Παρελκυστική πολιτική που ακολουθεί η τ/κ πλευρά
Δήλωση του Στέφανου Στεφάνου, μέλους Πολιτικού Γραφείου Κ.Ε. ΑΚΕΛ,
για τις δηλώσεις Οζερσάι
Οι χθεσινές δηλώσεις του διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς κ. Οζερσάι ανέδειξαν την ουσία της παρελκυστικής πολιτικής που ακολουθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά στο Κυπριακό. Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια:
Πρώτο, προσπαθεί να αποδεσμευτεί από τις σημαντικές συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ γιατί αυτές συγκρούονται με τις διχοτομικές της θέσεις. Αυτό άλλωστε το δοκίμασε ανεπιτυχώς και κατά τη διετία 2010 -2012 και δεν της το επιτρέψαμε, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από τις συνομιλίες.
Δεύτερο, επιχειρεί να φορτώσει τις ευθύνες για ένα πιθανό αδιέξοδο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, διακηρύττοντας παραπλανητικά ότι η ίδια δήθεν θέλει να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε και ότι είναι η Ε/Κ πλευρά που απορρίπτει τις συγκλίσεις.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προβληματιστεί πώς αντιμετωπίζουμε αυτή την πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς. Γιατί, όπως έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές στο παρελθόν, δεν αρκούν μόνο οι διαψεύσεις και οι καταδίκες. Χρειάζεται προληπτική και ορθή δράση για να προλάβουμε αρνητικές εξελίξεις, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουμε στο τέλος της διαδικασίας ανίχνευσης των εκατέρωθεν θέσεων και σύντομα θα τεθεί το ερώτημα, πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Η μεθοδολογία που μέχρι σήμερα έχει ακολουθηθεί αποδεικνύεται ότι οδηγεί σε διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών. Έχει γίνει πλέον φανερό ότι η διαδικασία θα έπρεπε να προχωρούσε από το σημείο που η τουρκοκυπριακή πλευρά την είχε διακόψει το Μάρτιο του 2012, όπως άλλωστε προβλέπεται στην Κοινή Διακήρυξη που συμφώνησε ο Πρόεδρος με τον κ. Έρογλου. Αυτό πρέπει να ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Με αυτό το τρόπο θα διαφυλαχθούν οι σημαντικές συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν και δεν θα αφεθεί χώρος στην τουρκική πλευρά να θέτει στο διαπραγματευτικό τραπέζι τις διχοτομικές της θέσεις και να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο. Άλλωστε, μέσα από το έγγραφο συγκλίσεων έχει αποδειχτεί ότι τα περί γενναιόδωρων προσφορών είναι παντελώς ανυπόστατα.
Οι μέχρι στιγμής εξελίξεις εμπερικλείουν πολλούς κινδύνους: Είτε θα εμπλακούμε σε μια ατέρμονη και ατελέσφορη διαδικασία και κάποια στιγμή θα επιμεριστούν ευθύνες – και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να φορτωθούν και στην ελληνοκυπριακή πλευρά – είτε θα επιχειρηθεί επιβολή λύσης από εξωτερικούς παράγοντες.
Και εμείς πρέπει να προλάβουμε αυτούς τους κινδύνους.
09/04/2014