Σοβαρές αδυναμίες και κενά στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία Αρχής κατά της Διαφθοράς
Δήλωση Άριστου Δαμιανού, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών
Την ώρα που οι κυβερνώντες εκδίδουν παράλογα διατάγματα για να καθορίσουν το πως και αν οι πολίτες θα δικαιούνται να λικνίζονται, οι ίδιοι επιμένουν να λικνίζονται για να αποφύγουν μια νομοθεσία αποτελεσματική για την πάταξη της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας.
Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι παρά τις μεγάλες προθεσμίες που έχουμε δώσει στην κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού για να φέρει ενώπιον της Βουλής ένα αποτελεσματικό, εφαρμόσιμο και χρήσιμο νομοσχέδιο για τη δημιουργία Αρχής για την πάταξη της διαφθοράς, το αποτέλεσμα μετά από σωρεία τροποποιήσεων παραμένει ελλιπές. Παραμένει κατώτερο των περιστάσεων και των αναγκών της κυπριακής κοινωνίας, της κυπριακής πολιτείας.
Υπάρχουν σοβαρά ανοικτά ζητήματα αναφορικά με την πραγματική ανεξαρτησία που πρέπει να περιβάλλει την λειτουργία της Αρχής κατά της Διαφθοράς, αναφορικά με τις αρμοδιότητες κ.ά., δεδομένης και της έλλειψης Κανονισμών στους οποίους παραπέμπονται πλείστα όσα ζητήματα εγείρουμε στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.
Έχουμε μελετήσει σε βάθος την εμπειρία μεγάλου αριθμού κρατών, τόσο ευρωπαϊκών όσο και άλλων και λυπούμαστε να πούμε ότι το εγχείρημα που αποπειράται να κάνει η παρούσα κυβέρνηση είναι μοναδικό. Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν: Ή θα περιβάλουν την Αρχή κατά της Διαφθοράς με πραγματική ανεξαρτησία και ουσιαστικές αρμοδιότητες για να κάνει τη δουλειά της ή θα διατηρηθεί μέχρι τέλους η εντύπωση -που είναι αποτυπωμένη στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας- ότι η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακή διαχείριση για τα θέματα της διαφθοράς, πόσο μάλλον που και η ίδια δυστυχώς, σε μια σειρά από ζητήματα ελέγχεται για σοβαρά κρούσματα θεσμικής διαπλοκής, ξεκινώντας από το Προεδρικό και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αν δεν αλλάξει ουσιαστικά αυτό το νομοσχέδιο, στο οποίο θα επιχειρήσουμε να επιφέρουμε σοβαρές τροποποιήσεις για να ικανοποιεί τις ανάγκες της κοινωνίας και παραμείνει ως έχει σήμερα, εκφράζουμε σοβαρή επιφύλαξη κατά πόσο μπορεί να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και να ψηφιστεί. Ως ΑΚΕΛ θα κάνουμε τις τροπολογίες μας, αλλά το υφιστάμενο κείμενο ουδόλως εξυπηρετεί τον στόχο που τουλάχιστον σε επίπεδο διακήρυξης έχει θέσει η ίδια η κυβέρνηση για τον εαυτό της. Μας θυμίζει και λίγο τη χάρτα δεοντολογίας που ο κ. Αναστασιάδης έδωσε στους Υπουργούς του, αλλά ο ίδιος και οι Υπουργοί την πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων του Υπουργικού Συμβουλίου.
17/03/2021