Ο εκβιασμός «είτε δόση είτε κατάρρευση», δεν μπορεί να αποτελεί επίσημη κυβερνητική πολιτική
Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή
Επικεφαλής Γραφείου Νομικών Κ.Ε. ΑΚΕΛ
Μέσα από τις επίσημες τοποθετήσεις των πολιτικών δυνάμεων, είναι φανερό ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις δεν τυγχάνει της αναγκαίας κοινοβουλευτικής στήριξης. Ακόμα και το κυβερνών κόμμα, ο Συναγερμός, φραστικά τουλάχιστον επικαλείται αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και καθημερινές δηλώσεις Υπουργών, η αλήθεια είναι πως το νομοσχέδιο που συμφώνησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού με την τρόικα, περιλαμβάνει μαζικές εκποιήσεις χωρίς διάκριση μέσα από διαδικασίες εξπρές.
Ο εκβιασμός «είτε δόση είτε κατάρρευση», δεν μπορεί να αποτελεί επίσημη κυβερνητική πολιτική, πόσο μάλλον που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό που είναι πραγματικότητα είναι η άνευ διεκδίκησης υπακοή στα κελεύσματα της τρόικα, κατά τρόπο ανάλογο με το πρωτοφανές κούρεμα καταθέσεων, το ξεπούλημα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και τόσα άλλα που έγιναν, τάχατες με το «πιστόλι στον κρόταφο», στα δύο γνωστά Eurogroups. Εξάλλου, έχει καταγραφεί η δημόσια δήλωση του Υπουργού Οικονομικών μέσω του BBC ότι το Μνημόνιο θα μπορούσε να ήταν το πρόγραμμα, το μανιφέστο της κυβέρνησης.
Παράλληλα, φαίνεται πως οι κυβερνώντες ξεχνούν ότι κατ’ επανάληψη και με άλλες αφορμές πανηγυρίζουν ότι έφυγε ο κίνδυνος, γυρίσαμε σελίδα, βγήκαμε στις αγορές κτλ. Δεν μπορούν σήμερα, επειδή βολεύει την επιχειρηματολογία τους να επικαλούνται πιθανή κατάρρευση αν δεν εγκριθούν οι μαζικές εκποιήσεις. Και ασφαλώς δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο.
Την ώρα που για την Ελλάδα συζητείται έντονα η αντικατάσταση της τρόικα με ένα πιο δημοκρατικό και διαφανή θεσμό, που θα διέπεται από πολιτική λογοδοσία, η κυβέρνηση συμφωνεί με την τρόικα μονοδρομικά σε κοινωνικά επικίνδυνες πολιτικές. Οι εκποιήσεις δεν ενισχύουν τη ρευστότητα των τραπεζών, αφού οι καταναγκαστική τιμή πώλησης θα κυμαίνεται μεταξύ 20-30% της οφειλής του δανειολήπτη. Οι άκριτες, μαζικές εκποιήσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης σπρώχνουν στο κοινωνικό περιθώριο και στην εξαθλίωση χιλιάδες συμπολιτών μας. Έτσι έγινε στην Ισπανία, προκαλώντας διαρκή κοινωνική αναταραχή.
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού να επείγεται για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, δεδομένων των αντιδράσεων τις οποίες μπορεί να επικαλεστεί για επιπρόσθετη θωράκιση, ας προβεί σε επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα για να εγκαταλειφθεί αυτή η πολύ ζημιογόνα προοπτική για τον τόπο. Εξάλλου, εκεί που ήθελαν επαναδιαπραγματεύθηκαν, εγκαταλείποντας το σχεδιασμό με τον οποίο είχε ήδη συμφωνήσει η τρόικα για το ΓΕΣΥ, για να ανοίξουν παράθυρο στην ιδιωτική ασφάλιση.
05/08/2014