Home  |  Βουλή   |  Παρέμβαση Κ. Κώστα για τους Κανονισμούς των Μονίμων,των Συμβασιούχων και των Εθελοντριών Υπαξιωματικών της Ε.Φ

Παρέμβαση Κ. Κώστα για τους Κανονισμούς των Μονίμων,των Συμβασιούχων και των Εθελοντριών Υπαξιωματικών της Ε.Φ

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μέτα τις αλλαγές στους κανονισμούς των υπξκών οι οποίες ξεκίνησαν να ισχύουν από το 2005, δημιουργήθηκε πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις προαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν αισθητά, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα υπξκούς οι οποίοι παραμένουν χωρίς προαγωγή εδώ και 15 χρόνια αλλά και μια φοβερή συμφόρηση στις ανώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας .

Επί προηγούμενης κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε η ετοιμασία των Κανονισμών για τις κρίσεις, προαγωγές και αφυπηρετήσεις των υπξκών, οι οποίοι και παραδόθηκαν στην επόμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας. Δυστυχώς οι κανονισμοί αυτοί έφθασαν στη Βουλή με μεγάλη καθυστέρηση και συγκεκριμένα τον Ιούνιο 2015 και μετά από εντονότατες πιέσεις της προηγούμενης Επιτροπής Άμυνας.

Ξεκινήσαμε στην Επιτροπή τη συζήτηση των κανονισμών των υπξκών, η οποία κράτησε για περίπου 6 μήνες, οπόταν και ο Υπουργός, λίγες μέρες πριν να κλείσει η Βουλή για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016, κατάθεσε τους κανονισμούς των αξκών και απέσυρε τους κανονισμούς των υπξκών, των οποίων να σημειωθεί, η συζήτηση είχε σχεδόν ολοκληρωθεί αφού είχε απομείνει να συμφωνηθεί το σημαντικό ζήτημα της προαγωγής-ανέλιξης των μονίμων υπξκών σε αξκούς.

Το Σεπτέμβριο 2016, η νέα Επιτροπή Άμυνας ξεκίνησε τη συζήτηση των κανονισμών των αξκών και παράλληλα απεύθυνε έκκληση στον Υπουργό να επανακαταθέσει τους κανονισμούς των υπξκών, κάτι που έγινε μερικές εβδομάδες μετά. Όταν ολοκληρώθηκε η συζήτηση των κανονισμών των αξκών και αυτοί ψηφίστηκαν, ο Υπουργός δυστυχώς, απέσυρε για δεύτερη φορά τους κανονισμούς των υπξκών.

Η Επιτροπή ζήτησε να μάθει πότε θα επανακατατεθούν για να μπορέσει να ολοκληρώσει τη συζήτησής τους. Ο Υπουργός μας είπε αρχικά, ότι αυτό θα γινόταν μετά τα Χριστούγεννα, πριν το Πάσχα, μετά το Πάσχα, τον Ιούνιο, χωρίς αυτό να γίνει.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017, η Επιτροπή απεύθυνε και πάλι δραματική έκκληση στον Υπουργό Άμυνας, ο οποίος και πάλι έδωσε υπόσχεση ότι θα τους κατέθετε άμεσα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, του ανακοίνωσε ότι επειδή μπαίνουμε τον Οκτώβριο στη συζήτηση των Προϋπολογισμών, είναι αδύνατον, αν υπάρξει άλλη καθυστέρηση, να μπορέσουν να μελετηθούν σωστά και να ψηφιστούν πριν το κλείσιμο της Βουλής, έκκληση η οποία επαναλήφθηκε και κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας στα τέλη Οκτωβρίου.

Και βέβαια μπορεί να διερωτηθεί κάποιος, αφού ο Υπουργός είχε συμφωνήσει με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Υπξκών εδώ και καιρό, γιατί δεν τους κατέθετε στη Βουλή; Αυτοί που είχαμε την τιμή να ήμασταν μέλη και στην προηγούμενη Επιτροπή Άμυνας και περάσαμε όλα εκείνα που περάσαμε κατά τη συζήτηση των κανονισμών των αξκών με τους εκβιασμούς και τις απειλές για άμεση ψήφιση τους με συνοπτικές διαδικασίες, καταλάβαμε ότι ήμασταν και πάλι στο ίδιο έργο θεατές.

Και πάλι λίγο πριν από τις εκλογές και το κλείσιμο της Βουλής, ο Υπουργός Άμυνας θα ερχόταν να μας εκβιάσει ότι πρέπει να ψηφίσουμε τους κανονισμούς, για να πετύχει κάποιο προεκλογικό όφελος αλλά κυρίως για να μην έχουμε το χρόνο να τους μελετήσουμε και να τους περάσουμε χωρίς αλλαγές. Έτσι ακριβώς και έγινε.

Στις 10/11/2017, κατατίθενται στη Βουλή οι κανονισμοί των υπξκών, 2 τροποποιητικά Νομοσχέδια του Νόμου Περί Στρατού, ενώ λίγες μέρες προηγουμένως είχαν κατατεθεί και οι επίσης πολυαναμενόμενοι κανονισμοί των εθελοντριών και των συμβασιούχων υπξκών δηλαδή των ΕΠΥ, των οποίων την κατάθεση ως Βουλή ζητούσαμε εδώ και 3 χρόνια.

Παράλληλα κατατίθεται στη Βουλή και ο Προϋπολογισμός των Δαπανών Αμυντικής Θωράκισης, μετά από καθυστέρηση 2 μηνών και μετά από επίσης εντονότατες πιέσεις της Επιτροπής μας. Με άλλα λόγια 6 πολυσέλιδα, δύσκολα και σημαντικά νομοθετήματα, τα οποία μαζί με αποδεσμεύσεις κονδυλιών που ως συνήθως το Υπουργείο φέρνει στη Βουλή την τελευταία στιγμή, έπρεπε η Επιτροπή Άμυνας να τα εγκρίνει μέσα σε 2 με 3 συνεδρίες.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από τις 10/11 ξεκίνησε η άσκηση αφόρητων πιέσεων από το Υπουργείο Άμυνας και τους Υπξκούς, για να εγκρίνουμε χωρίς συζήτηση και με συνοπτικές διαδικασίες τα νομοσχέδια και τους κανονισμούς, θέση που στήριζαν και κάποιοι συνάδελφοι, με τη δικαιολογία ότι το Δ/Σ του Συνδέσμου έχει συμφωνήσει με το περιεχόμενο τους και άρα δεν ήταν ανάγκη να τους μελετήσουμε.

Όταν ως Κόμμα μαζί με τον Πρόεδρο και με κάποια από τα μέλη της Επιτροπής δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι εμείς θέλουμε μεν να ψηφιστούν το συντομότερο για να αρθεί η αδικία και να γίνουν κρίσεις και προαγωγές αλλά ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή να τους μελετήσουμε για να γνωρίζουμε τί θα ψηφίσουμε και να μην κάνουμε λάθη, τότε ξεκίνησε ο ψίθυρος και η διαβολή, τα ψέματα και η λάσπη. Το τί ακούσαμε, δεν περιγράφεται: «Βρώμικο πολιτικό παιχνίδι σε βάρος των υπξκών» – «Ανάλγητη πολιτεία» – «Επιτροπή Άμυνας: Ο δήμιος των υπξκών» έγραφαν κάποιες σελίδες στο διαδίκτυο.

Περίμεναν δηλαδή οι υπξκοί 12 χρόνια τους κανονισμούς, φωνάζαμε κάποιοι εδώ και 2.5 χρόνια στον Υπουργό να τους καταθέσει και ξαφνικά επειδή ζητήσαμε χρόνο για να τους μελετήσουμε, βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα, σε μια απαράδεκτη κατάσταση τρομερής ψυχολογικής πίεσης και με τη διάδοση του αισχρού ψεύδους ότι δε θέλουμε να τους ψηφίσουμε και ότι τελικά θα τους καταψηφίσουμε. Με φοβερές προσωπικές κατηγορίες και χαρακτηρισμούς.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σημειώσω τη στάση αξιοπρέπειας για ολόκληρη τη Βουλή, την οποία κράτησε ο Πρόεδρος του Σώματος, στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του στις 10/11, ο οποίος ρητά και κατηγορηματικά δήλωσε προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Βουλή δεν εκβιάζεται και ότι τίποτα δεν θα ψηφιστεί χωρίς να μελετηθεί σε βάθος. Βέβαια ,ούτε τον Πρόεδρο της Βουλής δεν σεβάστηκαν. Κατηγορήθηκε οτι δεν είναι άμοιρος ευθυνών, ότι μένει απαθής μπροστά στο έγκλημα και ότι πρέπει να επιβάλει στην Επιτροπή να τους ψηφίσει.

Με τη στήριξη του Προέδρου της Επιτροπής και κάποιων συναδέλφων, πετύχαμε τελικά, αυτό το οποίο ζητούσαμε από την αρχή, να δοθεί δηλαδή χρόνος να μελετηθούν οι κανονισμοί και μετά να τους ψηφίσουμε.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ως ΑΚΕΛ, ζητήσαμε όπως με πρόταση νόμου, ψηφίσουμε ότι οι κρίσεις και οι προαγωγές του 2017, γίνουν το πρώτο τετράμηνο του 2018. Με αυτό τον τρόπο θα δινόταν ο αναγκαίος χρόνος στην Επιτροπή μετά τις εκλογές να τους μελετήσει, οι υπξκοί δεν θα έχαναν τις προαγωγές τους 2017 και η νέα κυβέρνηση θα ήταν αναγκασμένη να τηρήσει το νόμο και να προχωρήσει. Δυστυχώς, τόσο το Υπουργείο Άμυνας όσο και η Νομική Υπηρεσία, δεν μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε αφού η  Νομική Υπηρεσία γνωμάτευσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό.

Η Επιτροπή Άμυνας σε συνεχείς και πολύωρες συνεδρίες, κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει τη συζήτηση όλων των νομοθετημάτων. Και αυτοί που επιμέναμε ότι πρέπει να τα μελετήσουμε και που ξοδέψαμε δεκάδες ώρες για να το κάνουμε αυτό, τελικά δικαιωθήκαμε. Και αυτό γιατί στη συζήτηση των 3 Κανονισμών, ανακαλύψαμε κενά, παραλείψεις, λάθη, πιθανές φωτογραφικές μεταβατικές διατάξεις.

Θα μπορούσα να παραθέσω αρκετά και πολύ σοβαρά λάθη που εντοπίσαμε. Θέλω όμως για να καταλάβετε τι θα ψηφίζαμε, αν τελικά γινόταν αυτό που ήθελαν διακαώς κάποιοι δηλαδή να τους ψηφίσουμε χωρίς μελέτη, για να καταλάβετε τι χοντρό λάθος θα κάναμε, το οποίο θα χρεωνόταν στους αδιάβαστους βουλευτές οι οποίοι πάλι δεν πήραν είδηση για το τι ψήφισαν ,να σας αναφέρω ενδεικτικά το εξής:

Στους κανονισμούς των συμβασιούχων και των εθελοντριών υπξκων, αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους η Πολιτεία μπορεί να απολύσει υπξκους από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, δίνοντάς τους όμως φιλοδώρημα. Όταν το διάβαζα κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν πίστευα στα μάτια μου.

Αναφερόταν ότι, παραχωρείται φιλοδώρημα στην οικογένεια του υπξκου, ο οποίος μεταξύ άλλων καταδικάστηκε για λιποταξία, για εμπορία ναρκωτικών και σε αυτόν παρακαλώ, που καταδικάστηκε για την κατάλυση της Δημοκρατίας!

Η έκπληξη έγινε ακόμα μεγαλύτερη, όταν προσωπικά ζήτησα εξηγήσεις από τον Υπουργό, ο οποίος μου απάντησε ότι το θέμα είναι ανθρωπιστικό.

Και βέβαια αναγκάστηκε ο Υπουργός να αποσύρει αυτές τις πρόνοιες, όταν με έντονο τρόπο, τόσο η δική μας Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και άλλοι συνάδελφοι, του είπαν το αυτονόητο: ότι αυτό είναι απαράδεκτο και δεν θα περάσει!

Κατά τη συζήτηση όμως των κανονισμών των Υπξκων διαπιστώσαμε και κάτι άλλο. Το γεγονός ότι ενώ για 2.5 χρόνια ο Υπουργός Οικονομικών (με τελευταία φορά μόλις πριν μερικές βδομάδες) αλλά και ο Υπουργός Άμυνας, 4 συνολικά φορές ενώπιον της Επιτροπής, απέρριψαν την εισήγηση του Συνδέσμου Υπξκων για δημιουργία 3 βαθμίδων Ανθυπασπιστών Α’,Β’,Γ’ για να μπορέσει να αποσυμφορηθεί η πυραμίδα, λέγοντας ότι αυτό συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό κόστος, ξαφνικά λίγο πριν τις εκλογές, βρεθήκαν και τα λεφτά και το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό.

Την ίδια όμως στιγμή, βλέπαμε ότι καμιά απολύτως πρόνοια, η οποία θα βοηθούσε στην ανέλιξη των υπξκων αποφοίτων των παραγωγικών σχολών σε αξκους (κάτι που ισχύει στην Ελλάδα), δεν υπήρχε. Οι υπξκοί αυτοί, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί για 2 ή 3 χρόνια σε μια στρατιωτική σχόλη, στην οποία τους έστειλε η Πολιτεία, θα έπρεπε να έχουν κάποιο προβάδισμα στις προαγωγές.

Για αυτό και ως ΑΚΕΛ, προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες εισηγήσεις οι οποίες θα βοηθούσαν στην άρση της αδικίας, κάποιες από τις οποίες απορρίφθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία ως αντισυνταγματικές (όπως η εισαγωγή 2 επετηρίδων αλλά και μεταβατικής διάταξης για τους υπξκους απόφοιτους των σχολών που είχαν προσληφθεί μέχρι το 2005) και κάποιες εγκρίθηκαν ομόφωνα ή με πλειοψηφία από την Επιτροπή (όπως η αύξηση του ποσοστού των διαθέσιμων θέσεων υπξκών για ανέλιξη στο βαθμό του ανθυπολοχαγού από 20 σε 25%).

Να σημειωθεί ότι όταν επανειλημμένα ως Κόμμα, τονίζαμε στον Υπουργό, τις έντονες αντιδράσεις των εκατοντάδων υπξκών αποφοίτων των παραγωγικών σχολών για το περιεχόμενο των κανονισμών, αυτός πάντα μας έλεγε ότι συμφώνα με τις πληροφορίες του, αντιδρούν 5 με 6 άτομα μόνο και δεν ήθελε καν να ακούσει για το ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος.

Τέλος, επιθυμώ να τονίσω το γεγονός ότι δυστυχώς όλα όσα λέγονταν στις κλειστές συνεδρίες της Επιτροπής,  διέρρεαν στους επηρεαζόμενους υπξκούς από συναδέλφους, για το ποιος βουλευτής τους στηρίζει και ποιος όχι, κάτι απαράδεκτο και το οποίο προσωπικά ανάφερα κατ’ επανάληψη στην Επιτροπή. Επίσης θα ήθελα να σημειώσω τις έντονες πιέσεις μέχρι τη τελευταία στιγμή για να αφαιρεθούν αλλαγές επί του κειμένου, οι οποίες είχαν αποφασισθεί από την Επιτροπή στη τελευταία της συνεδρία.

Στη συνεδρία αυτή, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι καμία τροπολογία δεν θα κατατίθετο στην Ολομέλεια όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις νομοθετημάτων που έχουν σχέση με την Εθνική Φρουρά.

Επίσης συμφωνήσαμε ότι κενά και πιθανά λάθη, θα τα δούμε και σε συνεργασία με το Υπουργείο τον ερχόμενο Μάρτιο θα προσπαθήσουμε να συμπληρώσουμε και να διορθώσουμε αντίστοιχα.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στη συζήτηση των κανονισμών των υπξκών, προσπαθήσαμε να κλείσουμε κενά, να διορθώσουμε λάθη, να αφαιρέσουμε πιθανές φωτογραφικές διατάξεις. Προσπαθήσαμε να το κάνουμε όσο καλύτερο και όσο δικαιότερο μπορούσαμε να το κάνουμε, στο βαθμό που μας επέτρεψε η Νομική Υπηρεσία.

Την αποκλειστική όμως ευθύνη, για το τι θα ακολουθήσει μετά την ψήφιση των Κανονισμών αυτών και για όλα τα πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν λόγω κάποιων διατάξεων, τις οποίες δεν μας επέτρεψαν το Υπουργείο και κυρίως η Νομική Υπηρεσία να αλλάξουμε, θα φέρει η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Υπουργός Άμυνας.

Εμείς ότι μπορούσαμε να κάνουμε το κάναμε. Με φοβερή πίεση χρόνου και τρομερή κούραση για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι προαγωγές των υπξκών, για να τελειώσει η αβεβαιότητα των ΕΠΥ, για να αρθεί η αδικία με την 8η σειρά Εθελοντριών.

Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με μοναδικό γνώμονα το καλό των στελεχών της Ε.Φ. και τη διασφάλιση της ισονομίας και μακριά από μικροπολιτικές ή προεκλογικές σκοπιμότητες, κάτι για το οποίο, πολύ ατυχώς, κάποιος συνάδελφος μας είχε κατηγορήσει.

Θα ήθελα πριν κλείσω να ευχαριστήσω ξανά τον Πρόεδρο της Βουλής για τη στήριξη,  τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας  και τους  συναδέλφους μέλη της για τη σκληρή δουλεία και συνεργασία και βεβαίως τις γραμματείς της Επιτροπής Λένια Μυριάνθους και Όλυα Μαυρουδή, για τη δική τους πολύτιμη συνεισφορά και βοήθεια.

Σας ευχαριστώ.

08 Δεκεμβρίου 2017

PREV

Δηλώσεις Ειρήνης Χαραλαμπίδου μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου

NEXT

Καρποφόρησαν οι προσπάθειες του ΑΚΕΛ για το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου