Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Στην Αριστερά το μέλλον και η ελπίδα

Στην Αριστερά το μέλλον και η ελπίδα

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού

Συνομολογήθηκε πρόσφατα Διακήρυξη κομμάτων της Αριστεράς που λαμβάνουν μέρος στις Ευρωεκλογές. Πρόκειται για κόμματα που στηρίζουν τη συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Της Ομάδας που με συνέπεια καταψήφισε τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ. Της πολιτικής Ομάδας που στηρίζει χωρίς ανταλλάγματα τον αγώνα του Κυπριακού λαού για λύση και επανένωση της πατρίδας μας. Που αντιτάχθηκε, όπως και το ΑΚΕΛ στο Μνημόνιο του Μαρτίου του 2013 που επέβαλλε το κούρεμα και τη σκληρή λιτότητα στον Κυπριακό λαό.

Χαιρετίζουμε την προθυμία των κομμάτων της Αριστεράς, να συζητήσουν και να συνεχίσουν να αγωνίζονται από κοινού τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. (Οι αποφάσεις της ομάδας της Αριστεράς δεν είναι δεσμευτικές για τα μέλη της. Αυτό  επιτρέπει σε κάθε κόμμα ξεχωριστά να εκτιμήσει την αναγκαιότητα γιακοινή δράση αλλά και τις διαφορές. Αυτό γίνεται σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαϊκούς πολιτικούς σχηματισμούς, οι αποφάσεις των οποίων είναι δεσμευτικές και επιβάλλουν την εφαρμογή τους ακόμα και εάν ένα κόμμα σε εθνικό επίπεδο διαφωνεί).

Δεκαοκτώ κόμματα υπογράφουν τη διακήρυξη στέλλοντας ένα μήνυμα ελπίδας στους αγωνιζόμενους λαούς που δοκιμάζονται από τις αποφάσεις κυβερνήσεων. Που δοκιμάζονται από τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα Μνημόνια φτωχοποίησης των εργαζομένων, των νέων, των χαμηλομεσαίων στρωμάτων.

Το μήνυμα που εκπέμπεται με την διακήρυξη είναι ότι ένας άλλος εναλλακτικός δρόμος είναι εφικτός. Για Ευρώπη της συνεργασίας, της κοινωνικής προόδου και της ειρήνης. Για Ευρώπη όπου οι λαοί θα έχουν καθοριστικό ρόλο και δεν θα αποφασίζει ένα συγκεντρωτικό διευθυντήριο των ισχυρών δυνάμεων. Η ιστορία της Ευρωπαϊκής ηπείρου δείχνει πως οι εργαζόμενοι και οι λαοί μπορούν, με τους αγώνες τους, να νικήσουν τους μεγάλους κινδύνους και να φέρουν προοδευτικές, επαναστατικές εξελίξεις.

Σήμερα οι λαοί, περιλαμβανομένου και του Κυπριακού λαού βιώνουν τις συνέπειες μιας τρομακτικής επίθεσης στο βιοτικό τους επίπεδο, στους μισθούς και στα δικαιώματα τους. Στις συντάξεις και στην κοινωνική πρόνοια. Η ανεργία αυξάνεται δραματικά ενώ ως υποκατάστατο προσφέρονται ενίοτε επισφαλείς θέσεις προσωρινής απασχόλησης. Οι νέοι άνθρωποι σπρώχνονται στη μετανάστευση. Η δημόσια υγεία, η παιδεία και τα κονδύλια της στέγασης δέχονται πλήγματα. Η αναπαραγόμενη φτώχεια οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως εγκλωβισμένοι δυνητικοί εγκληματίες, που δεν τους επιτρέπεται να διακινηθούν σε άλλα κράτη της ΕΕ για δουλειά.

Η δημοκρατία, η εθνική κυριαρχία, το δικαίωμα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη τίθενται σε κίνδυνο από τα «Μνημόνια Συναντίληψης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ. Με αυτά αυξάνεται η εκμετάλλευση και επιβάλλονται σχέσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα, ενώ μεγαλώνουν οι ανισότητες και οι διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης των κρατών. Όλα αυτά επιδιώκεται να θεσμοθετηθούν και να διαιωνιστούν με τη διαδικασία της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αυτές οι πολιτικές δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης του αντιδραστικού εθνικισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, της εξύψωσης της ακροδεξιάς και των φασιστικών δυνάμεων οι οποίες ηττήθηκαν από τον αγώνα των λαών κατά τον 20ο αιώνα.

Μια άλλη πορεία για την Ευρώπη είναι εφικτή και σ’ αυτό πρέπει να πιστέψουμε όλοι αν θα το πετύχουμε. Αυτό θα γίνει με τον αγώνα και την αλληλεγγύη που ενώνει όλους όσοι σε κάθε χώρα και ταυτόχρονα μαζί στην Ευρώπη εργάζονται και παλεύουν για το μετασχηματισμό των κοινωνιών τους και για εναλλακτική επιλογή στο βάρβαρο καπιταλισμό.

Θα εντείνουμε τον αγώνα μας για

1.    Συνεργασία σε όλη την Ευρώπη για υπεράσπιση και προώθηση των κοινωνικών δικαιωμάτων,  υπεράσπιση των δημόσιων οργανισμών και τη διασφάλιση καλύτερων βιοτικών επιπέδων.

2.    Συνεργασία σε όλη την Ευρώπη για οικονομική και κοινωνική πρόοδο, με πραγματική σύγκλιση, στη βάση της διασφάλισης και προαγωγής των δυνατοτήτων της κάθε χώρας και της υπεράσπισης των παραγωγικών κλάδων.

3.    Για την υποστήριξη των πολύ μικρών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τον τερματισμό της ανεξέλεγκτης διακίνησης κεφαλαίων και τη φορολόγηση της διακίνησης του κερδοσκοπικού κεφαλαίου. Για την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.

4.    Για Ευρώπη της συνεργασίας μεταξύ κυρίαρχων κρατών με ίσα δικαιώματα. Ευρώπη που σέβεται και στηρίζει τη δημοκρατία, που αντιτίθεται σε όλες τις μορφές διακρίσεων. Που εναντιώνεται στον εθνικισμό, το ρατσισμό, την ομοφοβία, τη ξενοφοβία, το σοβινισμό και τον αντί – κομμουνισμό. Που να απορρίπτει κατασταλτικά μέτρα και να σέβεται δικαιώματα, ελευθερίες και δημοκρατικές εγγυήσεις. Να σέβεται τα δικαιώματα των μεταναστών και μειονοτήτων, της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και ταυτότητας.

5.    Για Ευρώπη που να διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από το σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Ευρώπη χωρίς διακρίσεις στις γυναίκες και που σέβεται τα δικαιώματα τους.

6.    Για Ευρώπη που παλεύει για την ειρήνη και αλληλεγγύη με όλους τους λαούς του κόσμου. Που να σέβεται τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο, όσο και το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση. Που να απορρίπτει τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, να υποστηρίζει τον τερματισμό των ξένων επεμβάσεων και των επιθέσεων των πολιτικό – στρατιωτικών συνασπισμών, όπως το ΝΑΤΟ.  Που να προωθεί την αμοιβαία επωφελή διεθνή συνεργασία, στη βάση της φιλίας, της αλληλεγγύης και ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου κοινής ασφάλειας για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Για Ευρώπη χωρίς πυρηνικά όπλα και ξένες στρατιωτικές βάσεις.

Κοινή Διακήρυξη

Κόμματα που υπογράφουν την Κοινή Διακήρυξη

PREV

Πάντα μπροστά

NEXT

73 χρόνια ζωής και αγώνα