστικής ακροδεξιάς. Συνδεδεμένο με αυτά, είναι το γεγονός ότι ενισχύονται επικίνδυνα φαινόμενα στην κοινωνία που διαβρώνουν και θολώνουν συνειδήσεις. Ο ρατσισμός, ο ατομικισμός και η λογική του βολέματος, ο λαϊκισμός και ο συμβιβασμός με τη διχοτόμηση της πατρίδας μας. Όλα αυτά συντελούνται μέσα σε μια περίοδο εκλογικής υποχώρησης του ΑΚΕΛ όπως καταγράφηκε στις τελευταίες δύο βουλευτικές εκλογές (2016, 2021), ενώ δεν έγινε κατορθωτή η αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου στις Προεδρικές Εκλογές του 2018.
  4. Ανασκοπώντας όλα αυτά τα δεδομένα και με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, το Συνέδριο ενέκρινε τις «Θέσεις της Κ.Ε. προς το 23ο Συνέδριο», την εισηγητική ομιλία του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, την Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου και την Έκθεση για τα Οικονομικά της Κ.Ε. του Κόμματος. Το Συνέδριο εξέλεξε τη νέα Κεντρική Επιτροπή και την Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου. Ενέκρινε επίσης, την Πολιτική Απόφαση του 23ου Συνεδρίου που καθορίζει τις προτεραιότητες του Κόμματος για την επόμενη πενταετία.
  5. Το Συνέδριο δεσμεύει τη νέα Κεντρική Επιτροπή να προχωρήσει στη σύγκληση Έκτακτου και Καταστατικού Συνεδρίου. Το Καταστατικό Συνέδριο θα εξετάσει Καταστατικές αλλαγές, αφού προηγηθεί ένας δομημένος εσωκομματικός διάλογος, ενώ το Έκτακτο Συνέδριο θα καλεστεί να αξιολογήσει την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων που έχει λάβει το 23ο Συνέδριο.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεθνείς εξελίξεις

6. Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ συνέρχεται μέσα σε συνθήκες αυξημένης διεθνούς αστάθειας και αβεβαιότητας. Η εμβάθυνση της συστημικής κρίσης που εξωτερικεύεται μέσα από πολλαπλές τριβές, ανάμεσα στα διάφορα καπιταλιστικά κέντρα του πλανήτη, έχει οδηγήσει στην όξυνση των ταξικών αντιθέσεων, μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, σε αυξημένη επιθετικότητα και άνοιγμα νέων εστιών πολεμικής σύγκρουσης.

7. Κατά την περίοδο της πανδημίας Covid -19 και υπό το πέπλο σιωπής από τα πλείστα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, οι εντάσεις κλιμακώθηκαν επικίνδυνα, οι πολιτικές και στρατιωτικές επεμβάσεις συνεχίστηκαν και οι εκκλήσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ για παγκόσμια εκεχειρία και ανάδειξη της αλληλεγγύης και συνεργασίας δεν εισακούστηκαν.

8. Η περαιτέρω εμπέδωση της κατάφωρης καταστρατήγησης του διεθνούς δικαίου, η επικράτηση των δύο μέτρων και δύο σταθμών και η εντατικοποίηση των μεθοδεύσεων για ποδηγέτηση και υποκατάσταση σε κάποιες περιπτώσεις του ΟΗΕ από ΗΠΑ-Βρετανία και το ΝΑΤΟ επιφέρουν σοβαρότατο πλήγμα στις διεθνείς σχέσεις και προωθούν μια άκρως επικίνδυνη τάξη πραγμάτων. Ενδεικτικό της προσπάθειας εμπέδωσης μιας άκρως ποδηγετούμενης τάξης πραγμάτων είναι το αμερικανο-ισραηλινό σχέδιο «Συμφωνία του Αιώνα» που ήδη εφαρμόζεται, καταστρατηγώντας το Διεθνές Δίκαιο και πληθώρα αποφάσεων του ΟΗΕ και ανοίγει τον δρόμο στην ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσει στα σχέδια προσάρτησης κατεχομένων Παλαιστινιακών εδαφών, υπονομεύοντας εξολοκλήρου την προοπτική εξεύρεσης πολιτικής λύσης εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Η χλιαρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, ενάντια στην πρόσφατη έξαρση της ισραηλινής επιθετικότητας ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, αποτελεί συνέχεια αυτής της προσπάθειας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η επέκταση του εγκληματικού αποκλεισμού της Κούβας με άμεσες συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών και έχοντας ως απώτερο στόχο την ανατροπή της επανάστασης. Αλλαγή καθεστώτων επιχειρείται ταυτόχρονα σε διάφορες χώρες (π.χ. Βενεζουέλα, Βολιβία). Αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, καταστρατηγώντας τις αρχές του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και της μη επέμβασης στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Αρχές οι οποίες έχουν καταστρατηγηθεί με το χειρότερο τρόπο και στη Συρία, η οποία έχει μετατραπεί σε θέατρο αντιπαράθεσης ξένων συμφερόντων και διαμελίστηκε ντε φάκτο σε σφαίρες επιρροής. Τόσο στη Συρία, όσο και στην Λιβύη, πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας διαδραματίζει η Τουρκία.

9. Η ραγδαία φτωχοποίηση που ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας και η αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού της οικονομίας δεν έβαλαν φρένο στις στρατιωτικές δαπάνες με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η κούρσα των στρατιωτικών εξοπλισμών αποτελεί έκφραση της ευρύτερης στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων που ταλανίζει ιδιαίτερα την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η αναγόρευση της Κύπρου από την κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και η πρόσδεσή της στο στρατιωτικό άρμα των ΗΠΑ με τις εκβιαστικές πρόνοιες του νόμου Μενέντες- Ρούμπιο και την εφαρμογή του προγράμματος CYCLOPS (Κέντρο για την ασφάλεια εδάφους, ανοιχτής θαλάσσης και λιμένων) προάγουν τη στρατιωτικοποίηση και υπονομεύουν την αξιοπιστία της Κύπρου όταν επικαλείται το διεθνές δίκαιο και επιδιώκει διεθνή στήριξη για λύση του Κυπριακού.

10. Η πανδημία επιτάχυνε τη δημιουργία νέων μηχανισμών παρακολούθησης εκατομμυρίων πολιτών ανά τον κόσμο με τη χρήση νέων τεχνολογιών, ακόμη και της βιοτεχνολογίας στο όνομα πλέον της δημόσιας υγείας. Αυτοί προστίθενται στο ήδη μεγάλο οπλοστάσιο του διεθνούς ιμπεριαλισμού που αποτελείται από ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων εκατομμυρίων πολιτών ανά τον κόσμο, τους τρομονόμους της Ε.Ε. και την περιστολή δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων σε μια σειρά χώρες, περιλαμβανομένης της οργανωμένης πολιτικής δράσης.

11. Ο θρησκευτικός φανατισμός, εθνικισμός-σοβινισμός και το μίσος που προκαλούν, παραμένουν αποκρουστικά και επικίνδυνα παράγωγα του συστήματος, ενώ την ίδια ώρα μετατρέπονται και σε εργαλείο για τη χειραγώγηση των πολιτών προκειμένου να ανεχθούν κάθε μέτρο καταστολής και παρακολούθησης. Επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή ή συναίνεσή των λαών σε ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, καθώς και την κατάπνιξη κάθε πολιτικής και λαϊκής δύναμης αντίδρασης.

12. Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και η επίμονη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας από τους ανά τον κόσμο εκφραστές της αστικής τάξης διευκολύνουν, ανάμεσα σε άλλα, την άνοδο του φασισμού, των ακραίων αντιδραστικών, ρατσιστικών οργανώσεων που με τον δήθεν αντισυστημικό τους λόγο συσκοτίζουν τις αιτίες της εκμετάλλευσης και της κρίσης. Η αναζωπύρωση του αντιρατσιστικού κινήματος στις ΗΠΑ και η καταδίκη της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα ως εγκληματική οργάνωση, δημιουργούν ελπίδες για βαθύτερες προοδευτικές αλλαγές, αν συνοδευτούν με μια συλλογική καλλιέργεια αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής κουλτούρας.

13. Ο αντικομμουνισμός και η προσπάθεια εξίσωσης φασισμού-κομμουνισμού αποτελούν επίσης στρατηγική επιλογή των εθνικών και υπερεθνικών κέντρων εξουσίας προκειμένου να απωθήσουν τις λαϊκές μάζες, και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, από την κομμουνιστική Αριστερά, τη δύναμη εκείνη που μπορεί να οργανώσει και να προσανατολίσει ορθά και αποτελεσματικά τους αγώνες. Η θεωρία όμως των δύο άκρων και η προσπάθεια επιβολής του ιστορικού αναθεωρητισμού προκειμένου να διαγραφούν από τη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας τα εγκλήματα που έχουν τη σφραγίδα του ιμπεριαλισμού και του φασισμού έχουν ανοίξει διάπλατα την πόρτα στην άνοδο των ακραίων αντιδραστικών, ρατσιστικών και φασιστικών οργανώσεων. Οι οποίες με τον δήθεν αντισυστημικό τους λόγο, συσκοτίζουν τις αιτίες της εκμετάλλευσης και της κρίσης.

Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ:

14. Επαναβεβαιώνει την προσήλωση του Κόμματος στην προάσπιση και κατίσχυση του διεθνούς δικαίου, την τήρηση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ έναντι στις μονομερείς επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, την κατάργηση του ΝΑΤΟ και την αποστρατιωτικοποίηση της εξωτερικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

15. Αντιτάσσεται στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην PESCO, στην ένταξη ή δέσμευση με οποιονδήποτε τρόπο στο ΝΑΤΟ, στις συμφωνίες της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού που προάγουν τη στρατιωτική υπαγωγή της Κύπρου στις ΗΠΑ, καθώς και στη χρησιμοποίηση του εδάφους της χώρας για επιθέσεις κατά τρίτων χωρών.

16. Το ΑΚΕΛ, δεδομένου ότι όλα τα πιο πάνω θα οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες, τόσο τον λαό μας, όσο και την υπόθεση λύσης του κυπριακού προβλήματος, θα συνεχίσει να ασκεί έλεγχο και να αξιώνει αλλαγή της μονοδιάστατης και επικίνδυνης εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.

17. Αντιτάσσεται στη χρήση της Κύπρου από τους Βρετανούς και γενικά το ΝΑΤΟ ως στρατιωτικού και κατασκοπευτικού ορμητηρίου για τη Μέση Ανατολή, γεγονός που υπονομεύει την ανεξαρτησία και ενδυναμώνει τους κινδύνους για τη χώρα μας. Επαναβεβαιώνει το στόχο για την κατάργηση των βρετανικών βάσεων.

18. Το ΑΚΕΛ τάσσεται αποφασιστικά υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης, ενάντια στα πυρηνικά και υπέρ του αφοπλισμού και θα συνεχίσει, σε συντονισμό με τα άλλα κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα, προοδευτικά και φιλειρηνικά κινήματα να εργάζεται ώστε η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής να καταστεί αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, περιοχή ελεύθερη από όπλα μαζικής καταστροφής και πλήρως αποστρατιωτικοποιημένη.

19. Επαναβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να εκφράζει την αλληλεγγύη του προς όλους τους αγωνιζόμενους λαούς, όπως ο ηρωικός λαός της Κούβας και ο πολυδοκιμαζόμενος παλαιστινιακός λαός, για κατίσχυση του διεθνούς δικαίου, της ειρήνης και της ασφάλειας, για πραγματική ανάπτυξη προς όφελος των ανθρώπων και όχι των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων, αλλά και για το σεβασμό του συνόλου των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

20. Επαναβεβαιώνει την ετοιμότητα του Κόμματος να εντείνει τη διαφώτιση του λαού και την πάλη του ενάντια στην άνοδο αντιδραστικών και νεοφασιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, εκφράζει την αλληλεγγύη του στα υπό διωγμό κομμουνιστικά κόμματα και οργανώσεις και αγωνίζεται να αποφευχθεί το ιστορικό πισωγύρισμα, τόσο τοπικά όσο και στην Ευρώπη.

Ευρωπαϊκή Ένωση

21. Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ επαναβεβαιώνει τη θέση του Κόμματος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια προχωρημένη μορφή πολιτικο-οικονομικής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Η συσσωρευμένη πλέον εμπειρία μέσα από τη συμμετοχή της Κύπρου επιβεβαιώνει ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας, η Ενιαία Οικονομική Διακυβέρνηση, η Τραπεζική Ένωση, η πολιτική της λιτότητας και η υιοθέτηση σειράς πακέτων στην κατεύθυνση μιας ενιαίας πολιτικής των κρατών-μελών υπό τον έλεγχο της Ε.Ε. και του λεγόμενου Διευθυντηρίου των Βρυξελλών δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών. Γιατί ακριβώς θεσμοθετούν το νεοφιλελευθερισμό, περιορίζουν επικίνδυνα το κοινωνικό κράτος, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, απορρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις, ενισχύουν την κερδοσκοπία και το ρόλο των μονοπωλίων και των ισχυρών κρατών εμβαθύνοντας περαιτέρω τις ταξικές αντιθέσεις. Παράλληλα, η θεσμοθετημένη συνεργασία της Ε.Ε. με το ΔΝΤ, οξύνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των πολιτικών της Ένωσης και υποτάσσει εντονότερα τους λαούς, πρώτιστα της περιφέρειας.

22. Ο διαρκής μετασχηματισμός της ΕΕ σε στρατιωτική δύναμη, προκειμένου να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς ανά τον κόσμο, είναι επικίνδυνος. Βασικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ παραμένει η εμβάθυνση της αλληλοσυμπληρωματικότητας με το ΝΑΤΟ και η ανάπτυξη στρατιωτικών επεμβατικών αποστολών σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Ταυτόχρονα προωθείται η δημιουργία ενιαίων και υποχρεωτικών στρατιωτικών δομών της ΕΕ για τα κράτη μέλη, προχωρεί η «επενδυτική στροφή» στην πολεμική βιομηχανία και τεχνολογία, έχει θεσμοθετηθεί η PESCO και εν μέσω πανδημίας αυξάνονται οι δαπάνες για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ενώ οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε αναπτυξιακά προγράμματα. Η επιλεκτική προσέγγιση του διεθνούς δικαίου, της απαγόρευσης χρήσης βίας και της επέμβασης στα εσωτερικά τρίτων κρατών χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

23. Η πανδημία αποκάλυψε εκ νέου το χάσμα μεταξύ ρητορικής και πραγματικότητας, καθώς και τα ελλείμματα αλληλεγγύης εντός της ΕΕ και στις σχέσεις της με τρίτα κράτη, αφού για παράδειγμα τα αναπτυσσόμενα κράτη παρέμειναν ο φτωχός συγγενής σε σχέση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον Covid-19, όπως και στις υπόλοιπες δράσεις αντιμετώπισης της πανδημίας. Ζητήματα όπως η δημοκρατική λειτουργία, η διαφάνεια και η ουσιαστική ισοτιμία των κρατών μελών βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο με το ξέσπασμα της πανδημίας, για να καταγραφούν τα βαθιά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ΕΕ πρωτίστως λόγω του δομικού της χαρακτήρα με τον οποίο υπηρετείται ο στόχος της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης.

24. Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά με πραγματικό στόχο τον απόλυτο έλεγχο και την καταστολή κάθε ουσιαστικής αμφισβήτησης, που προέρχεται πρωτίστως από τα αριστερά κινήματα, το ευρωπαϊκό κατεστημένο επενδύει στην αλλοτρίωση της κοινωνικής συνείδησης. Στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας αντιδημοκρατικοί νόμοι, που εξουδετερώνουν και καταργούν πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα, προωθούνται ολοένα και περισσότερο.

25. Το δόγμα «Ευρώπη-Φρούριο» αποτελεί φιλοσοφικό αξίωμα της ΕΕ το οποίο δυστυχώς κατέληξε να διατρέχει ολόκληρο το πλέγμα των νόμων και των πολιτικών της αναφορικά με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, περιλαμβανομένων των πιο πρόσφατων εισηγήσεων για μια νέα κοινή πολιτική. Αυτή η προσέγγιση της ΕΕ προστίθεται στις ευθύνες που ορθά της καταλογίζονται αναφορικά με τη δημιουργία των συνθηκών που εξαναγκάζουν ανθρώπους να μεταναστεύσουν και να προσφυγοποιηθούν. Οι ευθύνες της ΕΕ ουδόλως εξαγνίζονται μέσα από αμφιβόλου ποιότητας συμφωνίες όπως αυτή μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Επιπρόσθετα, η υιοθέτηση πολιτικών που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως δυνητικούς εγκληματίες υποθάλπουν την ανάπτυξη ξενοφοβικών κινημάτων, την αύξηση της ρητορικής μίσους, ευνοούν την περιθωριοποίηση των αλλοδαπών και δυσχεραίνουν την ένταξή τους στις τοπικές κοινωνίες, συχνά με πρόδηλα τραγικές συνέπειες.

26. Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι αυτή η ΕΕ, ο χαρακτήρας της οποίας επαναβεβαιώνεται μέσα από τις συζητήσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, βρίσκεται πολύ μακριά από το δικό μας όραμα και το όραμα των συνεπών Αριστερών δυνάμεων και ευρύτερα, για μια Ευρώπη των λαών, της ειρήνης, της κοινωνικής ισότητας, της συνεργασίας, των ανοικτών πολυπολιτισμικών κοινωνιών, της αλληλεγγύης, των εργαζομένων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτή την Ευρώπη θα συνεχίσει να διεκδικεί το ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με την Ομάδα της Αριστεράς της οποίας είναι ενεργό μέλος, αλλά και με τις τοποθετήσεις μας έναντι των πολιτικών της ΕΕ στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αναπτύσσει σχέσεις με τα θεσμικά όργανα και τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην ΕΕ. Κύριο μέλημα της συμμετοχής του ΑΚΕΛ στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι και παραμένει η προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.

Το Κυπριακό στις σημερινές συνθήκες

27. Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ επαναβεβαιώνει την πάγια θέση του Κόμματος ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως διεθνές πρόβλημα εισβολής, κατοχής, παράνομου εποικισμού, εθνικού ξεκαθαρίσματος και ξένων επεμβάσεων. Ταυτόχρονα το Κυπριακό έχει την εσωτερική πτυχή του που αφορά τις σχέσεις των δυο κοινοτήτων.

28. Ο ιμπεριαλισμός με τις επεμβάσεις και συνομωσίες του σε βάρος της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και με την ανοχή και στήριξη που διαχρονικά επέδειξε προς την τουρκική πολιτική φέρει τεράστια ευθύνη για τη δημιουργία και διαιώνιση του Κυπριακού προβλήματος. Στη συνομωσία κατά της Κύπρου ιδιαίτερα επαίσχυντο ρόλο διαδραμάτισε η Χούντα των Αθηνών, καθώς και η εκ των έσω υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις εθνικιστικές σοβινιστικές δυνάμεις και στις δυο κοινότητες, κυρίως μέσω της προδοτικής, φασιστικής δράσης της ΕΟΚΑ Β΄ και της ΤΜΤ. Η παραδοχή και καταδίκη των εγκλημάτων του φασισμού και του εθνικισμού-σοβινισμού σε βάρος και των δυο κοινοτήτων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για αναχαίτηση της επιχειρούμενης αναβίωσής τους καθώς και για την αναγκαία κάθαρση που θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκατάσταση των σχέσεων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Το Συνέδριο θεωρεί τίτλο τιμής το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ αγωνίστηκε με συνέπεια και αποφασιστικότητα ενάντια στις ξένες επιβουλές και στην προδοτική δράση της φασιστικής ακροδεξιάς, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

29. Την κύρια ευθύνη για τη συνεχιζόμενη μη επίλυση του προβλήματος φέρει η κατοχική Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να παραβιάζει απροκάλυπτα την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εφαρμόζει επεκτατική πολιτική έναντι της Κύπρου, καταπατώντας βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, σωρεία ψηφισμάτων και αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αρχές και αξίες που διακηρύττει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου του κυπριακού λαού.

30. Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και πιο συγκεκριμένα από εκεί που έμειναν κατά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, στη βάση δηλαδή της κοινής διακήρυξης του 2014, του Πλαισίου Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017 και με το κεκτημένο των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί, συνιστά μονόδρομο. Αυτά ζητούσε και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στις εκθέσεις του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας από τον Σεπτέμβρη του 2017.

31. Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι από το 2017 το Κυπριακό εισήλθε σε μια επικίνδυνη περίοδο παθητικής παρέλευσης του χρόνου. Σε αυτό το διάστημα κυριάρχησαν οι παλινδρομήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, η πρόταξη «νέων ιδεών» που αναιρούσαν προηγούμενες βασικές συγκλίσεις και οδήγησαν στην μάταια αναζήτηση «όρων αναφοράς» για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, καθώς επίσης και η εμπλοκή των δύο ηγετών σε μια διαδικασία επίρριψης ευθυνών, με αποτέλεσμα να μην έχει πειστεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για την προοπτική επανέναρξης μιας διαπραγμάτευσης που να έχει νόημα.

32. Μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά και την απενοχοποίηση της από τη διεθνή κοινότητα και τον ίδιο το Γ.Γ. του ΟΗΕ, η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί και προτάσσει τη θέση για λύση δύο κρατών. Παράλληλα, ενισχύει τις επεκτατικές τις επιδιώξεις σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η διεξαγωγή σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων εντός των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας. Ταυτόχρονα, οι κλιμακούμενες μεθοδεύσεις για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου ανατρέπουν δυσμενώς το στάτους της περιοχής και παραβιάζουν τα σχετικά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ειδικότερα το 550 (1984) και 789(1992).

33. Πριν από την άτυπη διάσκεψη της Γενεύης του 2021 το ΑΚΕΛ υπέβαλε πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με το τι έπρεπε να πράξει για να αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη διολίσθηση και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ουσιαστική επανέναρξη της διαπραγμάτευσης με προοπτική επιτυχούς κατάληξης. Η πρόταση είχε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορούσε τη διαπραγματευτική διαδικασία με στόχο την εξέλιξη του Πλαισίου των Έξι Σημείων σε στρατηγική συναντίληψη, το οποίο θα καθιστούσε αναπόδραστη τη συνολική λύση. Κεντρικό σημείο αποτελούσε η έμπρακτη και όχι μόνο φραστική αποδοχή των συγκλίσεων, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή, καθώς και στην υποβολή γεφυρωτικών προτάσεων μόνο για τα εκκρεμούντα ζητήματα. Το δεύτερο σκέλος αποσκοπούσε στην παροχή κινήτρων προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και την Τουρκία για να συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να ξεπερνούμε τις κόκκινες γραμμές της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε.

34. Κάτω από τις διαμορφωθείσες συνθήκες, η άτυπη διάσκεψη της Γενεύης δεν είχε πιθανότητα επιτυχίας. Ο κύριος λόγος ήταν η θέση της Τουρκίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη για λύση δύο κρατών. Η απόρριψη αυτής της θέσης δεν συνοδεύτηκε με κάποια πειστική αντιπρόταση που θα μπορούσε να φέρει την Τουρκία πίσω στις ράγες του Κραν Μοντανά, αφού ο κ. Αναστασιάδης δεν έπεισε για την ετοιμότητά του να συνεχίσει από εκεί που μείναμε. Παρότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ απέρριψε τη θέση για δύο κράτη, είναι υπαρκτός και ορατός ο κίνδυνος να βρεθούμε μπροστά στο ενδεχόμενο πιέσεων για μετακίνηση από τις επιτευχθείσες συγκλίσεις προς τις τουρκικές θέσεις.

35. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η συζήτηση για άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού είναι άκρως επικίνδυνη, αφού το πραγματικό δίλημμα είναι ανάμεσα στην ομοσπονδία και μιας μορφής διχοτόμηση. Το Συνέδριο διαπιστώνει ότι οι συζητήσεις και τα μηνύματα για τυχόν εγκατάλειψη του συμβιβασμού που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από το 1977 για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας έχουν ήδη δώσει άλλοθι στην Τουρκία να προωθεί τη λύση δύο κρατών, μειώνουν τα ερείσματα της Κύπρου στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο και αφήνουν ζωτικό χώρο για αλλότριες μεθοδεύσεις.

36. Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η εμπειρία των τελευταίων τεσσάρων χρόνων επιβεβαιώνει τη διαχρονική μας εκτίμηση πως η παθητική παρέλευση του χρόνου εξυπηρετεί την Άγκυρα και οδηγεί στη δημιουργία πρόσθετων αρνητικών τετελεσμένων. Ταυτόχρονα, διαπιστώνει ότι η αμφισβήτηση των συγκλίσεων και του διαπραγματευτικού κεκτημένου που επιτεύχθηκε μέχρι και το τέλος της Διάσκεψης του Κραν Μοντανά εμποδίζει την επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και επιτρέπει την πρόταξη νέων επικίνδυνων ιδεών που θα οδηγήσουν σε χρονοβόρες, αδιέξοδες και επικίνδυνες συζητήσεις.

37. Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ επαναβεβαιώνει ότι στρατηγικός μας στόχος παραμένει η συνολική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να προνοεί για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Η λύση πρέπει να προνοεί:

38. Τον τερματισμό της κατοχής, την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και τον τερματισμό του εποικισμού.

39. Την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την αποκατάσταση της ενότητας του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας.

40. Την κατάργηση των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων και του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων.

41. Τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας των προσφύγων και των νόμιμων ιδιοκτητών.

42. Την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

43. Η συνολική λύση του Κυπριακού, το περιεχόμενο της οποίας θα συμφωνηθεί σε επίπεδο ηγετών, θα πρέπει να κριθεί στη συνέχεια από το λαό μέσα από ταυτόχρονα ξεχωριστά δημοψηφίσματα στις δύο κοινότητες.

44. Το 23ο Συνέδριο διαπιστώνει εμφαντικά ότι ο κίνδυνος της οριστικής διχοτόμησης που σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε χερσαία σύνορα με την Τουρκία είναι πλέον άμεσος. Κρίνοντας ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο αναχαίτισης αυτής της καταστροφικής πορείας, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση εγκατάλειψη των τακτικισμών και των ακατανόητων παλινδρομήσεων του κ. Αναστασιάδη. Επιβάλλεται να επιδειχθεί συνέπεια στη βάση λύσης του Κυπριακού, καθώς και ετοιμότητα στην πράξη και όχι στα λόγια για συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας από το σημείο που είχε μείνει και με τον τρόπο που είχε κατ’ επανάληψη εισηγηθεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

45. Σε αυτές τις συνθήκες το 23ο Συνέδριο επαναβεβαιώνει ότι καθοριστικό κριτήριο των ενεργειών, της πολιτικής και των συνεργασιών του ΑΚΕΛ είναι οι πραγματικές συγκλίσεις στο Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ θα εντείνει τις προσπάθειές του για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας το συντομότερο δυνατό εντός του συμφωνημένου πλαισίου, με τον τρόπο που είχε εισηγηθεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και όπως το ίδιο προτείνει. Ταυτόχρονα θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εντός και εκτός Κύπρου με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των συμφωνηθέντων και την επίτευξη λύσης που να διασφαλίζει την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού.

Τουρκοκυπριακή κοινότητα και επαναπροσέγγιση

46. Το 23ο Συνέδριο επαναβεβαιώνει ότι το ΑΚΕΛ αποτελεί κόμμα ταξικό του οποίου οι διεκδικήσεις αφορούν το σύνολο των εργαζομένων και του συνόλου του κυπριακού λαού, ανεξαρτήτως κοινοτικής προέλευσης. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι η οριστική διχοτόμηση και ο μόνιμος διαχωρισμός των δύο κοινοτήτων, κίνδυνος που έχει καταστεί μεγαλύτερος στο διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενο Συνέδριο, υπονομεύουν την προοπτική ανάπτυξης και προόδου για το σύνολο των Κύπριων. Με πλήρη αντίληψη του δύσκολου περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί το ΑΚΕΛ θα εντείνει την πάλη για απελευθέρωση και επανένωσης του τόπου και του λαού, ως στάδιο αγώνα όλων των εργαζομένων για κοινωνική πρόοδο και ευημερία.

47. Η εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας την έχει οδηγήσει σε μια βαθύτερη κρίση για την κοινοτική της ύπαρξη, αφού οι επιλογές του υπηρετούν εξολοκλήρου την κατίσχυση των οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών επιβουλών της Τουρκίας. Τα μέτρα που προωθούνται (εμπόριο, φυσικοί πόροι, ενέργεια, εκπαίδευση κ.α.) οδηγούν όλο και πιο έντονα σε ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, στην πολιτισμική αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων και στην κατάλυση της πολιτικής τους αυτοτέλειας. Η παρέλευση του χρόνου, χωρίς επίλυση του Κυπριακού, πολλαπλασιάζει αυτούς τους κινδύνους.

48. Η συνεπής και δυναμική αντίδραση των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ αποδεικνύει ότι η ελπίδα για απελευθέρωση, επανένωση και λύση στη συμφωνημένη βάση παραμένει ζωντανή. Το γεγονός ότι μέσα σε συνθήκες όξυνσης των αντιξοοτήτων οι πατριωτικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων συνεχίζουν να αγωνίζονται με συνέπεια για λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας ενισχύει το σεβασμό μας προς αυτές αλλά καθιστά ακόμη πιο αναγκαία τη δράση μας, λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορετικότητα και αυτοτέλεια των πολιτικών δυνάμεων στα κατεχόμενα.

49. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες των Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και να αποδίδει ξεχωριστή σημασία στην επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θα συνεχίσει να διευρύνει τις επαφές ανάμεσα στις δύο κοινότητες, να καλλιεργεί σχέσεις φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης, κουλτούρα συνεργασίας και συνύπαρξης. Θα συνεχίσει να ενδυναμώνει τους δεσμούς του με κόμματα, οργανωμένα σύνολα και κοινωνικά κινήματα που συμμερίζονται τις ανησυχίες μας για το μέλλον του τόπου και του λαού μας. Ένδειξη της αναβάθμισης της πολιτικής της επαναπροσέγγισης ήταν η περίληψη Τουρκοκύπριου υποψήφιου στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στις τελευταίες Ευρωεκλογές, καθώς και η εκλογή του, σε συνεργασία με προοδευτικούς Τουρκοκύπριους. Θετική απήχηση είχε η αντίδραση του ΑΚΕΛ ενάντια στους μονομερείς χειρισμούς που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπέρ της ασφαλούς διάνοιξης των οδοφραγμάτων και της ανάγκης συνεργασίας των δύο κοινοτήτων για αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της. Πρωταγωνιστικός υπήρξε ο ρόλος του ΑΚΕΛ και στην πραγματοποίηση των μαζικών παράλληλων κινητοποιήσεων Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων ενόψει της άτυπης Διάσκεψης της Γενεύης.

50. Ακριβώς επειδή η επαναπροσέγγιση αποτελεί πρώτιστα πολιτική διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε μια κοσμοπολίτικη αντίληψη περί συνεργασίας και αλληλεγγύης, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι τα υπαρκτά προβλήματα που δημιούργησαν ο εθνικισμός, ο σοβινισμός και τα δεδομένα του χωριστικού στάτους κβο πρέπει να τύχουν πολυεπίπεδης και ολιστικής αντιμετώπισης, ειδικότερα μέσα από την Παιδεία. Η εμβάθυνση των σχέσεων των δύο κοινοτήτων, η καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός εκάστου ανεξαρτήτως κοινοτικής καταγωγής, συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη λύσης και τη βιωσιμότητα της εφαρμογής της.

51. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να υπογραμμίζει ότι η εντεινόμενη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας που επιχειρείται ευρύτερα υπηρετεί την παραγραφή των εγκλημάτων που συντελέστηκαν με όχημα τον εθνικισμό-σοβινισμό και στις δύο κοινότητες και τροφοδοτεί την αναβίωση του επικίνδυνου αυτού ιδεολογήματος. Παραμένοντας ανυποχώρητος πολέμιος των ιδεολογημάτων που καλλιεργούν το μίσος ανάμεσα στις δύο κοινότητες, προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η ανοχή που επιδεικνύεται στους σημερινούς εκφραστές τους.

Οικονομία και Εργασία

52. Η πρωτοφανής σε έκταση κρίση του καπιταλιστικού συστήματος των περασμένων χρόνων είχε φορτώσει το κόστος στις πλάτες πρωτίστως των εργαζομένων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συνοδεύτηκε με τρομακτική εκτόξευση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης είναι η ρίζα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της κλιματικής κρίσης και της περιβαλλοντικής καταστροφής, του ελέγχου της τεχνολογικής ανάπτυξης από τους πολυεθνικούς κολοσσούς. Είναι φανερό ότι οι αλλαγές που απαιτούνται και χρειάζονται οι λαοί του κόσμου δεν μπορούν ληφθούν από ένα σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

53. Στην Ευρώπη, το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα έχουν θεσμοθετηθεί ως πολιτικές της ΕΕ και έχουν εφαρμοστεί και μέσα από τα μνημόνια λιτότητας προκαλώντας αύξηση της κοινωνικής ανισότητας. Η σημερινή νέα γενιά είναι η πρώτη γενιά μετά από ένα αιώνα που θα ζήσει χειρότερα από τη γενιά των γονιών της.

54. Η παγκόσμια οικονομία είχε παρουσιάσει σημάδια επιβράδυνσης ακόμα και πριν την πανδημία, η οποία ήρθε να επιταχύνει δραματικά την εκδήλωση μιας νέας κρίσης. Ταυτόχρονα, η πανδημία ανέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο του κράτους στη διασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ανάγκη για την ουσιαστική παρέμβαση του κράτους σε ζωτικούς και στρατηγικούς τομείς της χώρας.

55. Η πανδημία έβαλε φρένο στους προηγούμενους ρυθμούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και προκάλεσε αλυσιδωτές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες. Πριν ακόμα από την πανδημία η πλειοψηφία της κοινωνίας αντιμετώπιζε την ανασφάλεια και την υποχώρηση στο βιοτικό της επίπεδο αφού η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού παραμένει δογματικά προσκολλημένη σε πολιτικές με κύρια χαρακτηριστικά τη μείωση των δημόσιων επενδύσεων, την απορρύθμιση της εργασίας, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Η μεθοδευμένη διάλυση του Συνεργατισμού από την κυβέρνηση που μεταξύ άλλων κατέληξε στην σκανδαλώδη, επιζήμια παράδοση του καλού κομματιού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική, τροφοδότησε την τραπεζική ασυδοσία και αποτέλεσε πλήγμα για το λαό και τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους. Η πανδημία αλλά και η διαχείριση που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση για την πανδημία, ήρθε να προσθέσει νέα προβλήματα για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους αυτοεργοδοτούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χιλιάδες από τους οποίους κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον οικονομικό χάρτη της χώρας. Μπαίνοντας στην επόμενη μέρα της πανδημίας, το ΑΚΕΛ επικεντρώνει το βάρος της δράσης του, μέσα κι έξω από τη Βουλή, για την υπεράσπιση και στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοεργοδοτούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

56. Ιδιαίτερα, τα προβλήματα της νέας γενιάς στη ζωή και στην εργασία οξύνονται δραματικά. Πρέπει να καταστούν προτεραιότητα για ολόκληρο το Κόμμα και το Λαϊκό Κίνημα η υποαπασχόληση, το χαμηλό ποσοστό οργανωτικότητας και η ανεργία στους νέους, οι έγνοιες και οι προσδοκίες των νέων εργαζομένων, των νέων επιστημόνων, των νέων ζευγαριών. Να απαντήσουμε με προτάσεις επεξεργασμένες από ολόκληρο το Κομματικό Οικοδόμημα και το Λαϊκό Κίνημα για κάθε τομέα και επίπεδο. Να τις προωθήσουμε με μαζική οργανωμένη δουλειά των ΚΟΒ, με κοινοβουλευτική και κινηματική δράση, αποφασιστικά και μαχητικά μέσα από ετήσιο πλάνο δράσης.

57. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται ενώπιον μιας νέας επιδείνωσης στις εργασιακές σχέσεις λόγω της πανδημίας αλλά και της εκμετάλλευσης της κρίσης από την εργοδοσία. Η πανδημία ανέδειξε τις επιπτώσεις που επέφεραν οι πολιτικές της απορρύθμισης της εργασίας που εκτεταμένα εφαρμόζονται στην Ε.Ε. και στην Κύπρο και τα μεγάλα ελλείμματα κοινωνικής πολιτικής. Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ επιβεβαιώνει ότι μέσα στις συνθήκες της πανδημίας προτεραιότητα του Κόμματος είναι η αποτροπή ενός νέου κύκλου πολιτικών λιτότητας, περικοπών και επιθέσεων στα εργατικά δικαιώματα, στις κοινωνικές δαπάνες και πολιτικές.

58. Η πανδημία ανέδειξε περαιτέρω το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει ιδιαίτερα τη νέα γενιά, με πρόσφατες μετρήσεις της Eurostat να φωτογραφίζουν την Κύπρο ως πρωταθλήτρια στην αύξηση της. Το ΑΚΕΛ επαναβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να παλεύει ώστε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία να καταστεί πραγματικά κοινωνικό αγαθό που να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες. Η αντιμετώπιση δε των ανέργων ως εφεδρεία του συστήματος αποτελεί μια στυγνή πρακτική που υπηρετεί την πίεση των μισθών προς τα κάτω και χρησιμοποιείται εκβιαστικά ως εργαλείο για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

59. Ο σύγχρονος κόσμος βιώνει τεράστιες εξελίξεις στον τομέα της ψηφιοποίησης, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτοποίησης, οι οποίες ενσωματώνονται ραγδαία στις κοινωνίες και οικονομίες. Οι μέχρι χθες αδιανόητες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και να μειώσουν τον αναγκαίο εργάσιμο χρόνο για δισεκατομμύρια ανθρώπους, να ανοίξουν νέους δρόμους προόδου για την ανθρωπότητα. Ωστόσο, σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφεται ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης, νέες μορφές φακελώματος των πολιτών, αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας στη στρατιωτική βιομηχανία κ.ο.κ.

60. Το ΑΚΕΛ επεξεργάστηκε και θα συνεχίσει να επεξεργάζεται προτάσεις για τη ψηφιοποίηση της Κύπρου, με γνώμονα αυτή να καταστεί εργαλείο προόδου και ευημερίας του λαού μας, μοχλός εκσυγχρονισμού του κράτους και του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Η δική μας αντίληψη για τη ψηφιοποίηση δεν παραγνωρίζει, αλλά θέτει στο επίκεντρο ζητήματα όπως η θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών και σε τελική ανάλυση

61. Η πανδημία υπογράμμισε ξανά την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης, οικολογικά ισορροπημένης και κοινωνικά προσανατολισμένης ανάπτυξης για τη χώρα μας, που να εγγυάται δικαιότερη κατανομή του πλούτου, διασφάλιση ποιοτικών θέσεων εργασίας και βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

62. Το 23ο Συνέδριο του Κόμματος εκτιμά ως επιτακτική την ανάγκη για επανασχεδιασμό της κυπριακής οικονομίας με άξονες όπως η διασφάλιση δημόσιων οικονομικών που να στηρίζουν τις κοινωνικές ανάγκες, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία υποδομών, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και η φορολόγηση του πλούτου, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων οργανισμών κοινωνικής ωφέλειας, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων, η ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας και η επανασύσταση του συνεργατικού πιστωτικού τομέα, η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας.

63. Το ΑΚΕΛ στηρίζει τα αιτήματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων που είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και η οποία πλήγηκε καίρια από την κρίση, το κλείσιμο του Συνεργατισμού, τις πολιτικές των τραπεζών που διευκολύνθηκαν από τις νομοθεσίες και όχι μόνο, που επέβαλε η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ και τέλος από την κατάργηση των ωραρίων των καταστημάτων. Το ΑΚΕΛ ανάμεσα σε άλλα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για προστασία από εξώσεις της επαγγελματικής στέγης και για νομικά ρυθμισμένα, ωφέλιμα και λειτουργικά ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων.

64. Η συγκεντροποίηση του τραπεζικού κεφαλαίου, το κλείσιμο του Συνεργατισμού και το θεσμικό/νομικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών που είναι σε βάρος των δανειοληπτών και γενικά της κοινωνίας αποτελούν τις νέες πραγματικότητες στο τραπεζικό σύστημα. Χωρίς να έχουμε αυταπάτες σχετικά με τις πολιτικές της ΕΚΤ, ο δικός μας στόχος είναι ένα τραπεζικό σύστημα που να χρηματοδοτεί τις ανάγκες των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων χωρίς παράνομες χρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες, να σέβεται το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγη. Η προστασία με στοχευμένο τρόπο της πρώτης κατοικίας, της μικρής επαγγελματικής στέγης και του αγροτικού κλήρου από τις εκποιήσεις και η αποκατάσταση του δικαιώματος του δανειολήπτη για προσφυγή στη δικαιοσύνη, αποτελούν προτεραιότητες της πολιτικής του ΑΚΕΛ.

65. Επιπρόσθετα, προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί προτεραιότητα μας ο στόχος για επανασύσταση του Συνεργατισμού, αναγνωρίζοντας την ίδια στιγμή τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος. Δυσκολία που ξεκινά, πρώτα από όλα, από την απουσία πολιτικής βούλησης των κυβερνώντων, οι οποίοι φέρουν και την αποκλειστική ευθύνη για την διάλυση αυτής της τεράστιας κοινωνικής κατάκτησης. Μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία όμως, στη βάση ενός σωστού σχεδιασμού και προγραμματισμού, μπορεί να καταστήσει εφικτό αυτό το στόχο.

66. Η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη με διατήρηση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας και της οικολογικής ισορροπίας στον τόπο μας και με επίκεντρο τα οφέλη για την κοινωνία αποτελεί προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ, το οποίο έχει εκπονήσει ολοκληρωμένη πρόταση για τον τουρισμό με επεξεργασμένες εισηγήσεις. Κατεύθυνση είναι η ποιότητα των υπηρεσιών, η απεξάρτηση από την εποχικότητα και ο απεγκλωβισμός από την υπερεξάρτηση από τους πράκτορες.

67. Η ενεργειακή πολιτική της χώρας πρέπει να κατοχυρώνει την ενέργεια ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό και να στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας και σε ψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Απαιτείται διαμόρφωση ολοκληρωμένου Ενεργειακού Στρατηγικού Σχεδιασμού.

68. Η στροφή της ηλεκτροπαραγωγής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η εισαγωγή το συντομότερο φθηνού φυσικού αερίου αποτελούν προτεραιότητες στις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ προκειμένου να μειωθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν οι Κύπριοι καταναλωτές. Το ΑΚΕΛ κατάθεσε προτάσεις για τον Καταρτισμό νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης μέχρι το 2030. Στόχος μας είναι η βέλτιστη ανάπτυξη και χρήση των ΑΠΕ έτσι ώστε να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα.

69. Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ διατρανώνει την αποφασιστικότητα του Κόμματος να αντισταθεί, μαζί με την ΠΕΟ και όλους τους εργαζόμενους, στην ιδιωτικοποίηση Δημόσιων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΟΚΩ). Η ιδιωτικοποίηση ΔΟΚΩ που έχουν στρατηγική σημασία για μια χώρα όπως είναι η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες, το Νερό, τα Λιμάνια, τα Αεροδρόμια και άλλοι στρατηγικοί τομείς, λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας. Το ΑΚΕΛ στηρίζει το νοικοκύρεμα και τον εκσυγχρονισμό τους και υποστηρίζει την ίδρυση ή επανίδρυση ΔΟΚΩ εκεί που απαιτείται από το συμφέρον του λαού. Εντούτοις, με τη σθεναρή αντίσταση του ΑΚΕΛ στη Βουλή, εμποδίστηκε μέχρι σήμερα το ξεπούλημα των πλέον σημαντικών Οργανισμών, της CYTA και της ΑΗΚ. Η αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων συνιστά πολιτική προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ απέναντι στη φιλοσοφία της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ η οποία αναμφίβολα θα επανέλθει πιο αποφασιστικά στην πολιτική του ξεπουλήματος δημόσιου πλούτου.

70. Το ΑΚΕΛ θέτει ως προτεραιότητες την στήριξη των αγώνων των εργαζομένων, την ενίσχυση της μαζικότητας του εργατικού κινήματος, την αποκατάσταση των εισοδημάτων της εργατικής οικογένειας και των συνταξιούχων, την αποτίναξη των βαρών που η κρίση, τα μνημόνια και η κυβερνητική πολιτική φόρτωσαν στους ώμους των εργαζομένων. Στηρίζουμε τους στόχους του συνδικαλιστικού κινήματος για προστασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να αποτραπεί η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων καθώς και για στήριξη των ανέργων και των κοινωνικά ευάλωτων εργαζομένων. Η απαίτηση ώστε μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις να προστατευτούν οι εργασιακές σχέσεις από το ξεχαρβάλωμα και την απορρύθμιση, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και αποδοχή ανατροπής του συστήματος της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας διεκδικούμε τη νομοθετική ρύθμιση μηχανισμών που θα διασφαλίζουν ελάχιστα βασικά δικαιώματα στους εργαζόμενους που δεν προστατεύονται από τις συλλογικές συμβάσεις, όπως ο ελάχιστος κατώτατος μισθός, ο 13ος μισθός, το ταμείο προνοίας, οι πληρωμένες άδειες κοκ.

Κράτος και Κοινωνία

71. Η Παιδεία είναι αδιαπραγμάτευτο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους νέους και τις νέες, να είναι υψηλής ποιότητας και να παρέχει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης, συμμετοχής και επιτυχίας, σε όλους. Αυτό προϋποθέτει αντίσταση στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού στην παιδεία που προωθείται από την κυβέρνηση Αναστασιάδη σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Το ΑΚΕΛ έχει επεξεργαστεί μια ολόκληρη δέσμη θέσεων και διεκδικήσεων για την κυπριακή Παιδεία. Το όραμα του ΑΚΕΛ είναι ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, μακριά από κοινωνικούς αποκλεισμούς και μαθησιακές αντιθέσεις, ένα σχολείο στο οποίο τα παιδιά καθοδηγούνται από τον/την εκπαιδευτικό για να ανακαλύψουν τη γνώση, ν΄αναπτύξουν την κριτική σκέψη, ένα σχολείο της χαράς, της ευτυχίας, των τεχνών και της δημιουργίας. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ουσιαστική κρατική φοιτητική μέριμνα και για δημιουργία ενός περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών μέσα από την εξίσωση των δυνατοτήτων των νέων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το Κόμμα θεωρεί σημαντική τη συνεισφορά και ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Στηρίζει την πανεπιστημιακή κοινότητα με την περαιτέρω θεσμική ενίσχυση της ακαδημαϊκής αυτονομίας κι ελευθερίας, τη διασφάλιση αξιοπρεπών όρων και συνθηκών απασχόλησης, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, την ενίσχυση της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας και έρευνας.

72. Σε συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής, υγειονομικής κρίσης και οικονομικής ανισότητας η διαφύλαξη του δικαιώματος της Υγείας είναι περισσότερο από αναγκαία. Η υγεία είναι δικαίωμα και αποτελεί κοινωνικό αγαθό το οποίο έχει υποχρέωση να παρέχει ένα κράτος στους πολίτες του. Ο τομέας της υγείας στην Κύπρο νοσεί από τη μια, λόγω της έντασης της εμπορευματοποίησης και από την άλλη, λόγω της αδυναμίας του δημόσιου τομέα υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας σύγχρονης, ανθρωποκεντρικής, ασθενοκεντρικής και ποιοτικής φροντίδας υγείας. Η εφαρμογή του ΓεΣΥ, έγινε κατορθωτή γιατί είχε την αποφασιστική στήριξη του ΑΚΕΛ. Η μέχρι σήμερα πορεία του ΓεΣΥ επιβεβαιώνει τη μεγάλη ανάγκη που είχαν τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα του λαού μας για ένα καθολικό, ισότιμο, προσβάσιμο και αλληλέγγυο σύστημα υγείας. Ταυτόχρονα, όμως στην παρούσα φάση παρουσιάζει και προβλήματα, που έχουν τη ρίζα τους στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη άφησε τον τομέα της δημόσιας υγείας υποχρηματοδοτούμενο και ανοχύρωτο. Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι το Κόμμα θα παρακολουθεί συστηματικά την υλοποίηση και λειτουργία του ΓΕΣΥ και θα παρεμβαίνει για την επίλυση προβλημάτων, βελτιώσεις και προάσπιση του χαρακτήρα και της φιλοσοφίας του. Η ομαλή λειτουργία του ΓΕΣΥ περνά μέσα από τον εκσυχρονισμό και την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ώστε να επιτελούν τον κοινωνικό τους ρόλο, να αποτελούν στην πράξη τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και σημείο αναφοράς του τομέα Υγείας, να είναι οργανισμοί μη κερδοσκοπικοί, κοινωνικά ωφέλιμοι, με αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, οικονομικά εύρωστοι. Ο ρόλος των δημόσιων νοσηλευτηρίων παραμένει αναντικατάστατος. Αποτελεί υποχρέωση του κράτους να διατηρεί τα δημόσια νοσηλευτήρια λειτουργικά, αποτελεσματικά και βιώσιμα.

73. Το ΑΚΕΛ απαιτεί ουσιαστική αύξηση των δημοσίων δαπανών για την κοινωνική πολιτική, η οποία πλήγηκε καίρια από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη. Μια σύγχρονη προοδευτική κοινωνική πολιτική προωθεί τη δικαιότερη ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου και κρατικές παρεμβάσεις που σμικρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες.

74. Το ΑΚΕΛ αγωνίζεται για μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική κοινωνικά προσανατολισμένη, ώστε κάθε άνθρωπος στον τόπο μας να έχει αξιοπρεπή ποιοτική και προσιτή στέγη. Ανάμεσα στις προτάσεις που καταθέσαμε και αποτελούν προτεραιότητα είναι η εφαρμογή σχεδίου επιδότησης ενοικίου και προγραμμάτων κοινωνικής στέγης. Υψηλά ενοίκια, ανέφικτη δανειοδότηση, ελλειμματική στεγαστική πολιτική του κράτους, απελευθέρωση εκποιήσεων πρώτης κατοικίας καθιστούν απρόσιτη την εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης για νέους, χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, φοιτητές, μετανάστες. Το ΑΚΕΛ κρούει τον κώδωνα ότι το πρόβλημα των αστέγων είναι υπαρκτό και στην Κύπρο.

75. Η πολιτική για τα Άτομα με Αναπηρίες απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική μέτρων και δράσεων που θα έχουν ως αφετηρία την αρχή ότι το κόστος που η αναπηρία δημιουργεί αφορά την κοινωνία, είναι κοινωνική και όχι ατομική ευθύνη. Βασικό ζητούμενο είναι η πλήρης απόλαυση των δικαιωμάτων των ΆμεΑ όπως αυτά καθορίζονται στη Σύμβαση του ΟΗΕ.

76. Διεκδικούμε διασφάλιση επαρκών συντάξεων για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και ενός δικτύου υπηρεσιών φροντίδας, κοινωνικής στήριξης, ψυχαγωγίας και κοινωνικής ενσωμάτωσης ώστε η Πολιτεία να εγγυάται στην πράξη το δικαίωμα τους σε αξιοπρεπή ποιοτική διαβίωση. Ανάμεσα σε άλλα το ΑΚΕΛ θα εντείνει τον αγώνα, μέσα και έξω από τη Βουλή, για την κατάργηση του άδικου και ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% στις συντάξεις  όσων επιλέγουν συνταξιοδότηση στο 63ο έτος και για διασφάλιση του δικαιώματος σε σύνταξη χηρείας για όλους τους άντρες χήρους.

77. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει τις πολλαπλές ευθύνες της πολιτείας έναντι των εγκλωβισμένων και των προβλημάτων που έχουν οξυνθεί λόγω και των ιδιαίτερων κοινωνικοοινομικών συνθηκών, έχοντας στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και τον περιορισμό των καθημερινών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

78. Η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πτυχές του αγώνα μας. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να απαιτεί σε όλα τα φόρα την πλήρη συνεργασία της Τουρκίας και να στηρίζει το πρόγραμμα εκταφών της ΔΕΑ και τις προσπάθειες για ταυτοποίηση των οστών αγνοουμένων. Το Συνέδριο απευθύνει έκκληση σε όσους γνωρίζουν, να δώσουν πληροφορίες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων.

79. Το ΑΚΕΛ διεκδικεί μια ολοκληρωμένη πολιτική στήριξη της οικογένειας και των παιδιών -με κοινωνικές υποδομές, προγράμματα και παροχές- όπως και πολιτικές αποτελεσματικής στήριξης των διαφορετικών μορφών οικογενειών. Αυτές οι πολιτικές στοχεύουν να αντιμετωπίσουν το οξυνόμενο δημογραφικό πρόβλημα και να στηρίξουν τα νέα ζευγάρια με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

80. Είναι επιτακτική ανάγκη ριζικού εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες όπως είναι σήμερα δομημένες δεν μπορούν να ασκήσουν το ρόλο τους ως πυλώνας κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής στήριξης. Η αποκέντρωση των δομών και η απόδοση υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της δικής μας πρότασης.

81. Απέναντι στην κυβέρνηση Αναστασιάδη που κούρεψε την προσφυγική πολιτική, το ΑΚΕΛ διεκδικεί να ενισχυθεί η δυνατότητα των εκτοπισμένων στη στέγαση, να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής στους συνοικισμούς, να αξιοποιηθούν καλύτερα οι τουρκοκυπριακές περιουσίες και να εμπλουτιστούν τα προγράμματα του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ο οποίος πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των προσφύγων. Η προσφυγική πολιτική έχει ως γνώμονα την ισότιμη κατανομή των βαρών της κατοχής σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στους εκτοπισμένους.

82. Το ΑΚΕΛ πρωτοπορεί στον αγώνα ενάντια στις διακρίσεις και την περιστολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών, φαινόμενα που οξύνθηκαν εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών και νοοτροπίας αλλά και εξαιτίας της έντασης των κοινωνικών ανισοτήτων και της απουσίας ολοκληρωμένων στρατηγικών και μηχανισμών καταπολέμησής τους. Ζητούμε την υιοθέτηση εθνικού σχεδίου δράσης για την προαγωγή των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την ενσωμάτωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της καταπολέμησης των διακρίσεων σε όλες τις δομές και δράσεις του κράτους, καθώς επίσης και στα αναλυτικά σχολικά προγράμματα.

83. Η υπόθεση της ισοτιμίας των φύλων πρέπει να καταστεί προτεραιότητα και για την κοινωνία και για την Αριστερά – όχι ως αντιπαράθεση μεταξύ ανδρών και γυναικών- αλλά ως πάλη ενάντια στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα που αναπαράγει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την ανισοτιμία, την καταπίεση, τις πατριαρχικές δομές και τις αντιλήψεις που τις συνοδεύουν. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να είναι η πρωταγωνιστική δύναμη μέσα κι έξω από τη Βουλή για την ισότητα στην εργασία και την καταπολέμηση της ανισομισθίας, για τη στήριξη της μητρότητας ως κοινωνικής ευθύνης, για την καταπολέμησης της έμφυλης βίας, για εξάλειψη των στερεότυπων αντιλήψεων στην παιδεία, στην εργασία τα ΜΜΕ και τους θεσμούς, για την πλήρη κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας, για μέτρα και πολιτικές που να απελευθερώνουν τη γυναίκα και να στηρίζουν και να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή της στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

84. Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα του Κόμματος να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενάντια στο ρατσισμό, τη ξενοφοβία, τη ρητορική μίσους, ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ, τη γκετοποίηση των μεταναστών, το θεσμικό ρατσισμό αλλά και ενάντια σε όλες τις αιτίες που ξεριζώνουν τους λαούς από τις πατρίδες τους. Το ΑΚΕΛ εργάζεται για την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων για αποτελεσματική διεθνή προστασία, αξιοπρεπή διαβίωση και ισότιμη ένταξη των προσφύγων και των δικαιούχων ασύλου στην κοινωνία με πλήρη σεβασμό στις σχετικές διεθνείς συμβάσεις. Παράλληλα, απαιτείται μια διαφανή, δίκαιη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που να έχει ως βάση του τα δικαιώματα και την ισότιμη ένταξη και να ενσωματώνει τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των Μελών των Οικογενειών τους.

85. Το ΑΚΕΛ πρωτοπορεί στον αγώνα ενάντια στην ομοφοβία και τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΙ ατόμων που είναι ακόμα ριζωμένες στη νομοθεσία, στις πρακτικές του κράτους και των θεσμών, στις αντιλήψεις της κοινωνίας. Διεκδικεί μέτρα για καταπολέμηση των διακρίσεων ιδιαίτερα στην εργασία, για την ενίσχυση και εφαρμογή της νομοθεσίας για την ρητορική μίσους, τον τερματισμό διακρίσεων στην τεκνοθεσία και την εξωσωματική γονιμοποίηση.

86. Το ΑΚΕΛ δεν εχθρεύεται την Εκκλησία, ούτε τη θρησκευτική συνείδηση κανενός. Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ υποστηρίζει τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας και τον τερματισμό της οικονομικοπολιτικής διαπλοκής της Εκκλησίας. Διεκδικεί ολοκληρωμένη ρύθμιση των οικονομικών υποχρεώσεων της Εκκλησίας προς το κράτος και διαφάνεια στην επιχειρηματική της δράση, συνταγματικές τροποποιήσεις για τερματισμό των αναχρονιστικών προνομίων της Εκκλησίας σε σχέση με την περιουσία της, τερματισμό των παρεμβάσεων σε θέματα παιδείας και προώθηση της κοσμικότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα, εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου.

87. Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι καθολικό αίτημα της κυπριακής κοινωνίας, αφού το μέγεθος της έχει λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις στα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού, ενώ το σκάνδαλο το χρυσών διαβατηρίων διέσυρε την Κύπρο ανά το παγκόσμιο. Το πιο κραυγαλέο στοιχείο σε αυτό το τοπίο διαπλοκής, αδιαφάνειας και σύγκρουσης συμφέροντος είναι το γεγονός ότι αυτά τα φαινόμενα αγγίζουν τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη και τον οικογενειακό του περίγυρο, αλλά και μέλη της κυβέρνησής του. Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει μια σειρά δραστικών προτάσεων για περαιτέρω εμπέδωση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, για την αύξηση των μηχανισμών ελέγχου και πρόληψης, καθώς και εκείνων της πάταξης και της τιμωρίας.

88. Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά το ίδιο το Κόμμα και ιδιαίτερα τα στελέχη του, η διαχρονική και επιτακτική απαίτηση για εντιμότητα και η ανάγκη να καθοδηγούμε την κοινωνία με τη δύναμη του δικού μας παραδείγματος, καθίσταται αδήριτη. Το ΑΚΕΛ είναι αυστηρό σε αυτά τα θέματα, γιατί ο πήχης των προσδοκιών της κοινωνίας από το Κόμμα των Εργαζομένων και της Αριστεράς ιδιαίτερα σε αυτά τα ζητήματα είναι και οφείλει να βρίσκεται υψηλότερα. Διαφορετικά, ο διακριτός μας ρόλος μέσα στην κοινωνία που εκπηγάζει και από την ιδεολογική μας προσέγγιση, θα αλλοιωθεί. Στην προσπάθεια για ριζική αντιμετώπιση των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς, που συνεπάγεται αλλαγή νοοτροπίας και μια διαφορετική ανώτερη κοινωνική συνείδηση, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η αέναη προσπάθεια διαπαιδαγώγησης του κομματικού συνόλου και της κοινωνίας ευρύτερα. Για την Αριστερά μια κοινωνία, η οποία ανέχεται τέτοια φαινόμενα ή ακόμα χειρότερα τα αναπαράγει, δεν είναι υγιής. Την ίδια ώρα, πρέπει να συνεχίσουμε τα βήματα που γίνονται για την ενίσχυση της διαφάνειας στα οικονομικά του Κόμματος.

89. Επί των ημερών της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού η κυπριακή κοινωνία βίωσε τον πρωτοφανή αυταρχισμό και τις καθεστωτικές πρακτικές των κυβερνώντων μέσα από τη σύγκρουση και την απόπειρα ποδηγέτησης των θεσμών και των ανεξάρτητων αξιωματούχων, την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων, την περιστολή πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την απουσία ανάληψης ευθύνης και την απογείωση της ημετεροκρατίας στο πλαίσιο της προσπάθειας συναγερμοποίησης του κράτους. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να παλεύει για την προστασία, την ενδυνάμωση και τον δημοκρατικό έλεγχο των θεσμών και των ανεξάρτητων αξιωματούχων, για την ενίσχυση του κράτους δικαίου μέσα από μηχανισμούς διαφάνειας, λογοδοσίας, ελέγχου και τιμωρίας καθώς επίσης και για την προώθηση της αξιοκρατίας, της ισονομίας και της χρηστής διοίκησης.

90. Καθοριστικό πυλώνας για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου συνιστά η προοδευτική κατεύθυνση της νομοθεσίας, η έγκαιρη απονομή της δικαιοσύνης και η αμεροληψία που σήμερα αμφισβητείται ως αποτέλεσμα κρουσμάτων σύγκρουσης συμφέροντος που έχουν πληγώσει τη Δικαιοσύνη. Το ΑΚΕΛ αποδίδει τεράστια σημασία στην ανάγκη για ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Κύπρο, που αποτελεί συλλογική απαίτηση και κοινωνική ανάγκη. Ανάμεσα σε άλλα επιβάλλεται η ψηφιακή αναβάθμιση της δικαιοσύνης ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες και οι λειτουργοί της δικαιοσύνης. Οι προτάσεις μας στοχεύουν στην πραγματική, αποτελεσματική, αμερόληπτη και ταχεία απονομή δικαιοσύνης με διαφάνεια με γνώμονα τη διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη ανεξαρτήτως εισοδήματος.

91. Ο τομέας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας είναι συνυφασμένος με τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Η χρησιμοποίηση του τομέα ασφάλειας από μέρους της κυβέρνησης για ικανοποίηση ιδιοτελών πολιτικών συμφερόντων της προκαλεί μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας. Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ στοχεύουν στην ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς, της Πυροσβεστικής και Πολιτικής Άμυνας, την εμπέδωση της αξιοκρατίας, την αναθεώρηση δομών και νομοθεσιών, τη λειτουργικότητα και το δημοκρατικό έλεγχο της ΚΥΠ.

Ποιότητα ζωής

92. Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ απευθύνει έκκληση εγρήγορσης και ευαισθητοποίησης στην κυπριακή κοινωνία για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που διατρέχει ο πλανήτης ένεκα της επιδείνωσης των κλιματικών αλλαγών. Ταυτόχρονα, επισημαίνει με ανησυχία ότι η Κύπρος είναι πανευρωπαϊκά ουραγός στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Το ΑΚΕΛ αγωνίζεται για ένα μοντέλο Αειφόρου Ανάπτυξης που να διαπνέεται από θεμελιώδεις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αρχές, όπως το δικαίωμα όλων, καθώς και των μελλοντικών γενεών, να ζουν σ’ ένα υγιές περιβάλλον. Υπερασπίζεται το σεβασμό στα φυσικά και ανθρωπογενή οικοσυστήματα και την ορθολογική διαχείριση των πεπερασμένων φυσικών πόρων, τους οποίους θεωρεί ως συλλογικά, κοινωνικά αγαθά. Το ζήτημα της οικολογικής καταστροφής, είναι βαθύτατα πολιτικό και ο βαθμός οργάνωσης των δυνάμεων που αντιστέκονται στην καταστροφική πορεία που ακολουθείται, αναμένεται να κρίνει το μέλλον που θα βιώσουν οι επερχόμενες γενιές. Το ΑΚΕΛ θα σταθεί πρωτοστάτης σε αυτόν τον αγώνα.

93. Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι η ανάπτυξη χρειάζεται ένα ισχυρό πολεοδομικό σύστημα για να καθοδηγεί, προάγει και ρυθμίζει την ανάπτυξη των πόλεων και της υπαίθρου. Αυτό το σύστημα πρέπει να υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του τόπου, με σεβασμό στην ταυτότητα της Κύπρου και τους ανθρώπους της, με έμφαση στην ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και τις αρχές της αειφορίας. Προτεραιότητα στις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ είναι η εκπόνηση του Σχεδίου για τη Νήσο και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου της ανάπτυξης.

94. Αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδίου που ρυθμίζει την ανάπτυξη κάθε πόλης είναι το οδικό δίκτυο. Απαιτείται να τερματιστεί η άναρχη ανάπτυξη, να ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο και να επανασχεδιαστεί στη βάση των καθιερωμένων επιστημονικών αρχών και να ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός ενός σύγχρονου, ευέλικτου, αξιόπιστου και καλά σχεδιασμένου συστήματος μέσων μαζικής μεταφοράς.

95. Ο Πολιτισμός ήταν και παραμένει προτεραιότητα της δράσης του ΑΚΕΛ, συνυφασμένος με την ύπαρξή του. Δίνει βήμα και λόγο στους δημιουργούς πολιτιστικών αξιών στον τόπο μας. Στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους. Καταθέτει προτάσεις για ανάδειξη της πνευματικής δημιουργίας και όλων των Τεχνών. Το ΑΚΕΛ έχει επεξεργασμένη δέσμη εισηγήσεων και αιτημάτων για κάθε έκφανση της πολιτιστικής δράσης στον τόπο μας με πρώτιστη διεκδίκηση την συμμετοχή των ανθρώπων του Πολιτισμού στη λήψη αποφάσεων, τη δραστική αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό, την αξιοποίηση και τη διεκδίκηση αυξημένων ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία πρέπει να φτάσουν στους καλλιτέχνες του τόπου. Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση Αναστασιάδη να σταματήσει να αδιαφορεί και να χαράξει πολιτική αναγνωρίζοντας το πλήγμα που επέφερε η πανδημία στον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες του τόπου μας.

96. Ο αθλητισμός, ως κοινωνικό αγαθό, έχει αλλοιωθεί εξαιτίας της εμπορευματοποίησης και φαινόμενα όπως η διαπλοκή, τα στημένα, το ντόπινγκ, ο παράνομος τζόγος, η βία στους χώρους του αθλητισμού και ο ρατσισμός, που τον εκτροχιάζουν από τον κοινωνικό του ρόλο και αποστολή. Το βάρος για την αντιμετώπιση όλων των πιο πάνω φαινομένων πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και όχι σε μέτρα που παραβιάζουν ατομικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα. Για το ΑΚΕΛ ο αθλητισμός δεν είναι μόνο ο πρωταθλητισμός και το κυνήγι των ρεκόρ και της δόξας, αλλά στόχος και προτεραιότητα μας είναι η στήριξη και μαζικοποίηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, το πλάτεμα του κοινωνικού αθλητισμού για ευκαιρίες άθλησης σε κάθε πολίτη και την εξυγίανση των αθλητικών φορέων, σε όλα τα επίπεδα.

97. Το ΑΚΕΛ δεν συμβιβάζεται με το φαινόμενο της χρήσης και κατάχρησης εξαρτησιογόνων ουσιών, νόμιμων και παράνομων, το οποίο αποτελεί μία από τις κυριότερες προκλήσεις της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας. Η πολυδιάστατη φύση του προβλήματος χρήζει ολοκληρωμένης αντιμετώπισης με προτεραιότητα την πρόληψη της χρήσης ειδικά ανάμεσα στους νέους και τον αποστιγματισμό των ατόμων που έχουν πρόβλημα ουσιοεξάρτησης.

Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

98. Κόμμα αρχών και οράματος. Το 23ο Συνέδριο επαναβεβαίωσε την ιδεολογική φυσιογνωμία του ΑΚΕΛ ως ένα σύγχρονο κομμουνιστικό κόμμα που καθοδηγείται από την κοσμοθεωρία του μαρξισμού – λενινισμού η οποία βρίσκει διαλεκτικά το περιεχόμενο της μέσα στις συνθήκες της εποχής και της χώρας μας. Η ιδεολογία μας δεν αποτελεί ούτε βαρίδι, ούτε δόγμα, αλλά εργαλείο σκέψης που «αναπτύσσεται με την ασταμάτητη πρόοδο της γνώσης και την οικονομική και πολιτική εξέλιξη». Για το ΑΚΕΛ, ο καπιταλισμός -ένα σύστημα που γεννά ανισότητες, εκμετάλλευση, πολέμους, φασισμό και οικολογικές καταστροφές- δεν μπορεί να είναι το τελικό στάδιο στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Ο κόσμος του σοσιαλισμού είναι αναγκαίος, επίκαιρος και εφικτός, γιατί μπορεί να απελευθερώσει τις πραγματικές δυνατότητες της ανθρωπότητας, προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας. Το ΑΚΕΛ έδωσε το δικό του περιεχόμενο στο όραμα αυτό σκιαγραφώντας τη Δική μας Αντίληψη για τον Σοσιαλισμό το οποίο τρεις δεκαετίες μετά, οφείλουμε να το επικαιροποιήσουμε. Είναι αυτό το όραμα, αυτές οι ιδέες και αρχές που επιτάσσουν να είναι το ΑΚΕΛ διαρκώς ανανεούμενο και εξωστρεφές, ανοικτό στο λαό και στην κοινωνία, σύγχρονο και πρωτοπόρο.

99. Με τον Λαό, για τον Λαό. Το ΑΚΕΛ υπάρχει για να υπηρετεί τον λαό, αντλεί τη δύναμη του από τον λαό και λογοδοτεί μόνο στον λαό. Βασίζεται στους δεσμούς και στην καθημερινή αμφίδρομη επικοινωνία με το λαό και τους εργαζόμενους, στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις γειτονιές και τις συνοικίες, στα κινήματα και τους αγώνες. Οξυγόνο του ΑΚΕΛ είναι η επαφή με το λαό και αυτό είναι το καθημερινό καθήκον του συνόλου του κομματικού οικοδομήματος, των στελεχών και των μελών του. Αυτή η σχέση εγγυάται ότι το Κόμμα μπορεί να αφουγκράζεται την κοινωνία και την εποχή. Του επιτρέπει να μαθαίνει από τα λάθη και τις αδυναμίες του. 100. Να κατακτά τον πρωτοποριακό του ρόλο μέσα από την εμπιστοσύνη του λαού, την οποία πρέπει να την κερδίζει καθημερινά στην πράξη. Το 23ο Συνέδριο αναγνωρίζει, με αίσθημα αυτοκριτικής, ότι αυτή η σχέση υποχώρησε και διακηρύσσει την καθολική αποφασιστικότητα του Κόμματος να την δυναμώσει ξανά σε κάθε επίπεδο.

100. Μαζικό και πρωταγωνιστικό. Το ΑΚΕΛ ήταν, είναι και θα είναι η μεγάλη δύναμη που αγκαλιάζει την κυπριακή Αριστερά και τις προσωπικότητες των Νέων Δυνάμεων αλλά και ολόκληρο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της Κύπρου. κάθε πολίτη που απαιτεί προοδευτικές αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία, το κράτος, τους θεσμούς. Διεκδικεί πρωταγωνιστική παρέμβαση στην πολιτική ζωή, στη Βουλή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

101. Δύναμη διεκδίκησης για τους πολλούς. Η πολιτική, οι διεκδικήσεις και η δράση του ΑΚΕΛ απευθύνονται στην συντριπτική πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας η οποία, μέσα στο σύστημα που ζούμε, ζητά και χρειάζεται υπεράσπιση: στην εργατική τάξη και ευρύτερα στον σύγχρονο κόσμο της εργασίας, στους αυτοεργοδοτούμενους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στην αγροτιά, στη νεολαία, τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

102. Οικοδομώντας συμμαχίες για την αλλαγή. Σε όλη του τη διαδρομή, το ΑΚΕΛ έκτιζε και κτίζει σε κάθε επίπεδο συμμαχίες και συνεργασίες με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, στη βάση αρχών και στόχων που υπηρετούν το λαό. Σήμερα, ως ο μεγάλος πόλος της αντιπολίτευσης, πρωταγωνιστεί για να δημιουργηθεί η κοινωνική πλειοψηφία η οποία θα φέρει την προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση που χρειάζεται και αξίζει ο τόπος μας.

103. Ελπίδα της Κύπρου και των Κυπρίων. Το ΑΚΕΛ είναι δύναμη ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Πρωτοπορεί στην πάλη ενάντια στην κατοχή, τη διχοτόμηση και τον εθνικισμό-σοβινισμό και έχει ως άμεσο στρατηγικό στόχο το πατριωτικό καθήκον της απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου και του λαού της. Παλεύει για μια Κύπρο γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

104. Κόμμα ενωμένο, συλλογικό και δημοκρατικό. Το ΑΚΕΛ αποτελεί συλλογική και ενιαία δύναμη που οργανώνεται και λειτουργεί δημοκρατικά. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη του τόπου που επιδιώκει ώστε η βάση της, τα χιλιάδες μέλη του Κόμματος, να είναι συμμέτοχοι στις αποφάσεις και στη ζύμωση των ιδεών. Με εμπιστοσύνη στη συλλογική σοφία των μελών του κόμματος, παραμένει διαρκής στόχος η ενίσχυση της εσωκομματικής δημοκρατίας, της διαφάνειας και τη λογοδοσίας. Δυναμώνοντας τη δημιουργική κριτική και την αυτοκριτική η οποία παρουσιάζει αδυναμίες στην πρακτική εφαρμογή.

105. Με την ορμή της Ιστορίας. Το ΑΚΕΛ έχει μια Ιστορία σχεδόν ενός αιώνα. Ιστορία γεμάτη αγώνες και θυσίες για την πατρίδα, το λαό και τους εργαζόμενους. Οι ρίζες του ΑΚΕΛ με τον κυπριακό λαό είναι βαθιές, ποτισμένες με αίμα και ιδρώτα. Για αυτό άντεξαν σε κάθε αναμέτρηση και δοκιμασία, απέναντι σε κάθε είδους εχθρούς. Τιμούμε με σεβασμό την Ιστορία του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ και του εργατικού κινήματος της Κύπρου και τη συνεχίζουμε με τους αγώνες της εποχής μας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

106. Θεμέλιο του ΑΚΕΛ παραμένουν οι Κομματικές Ομάδες Βάσης (ΚΟΒ). Η συστηματική και ουσιαστική λειτουργία των ΚΟΒ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα το Κόμμα. Βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η αναβάθμιση του ρόλου και λόγου των ΚΟΒ και συνακόλουθα των μελών του Κόμματος. Τα μέλη πρέπει να είναι και να αισθάνονται πραγματικοί νοικοκύρηδες, συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών, στη λήψη αποφάσεων και στην κατάθεση εισηγήσεων. Ταυτόχρονα, το κέντρο βάρους της δράσης των ΚΟΒ πρέπει να μεταφερθεί στην παρέμβαση μέσα στην τοπική κοινωνία, τη συμμετοχή σε μαζικούς φορείς και θεσμούς.

107. Τα καθοδηγητικά σώματα του Κόμματος οφείλουν να ενισχύουν διαρκώς την καθημερινή επαφή και την αμφίδρομη επικοινωνία με την κομματική βάση. Να καθοδηγούν, χωρίς να υποκαθιστούν. Να ασκούν έλεγχο και αξιολόγηση στον τομέα ευθύνης τους, αλλά και στη δράση των μελών τους. Τα μέλη των σωμάτων, εκτός από την ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, οφείλουν να πρωτοστατούν στην υλοποίηση των αποφάσεων και στην καθημερινή δουλειά του Κόμματος.

108. Η πλήρης και δραστική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινή δουλειά και στην προβολή των θέσεων και δράσεων του Κόμματος, αποτελεί μία από τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας. Με συστηματική και οργανωμένη δουλειά, αξιοποιώντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία και επενδύοντας πόρους και δυναμικό, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να πολλαπλασιάσουν τη δυναμική των μηνυμάτων του ΑΚΕΛ μέσα στην κοινωνία.

109. Ο παραγοντισμός, η αυτοπροβολή και ο αριβισμός είναι συμπεριφορές ξένες προς τα ήθη και τις αρχές της Αριστεράς, αντίθετες με το χαρακτήρα και το καταστατικό του Κόμματος. Υποσκάπτουν τη συνοχή του Κόμματος και απογοητεύουν τα πιο συνειδητά μέλη μας, ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Ενισχύουν την ισοπεδωτική αντίληψη μέσα στην κοινωνία ότι ‘όλοι είναι το ίδιο’ ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Ο Κώδικας Συμπεριφοράς υπάρχει για να εφαρμόζεται, ανεξάρτητα αν κατά διαστήματα προχωρούμε σε επικαιροποίηση του. Τα αρμόδια όργανα οφείλουν να επιδείξουν την απαιτούμενη βούληση και αποφασιστικότητα για την αναχαίτιση αυτών των φαινομένων, ιδιαίτερα όταν αυτά αφορούν σε στελέχη που κατέχουν πολιτειακά ή κομματικά αξιώματα. Η διαφορετικότητα του ΑΚΕΛ από τα άλλα κόμματα σε αυτό το πεδίο αποτελεί τιμή και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε.

110. Τα Βοηθητικά Γραφεία αποτελούν σημαντικό βραχίονα του Κόμματος με αποστολή να παράγουν πολιτική, ιδέες και προτάσεις με τις οποίες να τροφοδοτούν τα καθοδηγητικά σώματα. Σήμερα χρειάζεται ένας νέος και ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη σύνθεση, την καθοδήγηση, τη δομή, το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας τους που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής μας. Απαιτείται ομαδοποίηση τους σε κοινά θεματικά πεδία, αποκέντρωση της δουλειάς και δημιουργικός έλεγχος με ετήσιο απολογισμό, συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων και βαθιά εξειδίκευση στο αντικείμενο. Βασικό στοίχημα είναι να καταφέρουν να ανοιχτούν με καθημερινή επαφή στην κοινωνία, στην επιστημονική κοινότητα του θεματικού πεδίου, σε κινήματα και οργανώσεις.

111. Η παρουσία του ΑΚΕΛ μέσα στους μαζικούς φορείς σε επαγγελματικούς κλάδους στόχο έχει να δώσει σε αυτούς τους φορείς προοδευτικό και διεκδικητικό χαρακτήρα. Για να μην είναι αποσπασματική ή και ανύπαρκτη αυτή η παρέμβαση, το Κόμμα πρέπει να προχωρήσει στη αποτελεσματική λειτουργία Κομματικών Παρατάξεων, συστήνοντας νέες ή ενισχύοντας τις εκεί που υπάρχουν, να δημιουργήσει μια αμφίδρομη σχέση με τα κομματικά μέλη που συμμετέχουν σε αυτές και να δομήσει μηχανισμό συντονισμού τους.

112. Στα 30 χρόνια της διαδρομής του θεσμού των Νέων Δυνάμεων, εντοπίζουμε και θετική και αρνητική εμπειρία. Συνεχίζει όμως να αποτελεί αναγκαιότητα και συνειδητή πολιτική επιλογή, ως έκφραση της εξωστρέφειας του Κόμματος, της αυτοπεποίθησης του να ανοίγεται και να διευρύνει την απήχησή του, αλλά και να αφουγκράζεται νέες ιδέες. Η επιλογή των προσωπικοτήτων πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και δευτερευόντως στην εκλογική τους απήχηση. Χρειάζεται ακόμα συστηματικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων μαζί τους, ουσιαστική αξιοποίηση τους σε γραφεία και επιτροπές παραγωγής πολιτικής του Κόμματος. Η διαρκής αξιολόγηση του θεσμού λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε συνθήκες είναι αναγκαία.

113. Ως κόμμα διεθνιστικό και ως κόμμα ενός αγωνιζόμενου λαού, οι Διεθνείς Σχέσεις του ΑΚΕΛ αποτελούν σημαντικό τομέα δουλειάς. Έχουμε μια μακρά διαδρομή και αναγνωρισμένη δημιουργική συμβολή στο διεθνές κομμουνιστικό και αριστερό κίνημα, που είναι δυσανάλογα μεγάλη του μεγέθους της χώρας μας. Παράλληλα, με το διεθνές κύρος και τις πολυεπίπεδες σχέσεις που αναπτύσσουμε, αντλούμε στήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα της πατρίδας μας. Το ΑΚΕΛ επιδιώκει να εμβαθύνει διαρκώς τις συντροφικές διμερείς σχέσεις με τα αδελφά κόμματα από όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει διάλογο και επαφή και με δυνάμεις του ευρύτερου χώρου. Αναγνωρίζοντας τις ιδεολογικές και στρατηγικές διαφορές που υπάρχουν, το ΑΚΕΛ εργάζεται για την ενότητα δράσης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, μέσα από τη Διεθνή Συνάντησή τους. Ο θεσμός πρέπει να ενισχυθεί και να βελτιωθεί, διαφυλάττοντας την ενότητα και το χαρακτήρα του, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ΑΚΕΛ είναι ενεργό μέλος στην Πολιτική Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο (ΕΕΑ/ΒΠΑ) και στην ΚΣΣΕ (ΕΕΑ). Παράλληλα, επιδιώκει να είναι παρόν σε διεργασίες που συντελούνται στον ευρύτερο αριστερό χώρο της Ευρώπης και έτσι, παρά τις επιφυλάξεις μας, συμμετέχουμε ως παρατηρητές στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Επιδιώκουμε την ενδυνάμωση του παγκόσμιου αντι-ιμπεριαλιστικού κινήματος, στηρίζοντας τη δράση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών.

114. Το ιδεολογικό μέτωπο στις σύγχρονες συνθήκες και ειδικότερα στις συνθήκες όπως διαμορφώνονται στην κυπριακή κοινωνία τα τελευταία χρόνια, αποκτά κορυφαία σημασία. Το ιδεολογικό μέτωπο σήμερα αρχίζει από την ταξική συνειδητοποίηση και την οργανωμένη πάλη απέναντι στην υποταγή των συνειδήσεων στο σύστημα και τα ιδεολογήματά του. Την υπεράσπιση της επιστήμης και της αντικειμενικής γνώσης απέναντι στον ανορθολογισμό, την παραπληροφόρηση και τη θρησκοληψία. Την υπεράσπιση των αρχών της ανθρωπιάς και της κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι στον ατομικισμό. Τον σεβασμό σε κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, θρησκεία και σεξουαλικό προσανατολισμό, απέναντι στο ρατσισμό, το σεξισμό, την ομοφοβία, τη ρητορική μίσους. Τον πατριωτισμό απέναντι στον εθνικισμό. Τον διεθνισμό απέναντι στον σοβινισμό. Το ιδεολογικό μέτωπο περιλαμβάνει ακόμα την υπεράσπιση της Ιστορίας και της πολιτικής του Κόμματος απέναντι στην αστική -εθνικιστική και φιλελεύθερη- αλλά και την αριστερίστικη κριτική. Η ιδεολογική δουλειά δεν μπορεί ούτε να αποσυνδέεται ούτε να αποσπάται από την οργανωτική και καθημερινή πολιτική δουλειά του Κόμματος. Απαιτείται διαμόρφωση μακροπρόθεσμου προγράμματος μορφωτικής δουλειάς και μαρξιστικής παιδείας για τα κομματικά στελέχη, αξιοποίηση των ΜΜΕ και των ΜΚΔ του Κόμματος, ενθάρρυνση της αυτομόρφωσης.

ΑΚΕΛ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

115. Το ΑΚΕΛ ήταν και είναι νους και η καρδιά του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου. Είναι συνδεδεμένο με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και με το αγροτικό, το γυναικείο, το νεολαιίστικο κίνημα που δρουν μέσα στο κυπριακό λαό. Το 23ο Συνέδριο διακηρύσσει την ανάγκη μιας ολικής αναζωογόνησης των μαζικών οργανώσεων του Λαϊκού Κινήματος, ώστε να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την επίθεση μεγάλου κεφαλαίου-κυβέρνησης στα λαϊκά συμφέροντα και τις κοινωνικές κατακτήσεις.

116. Φύσει και θέσει, το ΑΚΕΛ, ως το Κόμμα της εργατικής τάξης και ολόκληρου του εργαζόμενου λαού της Κύπρου, είναι άρρηκτα δεμένο με το εργατικό κίνημα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ. Στις σημερινές συνθήκες επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και στον ίδιο το συνδικαλισμό, απαιτείται να αναζωπυρωθεί η προσοχή του Κόμματος στη δουλειά στο συνδικαλιστικό κίνημα και οι ΑΚΕΛιστές να είναι πρωτοπόροι στη συνδικαλιστική δράση. Το Συνδικαλιστικό Γραφείο της Κ.Ε. πρέπει να διευρύνει το ρόλο του στο συντονισμό και την καθοδήγηση, χαράσσοντας μια στρατηγικά προσανατολισμένη παρέμβαση στον συνδικαλιστικό χώρο, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

117. Το αγροτικό κίνημα της ΕΚΑ δρα και αγωνίζεται μέσα στο αντίξοο, για τον αγροτικό κόσμο, περιβάλλον που δημιούργησε η ένταξη στην ΕΕ και που επιδεινώνει η κυβερνητική πολιτική. Με προμετωπίδα τη θέση μας για την ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, το ΑΚΕΛ ενισχύει τον αγώνα και τη δράση της ΕΚΑ, με πρωτοβουλίες μέσα κι έξω από τη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και με καθημερινή παρουσία στις αγροτικές περιοχές και στις γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες.

118. Τα προβλήματα, τα αιτήματα και οι προσδοκίες της νεολαίας του τόπου πρέπει να καταστούν πρώτη προτεραιότητα του ΑΚΕΛ και της παρέμβασης του στην κοινωνία. Το ΑΚΕΛ είναι και θέλει να συνεχίσει να είναι το Κόμμα της Νεολαίας και για αυτό χρειάζεται να ανταποκριθεί στις αλλαγές και τις απαιτήσεις της εποχής. Η ΕΔΟΝ, παρά τις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει, παραμένει η πρωταγωνιστική οργανωμένη δύναμη μέσα στην κυπριακή νεολαία. Αποτελεί το βασικό αντίβαρο απέναντι στις ακροδεξιές εθνικιστικές δυνάμεις που δηλητηριάζουν τους νέους αλλά και στο κλίμα αποπολιτικοποίησης και απαξίωσης που καλλιεργεί το σύστημα. Η στήριξη το Κόμματος προς την ΕΔΟΝ πρέπει να πάρει συγκεκριμένο χαρακτήρα αρχίζοντας από το επίπεδο ΚΟΒ και Τ.Ο. της ΕΔΟΝ. Κρίσιμο στοίχημα αποτελεί η μετάβαση και ένταξη των μελών της ΕΔΟΝ και των φοιτητικών στελεχών στις γραμμές του Κόμματος. Παράλληλα, το Κόμμα θα συνεχίσει να στηρίζει το οργανωμένο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα -της ΠΣΕΜ και της ΠΟΦΕΝ αντίστοιχα- και τους αγώνες τους.

119. Η ισοτιμία των φύλων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού μας οράματος, των ιδεών και αρχών της Αριστεράς. Ενόσω συνεχίζεται η γυναικεία ανισοτιμία, απαιτείται να υπάρχει και να δρα αυτοτελές γυναικείο κίνημα, με ταξικό και προοδευτικό προσανατολισμό. Το ΑΚΕΛ καλείται να συνεργαστεί με την ΠΟΓΟ για την εμβάθυνση στα ζητήματα που αφορούν τη γυναίκα και το φύλο, για την επεξεργασία των προτάσεων μας στα σύγχρονα ζητήματα, για την κινηματική δράση. Να δοθούν από το Κόμμα άμεσα δυνάμεις και προτεραιότητα στην ενίσχυση και ανανέωση του ίδιου του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ. Είναι απαραίτητο να λάβουμε αποτελεσματικά μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματα σε ότι αφορά το ρόλο και την παρουσία των γυναικών στο Κόμμα, την συμμετοχή τους στην κομματική ζωή, στα σώματα και στα ψηφοδέλτιά μας. Το 23ο Συνέδριο υπογραμμίζει ότι χρειάζεται ειδική δουλειά για την ανάδειξη γυναικείων στελεχών αλλά και αντιμετώπιση στερεοτύπων για το ρόλο της γυναίκας που υπάρχουν και στο Κόμμα μας.

120. Μέσα από την ΕΚΥΣΥ-ΠΕΟ έχει κτιστεί ένα μαζικό και διεκδικητικό κίνημα συνταξιούχων. Πέρα από την στήριξη του Κόμματος στα αιτήματα του για την ποιότητα ζωής της τρίτης ηλικίας, απαιτείται πρακτική οργανωτική στήριξη προς τα τοπικά κινήματα της ΕΚΥΣΥ.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

121. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις αποτελεί μέσα στη Βουλή τη δύναμη υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, με μαχητική αντιπολίτευση, με πρόταξη προτάσεων και διεκδικήσεων, με αναζήτηση πλειοψηφιών για την προώθηση λύσεων. Πλέον, καλείται να δράσει μέσα στα νέα δεδομένα που διαμόρφωσαν οι βουλευτικές εκλογές του Μάη του 2021. Οι βουλευτές μας πρέπει να συνεχίσουν να ξεχωρίζουν για τη σοβαρότητα, την προετοιμασία και τη γνώση των θεμάτων τους, για τη δραστηριότητα και τις πρωτοβουλίες τους. Η Κ.Ο. πρέπει να συνεχίσει να ξεχωρίζει για την ενότητα και τη συλλογικότητά της. Πρέπει επίσης να δοθεί συνέχεια στα σημαντικά βήματα που έγιναν στο συντονισμό των βουλευτών με τις Επαρχιακές Επιτροπές του Κόμματος, στον ετήσιο έλεγχο της κοινοβουλευτικής δουλειάς, στη συνεργασία με τα Βοηθητικά Γραφεία της Κ.Ε. και στην προβολή του κοινοβουλευτικού έργου μέσα στην κοινωνία.

122. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ και η Αντιπροσωπεία μας στην Ομάδα της Αριστεράς αναπτύσσει εδώ και 17 χρόνια μια πολυσχιδή δράση που αναγνωρίζεται και έξω από τα όρια της Κύπρου. Μάλιστα, η εκτίμηση που απολαμβάνει το Κόμμα από τις δυνάμεις της Αριστεράς στην ήπειρό μας επιτρέπει την ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθυνών από το ΑΚΕΛ που διαχρονικά συμβάλλουν δημιουργικά στην ενότητα και την αποτελεσματικότητα της Ομάδας μας. Θα πρέπει να δοθεί βάρος για τη σύνδεση της δουλειάς μας στις Βρυξέλλες με την Κύπρο. Για την προβολή της ευρωπαϊκής δράσης μας μέσα στη βάση του ΑΚΕΛ και ευρύτερα στην κοινωνία. Για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ ευρωκοινοβουλευτικής και κοινοβουλευτικής ομάδας, δεδομένου ότι τα πλείστα θέματα που έρχονται στη Βουλή έχουν ήδη συζητηθεί στην Ευρωβουλή.

123. Η σχέση του ΑΚΕΛ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι διαχρονικό και απλώνεται σε βάθος δεκαετιών και είναι θεμελιώδες συστατικό της καθημερινής μας παρέμβασης στην κοινωνία. Το ΑΚΕΛ στηρίζει και συμβάλλει δημιουργικά στην διαμόρφωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να απελευθερωθούν δημιουργικές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών και να καταστεί ο θεσμός ακόμα πιο δημοκρατικός και αποτελεσματικός. Για το λόγο αυτό τάσσεται υπέρ της πάρα πέρα διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας του θεσμού. Αυτός είναι και ο λόγος που το 23ο Συνέδριο του Κόμματος επιμένει στην ανάγκη διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων για τις αλλαγές στον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, η παρουσία του ΑΚΕΛ στα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια απαιτεί προσεκτική επιλογή των εκπροσώπων μας, συλλογική και καλή προετοιμασία τους, καθημερινή παρουσία τους μέσα στην τοπική κοινωνία, λογοδοσία και αξιολόγηση τους από τις τοπικές κομματικές οργανώσεις. Το 23ο Συνέδριο καλεί σε συστράτευση τον κόσμο της Αριστεράς ενόψει των Δημοτικών και Κοινοτικών Εκλογών του Δεκέμβρη.

ΑΚΕΛ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ

124. Το 23ο Συνέδριο αναγνωρίζει και υπογραμμίζει την ανάγκη το Κόμμα να ανοιχτεί με αυτοπεποίθηση και να αναπτύξει στέρεη και αμφίδρομη σχέση με τα κοινωνικά κινήματα της εποχής μας. Μια τέτοια σχέση θα δώσει δυναμική στους κοινωνικούς αγώνες για τις μικρές και μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Το ΑΚΕΛ και οι ΑΚΕΛιστές χρειάζεται να ενισχύσουμε την ικανότητα και την ετοιμότητά μας να συνεργαζόμαστε και να συμπορευόμαστε με ανθρώπους και κοινωνικά σύνολα οι οποίοι ενώ δεν ταυτίζονται πλήρως μαζί μας ιδεολογικά, δραστηριοποιούνται σε επιμέρους στόχους τους οποίους συμμεριζόμαστε κι εμείς. Το ΑΚΕΛ πρέπει να συμπορεύεται ειλικρινά και συναγωνιστικά με τα κοινωνικά κινήματα που στέκονται κριτικά και διεκδικητικά απέναντι στην κρατική εξουσία, που προτάσσουν με αιτήματα που συμπίπτουν ή προσεγγίζουν αυτά της Αριστεράς. Αυτή η σχέση, δίνει παράλληλα, την δυνατότητα στο Κόμμα να εμπλουτίζει διαρκώς τις θέσεις και τη δράση του.

125. Για αυτό το άνοιγμα στον χώρο των κινημάτων χρειάζεται διασύνδεση της κοινοβουλευτικής μας δράσης με τα αιτήματα και τη δράση κινημάτων και οργανώσεων, ώστε να μετατρέπουμε τα αιτήματα της κοινωνίας σε πολιτική διεκδίκηση και πρόταση εντός της Βουλής. Χρειάζεται να συστηματοποιηθούν συναντήσεις για παραγωγή θέσεων και δράσεων. Να ενθαρρυνθούν τα στελέχη μας να συμμετέχουν σε αυτά τα κινήματα και τις οργανώσεις, με παρουσία που να μη δίνει την εντύπωση χειραγώγησης αλλά να διέπεται από ήθος, σεβασμό και σοβαρότητα. Να συντονιζόμαστε και να αφουγκραζόμαστε καθημερινά τα μέλη μας που δρουν σε αυτό το χώρο.

126. Διαφορετική είναι η σχέση μας με εθελοντικές «φιλανθρωπικές» οργανώσεις που δρουν για την άμβλυνση ορισμένων κοινωνικών προβλημάτων. Αναγνωρίζουμε και στηρίζουμε όπου μπορούμε το ανιδιοτελές έργο τους. Ωστόσο, επιμένουμε ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο του κοινωνικού κράτους και μετάθεση της κρατικής ευθύνης στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

127. Το Κίνημα Ειρήνης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Κόμμα, του οποίου η ιδεολογία, η ταυτότητα και η ιστορία διέπεται από το διεθνισμό, την αντιιμπεριαλιστική πάλη, την αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς, τον αγώνα ενάντια στους πολέμους. Μπροστά στην επικίνδυνη στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου και στις τυχοδιωκτικές επιλογές της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην εξωτερική πολιτική, το ΑΚΕΛ στέκεται στο πλευρό του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, στους αγώνες του και στην προσπάθεια του να μαζικοποιηθεί και να πλατύνει.