Home  |  Ενημέρωση   |  Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στη Γιορτή Κρασιού στο Λονδίνο

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στη Γιορτή Κρασιού στο Λονδίνο

28 Ιουνίου 2014
 
__________-6
Από μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ μεταϕέρω θερμό χαιρετισμό στην Κυπριακή παροικία του Λονδίνου. Ιδιαίτερο χαιρετισμό απευθύνω στους διοργανωτές της Γιορτής του Κρασιού, με τις ευχές μου για κάθε επιτυχία.
Θέλω επίσης να χαιρετίσω θερμά τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Το γεγονός πως όταν αναϕέρουμε την «κυπριακή παροικία του Λονδίνου» αναϕερόμαστε και στους ελληνοκύπριους και στους τουρκοκύπριους, καταρρίπτει τους μύθους ότι ο λαός μας δεν μπορεί να ζήσει μονιασμένος.
Η Γιορτή του Κρασιού είναι κορυϕαίο γεγονός για την παροικία. Είναι ευκαιρία συναπαντήματος για τους Κύπριους απόδημους. Ευκαιρία ανανέωσης των δεσμών μεταξύ των κυπρίων πρώτης και νεότερων γενιών. Η Γιορτή του Κρασιού δεν είναι όμως απλώς ένα κοινωνικό γεγονός. Είναι και ένα μεγάλο γεγονός, για την παροικία. Γεγονός που δίνει βήμα σε καλλιτέχνες, αναδεικνύει τον Κυπριακό πολιτισμό και προωθεί τα εμπορικά προϊόντα όσων συμμετέχουν.
Ως ΑΚΕΛ χαιρετίζουμε τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων και ενθαρρύνουμε την αναβάθμιση τους. Επιδίωξη θα πρέπει να είναι  κάθε ϕορά αυτές να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών και να κρατούν άσβεστο το ενδιαϕέρον των νέων γενιών της Κυπριακής παροικίας για την Κύπρο.
Το Κόμμα μας διατηρεί ανέκαθεν αγαστούς δεσμούς με την κυπριακή παροικία της Βρετανίας. Οι απόδημοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του λαού μας και έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, στην επίτευξη των στόχων της πατρίδας μας. Δεν είναι υπερβολή αν λεχθεί ότι στη Βρετανία ζει, εδώ και δεκαετίες, άλλη μια Κύπρος. Οι χιλιάδες των Κυπρίων που ζουν εδώ είναι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό και ο ρόλος τους ήταν και παραμένει πολύ σημαντικός.
Η Κύπρος διέρχεται σήμερα πολύ δύσκολες στιγμές. Έχει ήδη παρατηρηθεί αύξηση του ϕαινομένου της μαζικής μετανάστευσης Κυπρίων. Πολλοί από αυτούς επιλέγουν και πάλι, όπως και το 1974 και πιο παλιά, τη Μεγάλη Βρετανία. Μετά τις καταστροϕικές αποϕάσεις του Μαρτίου του 2013 η Κύπρος χάνει σήμερα τα καλύτερα της παιδιά, τα οποία μη μπορώντας να εξασϕαλίσουν αξιοπρεπή δουλειά στην πατρίδα τους, μεταναστεύουν. Ως πολιτεία και ως πολιτικές δυνάμεις, οϕείλουμε να σταθούμε στο πλευρό αυτών των νέων και να τους βοηθήσουμε όσο και όπως μπορούμε.
Σίγουρα δεν είναι για κανένα ευχάριστη αυτή η κατάσταση. Δεν είναι ευχάριστο να βλέπουμε σήμερα μια ολόκληρη γενιά να ϕεύγει στη ξενιτιά. Μια γενιά της οποίας οι γονείς ξόδεψαν πολλά για να την αναστήσουν και να τη μορϕώσουν κι όμως σήμερα δεν μπορεί να ριζώσει και να προοδεύσει στον τόπο της. Δεν είναι επίσης ευχάριστο να βλέπουμε μέρα με τη μέρα το τέρας της ανεργίας να γιγαντώνεται. Χιλιάδες συμπατριώτες μας να αναζητούν απεγνωσμένα βοήθεια προκειμένου να διασϕαλίσουν τα βασικά για την επιβίωση τους. Το χειρότερο όμως είναι πως δεν διαϕαίνεται σοβαρή προοπτική να αϕήσουμε πίσω μας την παρούσα κατάσταση. Αντιθέτως, σε αυτήν προστίθενται καθημερινά διάϕορα ϕαινόμενα αδιαϕάνειας και περιϕρόνησης θεσμών. Είναι στο χέρι μας, κυρίως στο χέρι και στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να υπάρξει συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων για να γίνουν η συλλογικότητα, η διαϕάνεια και η ισονομία κανόνας και όχι εξαίρεση.
Δυστυχώς, ούτε στο μέτωπο του κυπριακού ϕαίνεται ϕως στην άκρη του τούνελ. Η συνολική διευθέτηση του πολιτικού μας προβλήματος είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Αγωνιζόμαστε για λύση βασισμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στις αρχές στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, και στις συμϕωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979. Λύση που να κατοχυρώνει τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηϕίσματα του Συμβουλίου Ασϕαλείας. Λύση που να διασϕαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσϕύγων για επιστροϕή στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Λύση που να προνοεί αποστρατιωτικοποίηση, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, ο αριθμός των οποίων ήδη υπερβαίνει εκείνο των Τουρκοκυπρίων.
Μέχρι στιγμής, η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπει την όποια αισιοδοξία. Αυτό καθιστά ακόμα περισσότερο αναγκαία τη δική μας προσήλωση σε θέσεις αρχών, καθώς και τη συνέπεια στους στρατηγικούς μας στόχους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να επιδιώξουμε λύση που να επανενώνει το κράτος και το λαό μας και δε θα θεσμοθετεί τη χωριστή διαβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος είναι εξαιρετικά σοβαρά και θα καθορίσουν το μέλλον και την επιβίωση του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στη γη που τον γέννησε. Απαιτείται λοιπόν συλλογική προσπάθεια για να καταϕέρουμε ως λαός να ορθοποδήσουμε. Η ευθύνη για να υπάρχει υπόβαθρο για συλλογικότητα στους χειρισμούς, ανήκει πρώτα και κύρια στην Κυβέρνηση. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι, το συντομότερο δυνατόν πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα. Πόση αβεβαιότητα, ανασϕάλεια και αγωνία νιώθει ο κάθε Κύπριος για το ποιες θα είναι οι μελλοντικές εξελίξεις.
Ως ΑΚΕΛ διαβεβαιώνουμε όλους τους Κύπριους πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σθένος και συνέπεια, ώστε να ανατείλουν καλύτερες μέρες για την Κύπρο και το λαό της.
 
 

PREV

Θλίψη για την είδηση του θανάτου του Γιώργου Κοτσώνη

NEXT

Συγχαρητηρια στους νέους φοιτητές και φοιτήτριες