Home  |  Βουλή   |  Το έγκλημα της κατάρρευσης του Συνεργατισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο

Το έγκλημα της κατάρρευσης του Συνεργατισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

Ως γνωστό, η Ερευνητική Επιτροπή που διορίστηκε για να διερευνήσει την κατάρρευση του Συνεργατισμού, έχει προβεί σε σημαντικά ευρήματα. Παρέδωσε την 1η Μαρτίου του 2019 το πόρισμα της στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Επειδή από την Έκθεση και τα ευρήματα κατονομάζονται συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για την ύπαρξη αστικής ευθύνης διαφόρων άλλων παραγόντων που είτε κατονομάζονται, είτε όχι και επειδή πρόκειται για ένα ογκωδέστατο πόρισμα, κρίναμε σωστό ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ να δώσουμε τη δυνατότητα -μέσα από πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού- για επιμήκυνση της περιόδου για έγερση αγωγών, αναφορικά με ζητήματα που προκύπτουν από τα ευρήματα για τον Συνεργατισμό.

Θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας που σήμερα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής υπήρξε μια ευρεία συναντίληψη για αυτή την αναγκαιότητα επιμήκυνσης- ουσιαστικά παγώματος της παραγραφής αγώγιμων δικαιωμάτων για συνολική περίοδο 12 μηνών- και με τη συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας έχουμε προβεί στις αναγκαίες προσαρμογές της πρότασης νόμου, έτσι ώστε την επόμενη Τετάρτη να εξεταστεί τελεσίδικα στην Επιτροπή και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Θεωρούμε ότι αυτό το έγκλημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο είτε σε επίπεδο αστικής, είτε σε επίπεδο ποινικής ευθύνης.

19/03/2021

PREV

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τη νέα επίθεση κατά του κόμματος HDP

NEXT

Η ΕΕ να στηρίξει τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία