Παρέμβαση Γιώργου Λουκαϊδη στην ΚΣΣΕ, για το θέμα της εμπορίας προσώπων και το λαθρεμπόριο μεταναστών
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020
Στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ο βουλευτής, κ. Γιώργος Λουκαΐδης, κατέθεσε χθες ομιλία για τη συντονισμένη δράση κατά της εμπορίας προσώπων και του λαθρεμπορίου μεταναστών.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η εμπορία ανθρώπων συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σημείωσε παράλληλα ότι το ζήτημα έχει απασχολήσει ήδη αρκετές φορές την ΚΣΣΕ, και έκανε αναφορά στο ισχυρό νομικό πλαίσιο που έχει ήδη θεσπίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης με τη Σύμβαση για τη Δράση κατά της Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων του 2005 και την πιο πρόσφατη Σύμβαση κατά της Εμπορίας Ανθρώπινων Οργάνων του 2015. Αναφέρθηκε επίσης σε σειρά άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών νομικών μέσων και κανόνων, που παρέχουν τη νομική βάση για αποτελεσματική διερεύνηση και δίωξη περιπτώσεων εμπορίας προσώπων.
Παρά τις προσπάθειες αυτές, είπε ο κ. Λουκαΐδης, η εμπορία προσώπων εξακολουθεί να αυξάνεται, επηρεάζοντας κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά. Επεσήμανε πως θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη η πολιτική βούληση ώστε να αλλάξουν οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες που αναπαράγουν τον φαύλο κύκλο της βίας, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης και οδηγούν στην εμπορία ανθρώπων. Ο Κύπριος βουλευτής εξήγησε ακόμα ότι περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές που ακολουθούν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, δυσχεραίνουν την προσπάθεια εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας να φθάσουν με ασφάλεια στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους και λαθρεμπόρους, με κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους. Γι’ αυτό τόνισε, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νόμιμοι και ασφαλείς οδοί προς την Ευρώπη.
Ο κ. Λουκαΐδης τόνισε επίσης ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν πρώτιστα τα βασικά αίτια που τροφοδοτούν την εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπων, όπως η πορνεία, η υποχρεωτική εργασία, η πώληση οργάνων για οικονομικό όφελος, οι καταναγκαστικοί γάμοι και άλλες μορφές σύγχρονης δουλείας, που συνδέονται με τη φτώχεια και την ανισότητα. Επεσήμανε, εξάλλου, ότι πρέπει να υιοθετηθούν στοχευμένα μέτρα για την πάταξη της ανισότητας των δύο φύλων και τάξεων και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και να προωθηθεί η κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε, τέλος, ότι οι βουλευτές πρέπει να αναλάβουν το δικό τους ρόλο, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο και συμβάλλοντας στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προκαταλήψεων και των στερεότυπων, με την προώθηση δράσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας για προστασία των θυμάτων.