Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές  

Συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

images (3)Το ΑΚΕΛ θεωρεί δικαιολογημένες τις αντιδράσεις για μη συμπερίληψη στους εκλογικούς καταλόγους για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές μεγάλου αριθμού Τουρκοκυπρίων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η νομοθεσία που εγκρίθηκε πλειοψηφικά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ειδικότερα οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα που ακολουθήθηκαν, στην πράξη οδήγησαν σε αποκλεισμό από τους εκλογικούς καταλόγους ένα σημαντικό μέρος των Τουρκοκυπρίων. Ως αποτέλεσμα, όσοι δεν συμπεριλαμβάνονταν στους εκλογικούς καταλόγους δεν είχαν καν τη δυνατότητα να το ελέγξουν, ενώ το χρονικό περιθώριο 2- 3 ημερών που τους δόθηκε ήταν χωρίς νόημα.

Είναι γι αυτό ακριβώς το λόγο που το ΑΚΕΛ αναγκάστηκε να ψηφίσει αποχή κατά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, εκφράζοντας στον ουσιώδη χρόνο τις κριτικές παρατηρήσεις του για τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν. Από την άλλη δεν καταψηφίσαμε, γιατί κάτι τέτοιο ενδεχομένως να οδηγούσε σε απόρριψη της νομοθεσίας και άρα σε πλήρη αποκλεισμό των Τουρκοκυπρίων που θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι ασκούν κριτική με ένα ισοπεδωτικό τρόπο, θα πρέπει να αναθεωρήσουν την στάση τους, αφού την αποκλειστική ευθύνη για τον χειρισμό του ζητήματος την φέρουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί.

Από την άλλη, τούτο το γεγονός δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που επιθυμούν να ψηφίσουν και είναι στους εκλογικούς καταλόγους, να το πράξουν πάραυτα την ερχόμενη Κυριακή, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα.

23/5/2014

PREV

Ευρώπη των πολέμων, των επεμβάσεων και του ΝΑΤΟ ή Ευρώπη της ειρήνης;

NEXT

Συνήθης πρακτική των κυβερνώντων και του ΔΗΣΥ η βάναυση παραποίηση της αλήθειας