Home  |  Βουλή   |  “Ανυπαρξία εξειδικευμένων κέντρων φιλοξενίας για άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα άνω των 21 ετών”

“Ανυπαρξία εξειδικευμένων κέντρων φιλοξενίας για άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα άνω των 21 ετών”

Δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Προέδρου Κ.Ε Εργασίας

E_t_1101_51799548Κραυγή αγωνίας εξέφρασαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας οι οργανωμένοι γονείς και εκπρόσωποι των συνδέσμων για άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα και αναπηρία. Παρά τις δεσμεύσεις των αρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Υγείας από το 2013 για προώθηση ξεχωριστών νομοθεσιών για τη φροντίδα και φιλοξενία των ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα, ηλικιωμένοι και άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα εξακολουθούν να φιλοξενούνται στις ίδιες στέγες, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ενοίκους των στεγών, όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτές.

Το κενό που υπάρχει λόγω της ανυπαρξίας κρατικών εξειδικευμένων κέντρων για τη φιλοξενία ενήλικων ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα άνω των 21 ετών είναι τεράστιο.

Είναι αδιανόητο εν έτη 2017, να μην υπάρχουν στην ευρωπαϊκή, κατά τα άλλα, Κύπρο οι κατάλληλες υποδομές και προγράμματα για φιλοξενία των ενήλικων αυτών ατόμων και οι γονείς τους να ζουν καθημερινά με την αγωνία του τι θα απογίνουν τα παιδιά τους όταν οι ίδιοι δεν θα είναι πλέον σε θέση να τα φροντίζουν.

Τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα και οι ηλικιωμένοι έχουν, όπως όλοι μας, το αναφαίρετο δικαίωμα στην ποιοτική διαβίωση. Γι΄ αυτό ως ΑΚΕΛ κακίσαμε την απραξία της κυβέρνησης, η οποία άφησε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος μέχρι να συστήσει Υπουργική Επιτροπή για συντονισμό και κατάθεση εισηγήσεων για αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος όπως δεσμεύτηκε να πράξει.

Θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να αφήσει τις διακηρύξεις και τις διαπιστώσεις και να περάσει στα έργα, θέτοντας χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας ενήλικων ατόμων με αναπηρίες, καθώς και ειδικές υποδομές για την καλύτερη και ασφαλέστερη φιλοξενία των ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα.

Ευελπιστούμε ότι έστω και τώρα και μετά το τελευταίο τραγικό συμβάν τα δύο αρμόδια Υπουργεία θα συνεργαστούν και θα αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στο καθένα για να δώσουν μια οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τόσες οικογένειες στην Κύπρο.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα ασκώντας την ανάλογη πίεση προς την κυβέρνηση για υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τα άτομα με αναπηρία και στη δημιουργία ξεχωριστής νομοθεσίας στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ΑμεΑ.

14 Φεβρουαρίου 2017

PREV

Δηλώσεις Στέφανου Στεφάνου, μετά τη συνεδρία της Κ.Ε Οικονομικών

NEXT

Δηλώσεις Κώστα Κώστα ,μετά τη συνέδρια της Κοινοβ. Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου