Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Ο Κώστας Κωνσταντίνου του Πολίτη και η διαχρονική… «φαγούρα» του με το ΑΚΕΛ 

Ο Κώστας Κωνσταντίνου του Πολίτη και η διαχρονική… «φαγούρα» του με το ΑΚΕΛ 

Η αναφορά του Άντρου Κυπριανού ότι το ΑΚΕΛ είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα, χλευάστηκε από τον Κ. Κωνσταντίνου του Πολίτη, ο οποίος επέδειξε…«ζωηρό» ενδιαφέρον για το πόσο δημοκρατικό και σύγχρονο κόμμα είναι το ΑΚΕΛ. Το…«όψιμο» ενδιαφέρον για το ΑΚΕΛ από όσους δέχεται συνεχώς επιθέσεις, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί.

Ενοχλεί κάποιους επειδή το ΑΚΕΛ δεν αποκηρύσσει τις αρχές και την ιδεολογική του ταυτότητα. Λειτουργεί εσωκομματική δημοκρατία στο ΑΚΕΛ, λέει ο Κ. Κωνσταντίνου (ευτυχώς που το αναγνωρίζει), η οποία όμως, κατά τον ίδιο, είναι «βασισμένη στην αραχνιασμένη ιδεολογία και πρακτική την οποία το ΑΚΕΛ αρνείται να αναθεωρήσει». Σε άλλο σημείο του… «ευφάνταστου» άρθρου του Κ. Κωνσταντίνου, αναφέρεται: «Ήταν το ερώτημα, εάν, δεδομένου και του ότι το συνέδριο θα έφερνε ανανέωση σε επίπεδο προσώπων και αποχώρηση της «παλιάς φρουράς», εάν λοιπόν υπήρχε και ζήτημα ιδεολογικής αναδίπλωσης του ΑΚΕΛ, έτσι που να γίνει ένα κόμμα πιο σύγχρονο, στη λογική κι άλλων της ευρωπαϊκής Αριστεράς». Για την φυσιογνωμία του Κόμματος και τον ιδεολογικό του χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκε στο 22Ο Συνέδριο ξεχωριστή θεματική συζήτηση. Αν δεν το γνωρίζει ο Κ. Κωνσταντίνου, που όφειλε να το γνωρίζει, το Συνέδριο επαναβεβαίωσε την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του Κόμματος, όπως άλλωστε έγινε και τον Φεβρουάριο του 2014, στο έκτακτο Προγραμματικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ. Ευτυχώς, για το ΑΚΕΛ αποφασίζουν τα μέλη του. Αυτό  ενοχλεί κάποιους, αλλά δεν γίνεται όταν αποφασίζουμε για τα του οίκου μας, να ζητούμε και την…”βοήθεια του κοινού”. Οπόταν ο Κ. Κωνσταντίνου του Πολίτη και οι όμοιοί του, ας σταματήσουν να ματαιοπονούν.

Για όσα αράδιασε ο Κ. Κωνσταντίνου, παρατίθενται πιο κάτω κάποιες πραγματικότητες για το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, ήταν η κορύφωση μιας πολύμηνης καθόλα δημοκρατικής διαδικασίας όπου τα μέλη του ΑΚΕΛ ελεύθερα κατάθεσαν απόψεις και  εισηγήσεις στις συνεδρίες των Κομματικών Ομάδων Βάσης (Κ.Ο.Β) επί του εγγράφου των θέσεων της Κ.Ε του ΑΚΕΛ προς το 22ο Συνέδριο. Επίσης, συζητήθηκαν διεξοδικά πολλές και διαφορετικές εισηγήσεις για καταστατικές αλλαγές και κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων των Κ.Ο.Β, αλλά και στο ίδιο το Συνέδριο. Ο τρόπος εκλογής της Κ.Ε ήταν αντικείμενο συζήτησης και τροποποίησης του καταστατικού και των κανονισμών λειτουργίας. Η τελική απόφαση λήφθηκε φυσιολογικά από τους ίδιους τους Σύνεδρους, με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία. Ο Κ. Κωνσταντίνου καμώνεται ότι δεν κατανοεί το αυτονόητο: Τα μέλη του ΑΚΕΛ αποφασίζουν για τα του οίκου τους. Δεν χρειάζονται έξωθεν παραινέσεις ή συμβουλές από όσους εργολαβικά υποσκάπτουν το ΑΚΕΛ.

Οι σύνεδροι και οι υποψήφιοι για την Κ.Ε του ΑΚΕΛ, προτάθηκαν και εγκρίθηκαν από τα μέλη των ίδιων των Κ.Ο.Β στις οποίες συμμετέχουν. Δεν ήρθαν από το πουθενά.

Οι σύνεδροι που μίλησαν στο 22ο Συνέδριο, ήταν σχεδόν οι διπλάσιοι από κάθε άλλο Συνέδριο.

Σχεδόν όλες οι σύνοδοι του Συνεδρίου ήταν ανοικτές στα ΜΜΕ, ακόμη και η παρουσίαση της οικονομικής έκθεσης. Ούτε αυτή την σημαντική διαφοροποίηση από προηγούμενα Συνέδρια, μπόρεσαν να δουν κάποιοι «υπέρμαχοι» της διαφάνειας.

Το σώμα της Κ.Ε του Κόμματος ανανεώθηκε σχεδόν κατά 50%. Η νέα Κ.Ε του ΑΚΕΛ βεβαίως, θα κριθεί στην πράξη. Όμως, η ανανέωση στο σώμα είναι δεδομένη.

Τέλος, για όσα ανάφερε η Κατερίνα Ζορπά στον «Πολίτη» (ημ. 14/6/2014), διερωτώμαι αν ο «Πολίτης», εκτός από συγγένειες μεταξύ μελών της Κ.Ε του ΑΚΕΛ, θα αναφερθεί μελλοντικά και σε παιδικούς φίλους των μελών της Κ.Ε, σε δεσμούς των εφηβικών ή φοιτητικών τους χρόνων, ποιοί έκαναν μαζί στρατό, αν βάφτισε κανένας το παιδί του άλλου κ.ο.κ. Επιτέλους, τί θέλουν; Να απαγορευθεί στα μέλη του ΑΚΕΛ να παντρεύονται/νυμφέυονται μεταξύ τους, γιατί υπάρχει ενδεχόμενο κάποτε να εκλεγούν μαζί στην Κ.Ε του ΑΚΕΛ, είτε οι ίδιοι, είτε…”εξαρτώμενά” τους και θα σερβίρεται το γνωστό ξαναζεσταμένο φαγητό περί οικογενειοκρατίας στο ΑΚΕΛ;

Θεοχάρης Χαρή

Μέλος Κ.Ε του ΑΚΕΛ, Επαρχιακός Οργανωτικός Γραμματέας

ΑΚΕΛ Πάφου

 

PREV

Έξοδος Μνημονίου ή Μεσολογγίου; Του Χρίστου Χριστοφίδη

NEXT

Στην εποχή του αποφασίζομεν και διατάσσομεν, της Μαρίας Πελεκάνου