Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Στόχος ο εκσυγχρονισμός της ειδικής αγωγής και η επίλυση των όποιων προβλημάτων

Στόχος ο εκσυγχρονισμός της ειδικής αγωγής και η επίλυση των όποιων προβλημάτων

Ανακοίνωση
 Πραγματοποιήθηκε χτες από το Γραφείο Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ συζήτηση «Στρογγυλής Τραπέζης» με θέμα «Προβλήματα και Προοπτικές των Ειδικών σχολείων». Στη συζήτηση καλέστηκαν και παρέστησαν Διευθύνσεις των ειδικών σχολείων, εκπαιδευτικοί των Ειδικών Σχολείων, Σύνδεσμοι Γονέων και η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Π.Ο.ΣΥ.ΓΟ.Π.Ε.Α). Παρέστη επίσης ο κ. Παύλος Πασχάλης, Επιθεωρητής Ειδικής Αγωγής εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας.
Κατά τη συζήτηση εγέρθηκαν συγκεκριμένα και γενικότερα προβλήματα που αφορούν στα Ειδικά σχολεία και στην ειδική εκπαίδευση γενικότερα. Τα βασικά συμπεράσματα από την όλη συζήτηση είναι τα εξής:
 

  • 15 χρόνια μετά τη νομοθεσία για την ειδική εκπαίδευση στην Κύπρο, χρειάζεται μια συνολική αξιολόγηση του θεσμού της ένταξης ων παιδιών με αναπηρίες στα σχολεία με παράλληλη αξιολόγηση της ίδιας της νομοθεσίας. Στόχος θα πρέπει να είναι η ουσιαστική συμπερίληψη  και όχι η συστέγαση των ειδικών μονάδων στα γενικά σχολεία.
  • Για διάφορους λόγους (οικονομική κρίση, ανάγκη θεραπειών, κοινωνικοί λόγοι) υπάρχει μια σημαντική αύξηση των παιδιών που στρέφονται πλέον στα ειδικά σχολεία, ιδιαίτερα από παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες. Αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί σημαντικά αυξημένες ανάγκες στα ειδικά σχολεία.
  • Πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι σε κάποια ειδικά σχολεία συνυπάρχουν αυτή τη στιγμή παιδιά από τριών μέχρι εικοσιενός χρόνων. Χρήζει επίσης βελτίωσης η διαδικασία επαφής και ένταξης αυτών των παιδιών με τα γενικά σχολεία. Συνεχίζει να υφίσταται σοβαρό ζήτημα με το τι γίνονται αυτά τα παιδιά μετά τα εικοσιένα. Μετά τα εικοσιένα λειτουργούν διάφορες ιδιωτικές μονάδες που συνεπάγονται όμως σημαντικό κόστος για τις οικογένειες.
  • Επιβάλλεται ο πλήρης συντονισμός μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας- Υγείας- Εργασίας και Πρόνοιας για να καλυφθεί το κενό της στήριξης των παιδιών και των οικογενειών από τη μέρα που γεννιούνται μέχρι την ηλικία που θα πάνε στο νηπιαγωγείο. Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας μιας πολυθεματικής επιτροπής για αυτού του είδους τη στήριξη.
  • Θα πρέπει να προβληματίσει η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για τα παιδιά με αναπηρίες, η δημιουργία βασικών κατευθύνσεων για τη διαδικασία μάθησης.
  • Τα ειδικά σχολεία σωστά λειτουργούν ως προαιρετικά ολοήμερα και ως «ανοικτά σχολεία» το καλοκαίρι. Τα ειδικά σχολεία πρέπει να παραμένουν ανοικτά όσο το δυνατόν  περισσότερο χρόνο.
  • Πρέπει να απασχολήσει η βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης των παιδιών αυτών.
  • Εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για το γεγονός ότι η κυβερνητική πρόταση για το ΓΕΣΥ φαίνεται να μην προνοεί κάλυψη αναπηριών.

Από πλευράς του ΑΚΕΛ, τόσο από μέρους του Γιώργου Λουκαΐδη, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, όσο και από μέρους του Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστοφίδη τονίστηκε  ότι η πρωτοβουλία του Κόμματος που ξεκίνησε από το καλοκαίρι για την ειδική αγωγή θα συνεχιστεί. Το ΑΚΕΛ θα αξιοποιήσει τις εμπειρίες των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά τις πραγματικότητες της ειδικής αγωγής αλλά και την επιστημοσύνη που υπάρχει σε αυτά τα ζητήματα με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ειδικής αγωγής και την επίλυση των όποιων προβλημάτων. Ταυτόχρονα το ΑΚΕΛ αποφάσισε όπως:
 

  1. Ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ειδικά για τα ζητήματα της ειδικής εκπαίδευσης.
  2. Εγγραφή θέμα στην Επιτροπή Παιδείας τη Βουλής για τα πορεία, τα προβλήματα και τις προοπτικές της ειδικής εκπαίδευσης.
  3. Διοργανώσει μια ευρύτερη συζήτηση στα πλαίσια μιας ημερίδας για την ειδική εκπαίδευση στην Κύπρο, την υπάρχουσα νομοθεσία και το θεσμό της ένταξης όπως εφαρμόζεται σήμερα.

9/10/2014

PREV

Ανακοίνωση Κ.Ε. ΑΚΕΛ

NEXT

Στη Βουλή το θέμα των πολλαπλών συντάξεων