Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Πρόταση Νόμου για ρύθμιση επιτοκίου και άλλων τραπεζικών χρεώσεων

Πρόταση Νόμου για ρύθμιση επιτοκίου και άλλων τραπεζικών χρεώσεων

 
 

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδηassets_LARGE_t_420_53425737[1]

Στην παρούσα συγκυρία που η κοινωνία υφίσταται τα δεινά της τραπεζικής κρίσης και της συνεχούς επιδείνωσης στην οποία μας οδηγούν οι κυβερνητικές πολιτικές, ως ΑΚΕΛ όλο αυτό το διάστημα έμπρακτα αποδείξαμε τη βούληση μας για παροχή προστασίας σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μέσα από σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που αναλάβαμε. Την ίδια, όμως, στιγμή, καθόλου δεν διαφεύγει από την προσοχή μας ο βασικότερος στόχος: η στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσω της οποίας θα επέλθει η ανάπτυξη και η απεμπλοκή από το μνημονιακό φαύλο κύκλο ύφεσης.

Σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινήθηκαν όλες οι προτάσεις νόμου που μέχρι σήμερα καταθέσαμε, όπως ήταν η μείωση των ενοικίων, η προστασία της κύριας κατοικίας και η απαλλαγή από τη φορολογία ακινήτων των μικροϊδιοκτητών.

Με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας και σε συνεννόηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ, καταθέσαμε χθες από κοινού Πρόταση Νόμου μέσω της οποίας παίρνει σάρκα και οστά μια σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί ένα σοβαρό ζήτημα που ταλανίζει πολλούς συμπολίτες μας. Πρόκειται για το ζήτημα των υπερχρεώσεων που γίνονται εκ μέρους των τραπεζικών ιδρυμάτων σε ότι αφορά δανειακές υποχρεώσεις δανειοληπτών, είτε αυτές αφορούν περιπτώσεις οικιστικών δανείων, είτε δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τα προτεινόμενα μέτρα στοχεύουν στην ανακούφιση δανειοληπτών και άλλων προσώπων στα οποία έχουν παραχωρηθεί οικιστικά δάνεια για ιδιοκατοίκηση ή χρήση της κατοικίας για μόνιμη διαμονή των ιδίων και των οικογενειών τους, της οποίας η αξία της δεν υπερβαίνει τις €300.000. Πρόσθετα επιδιώκεται η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζόμενους. Ειδικότερα, με βάση τις πρόνοιες της πρότασης νόμου προβλέπεται όπως τα τραπεζικά ιδρύματα:

–  Να μην επιβάλλουν και εισπράττουν τόκο που να ξεπερνά στο σύνολό του, το εκατόν τοις εκατόν (100%) του αρχικού κεφαλαίου·

–  Να μην εισπράττουν επιβαρύνσεις και χρεώσεις υπό μορφή διοικητικών και διαχειριστικών εξόδων·

–  Να μην επιβάλλουν τόκους υπερημερίας και αναφορικά με ήδη επιβληθέντες τόκους υπερημερίας να μην εισπράττουν ποσά που να ξεπερνούν το ένα τοις εκατόν (1%) επί του καθυστερημένου ποσού.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

9/5/2014

PREV

Καταχώρηση αγωγής λιβέλλου κατά της εφημερίδας «Πολίτης»

NEXT

Ομιλία Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στην εκδήλωση για τα 75χρονα του Σωματείου Αναγέννηση Παλουριώτισσας