Ομιλία Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς «Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου» της Κ.Ε. ΑΚΕΛ
Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς «Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου» της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, για το 2014
Από μέρους της Κ.Ε. ΑΚΕΛ σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στην απονομή του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, για το 2014. Βραβείο που θεσπίστηκε πριν μερικά χρόνια και καταξιώνεται πια στη συνείδηση του Κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των ανθρώπων του αθλητισμού. Με την καθιέρωση αυτού του βραβείου έχουμε ως στόχο να τιμήσουμε αθλητικούς παράγοντες, αθλητές και σωματεία που πρόσφεραν στον αθλητισμό του Τόπου με συνέπεια, ανιδιοτέλεια, ήθος και αφοσίωση. Η αποψινή εκδήλωση διοργανώνεται στην αθλητομάνα πόλη της Λεμεσού, ως οφειλόμενη έκφραση εκτίμησης στους αθλούμενους, τα σωματεία και τους αθλητικούς παράγοντες της πόλης και επαρχίας της Λεμεσού.
Με την καθιέρωση του Βραβείου επιδιώκουμε να στείλουμε τα δικά μας μηνύματα στην κοινωνία για τον αθλητισμό. Να αναδείξουμε τη δική μας αντίληψη γα το ρόλο του στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία. Ιδιαίτερα σήμερα όπου στο χώρο του αθλητισμού έχουν διεισδύσει φαινόμενα που οδηγούν στην απαξίωση και καταρράκωση της αθλητικής ιδέας, τα μηνύματα από πολιτειακούς θεσμούς καθίστανται πιο επιτακτικά και αναγκαία προς την αθλητική οικογένεια και την κοινωνία ευρύτερα.
Ο αθλητισμός αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής ανάπτυξης κάθε λαού. Υπό σωστές προϋποθέσεις, μπορεί να καλλιεργήσει τις δεξιότητες και το χαρακτήρα του ατόμου. Μπορεί να προσφέρει δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία, συμβάλλοντας στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Ο αθλητισμός δύναται να καλλιεργήσει συνειδήσεις με πανανθρώπινες αξίες και να αναπτύξει τη συναδέλφωση και την αλληλεγγύη ανάμεσα σε λαούς και ανθρώπους. Στο πιο ψηλό του επίπεδο, ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλει στην προβολή της πατρίδας μας διεθνώς. Αυτό το ζούμε τα τελευταία χρόνια με την επιτυχία των αθλητών μας σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις και των κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη. Συγχαίρουμε όλους τους συντελεστές αυτών των μεγάλων επιτυχιών πρώτιστα τους αθλητές, τους προπονητές, τις ομοσπονδίες και τα σωματεία που αποτελούν το πρώτο κύτταρο του αθλητισμού.
Δυστυχώς πολλές πτυχές του αθλητικού οικοδομήματος, μέσα από την καθημερινή αθλητική δράση, δεν εκπέμπουν μηνύματα πολιτισμού και παιδείας. Τα τελευταία χρόνια μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία, διολισθαίνει και η αθλητική ζωή του τόπου. Σε πολλά αθλήματα, ιδιαίτερα όμως στο ποδόσφαιρο, αναπτύσσονται φαινόμενα πλήρους εμπορευματοποίησης. Διαπιστώνουμε το άθλημα να μετατρέπεται σε τηλεοπτικό προϊόν και να διακυβεύονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Αυτό, σε αντιδιαστολή με τον οικονομικό βραχνά που αντιμετωπίζουν όλα σχεδόν τα σωματεία, τα οποία καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να επιβιώσουν. Την ίδια στιγμή, για διάφορους λόγους, ο κόσμος απομακρύνεται συνεχώς από τα γήπεδα. Δεν νοείται αθλητισμός χωρίς κόσμο στα γήπεδα. Οι ηγήτορες του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού, καλούνται να διορθώσουν πολλά κακώς έχοντα για να επιστρέψουν οι φίλαθλοι πίσω στα γήπεδα.
Δυστυχώς τα κακώς έχοντα δεν σταματούν εδώ· είναι πάρα πολλά. Είχαμε πρόσφατα ρατσιστικές συμπεριφορές μέσα στο γήπεδο, οι οποίες δεν τιμούν κανένα και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από όλους αποφασιστικά. Είναι επίσης η γάγγραινα των στημένων παιχνιδιών που ακυρώνει την ίδια την αθλητική ιδέα. Η απονομή δικαιοσύνης, με την ευρεία έννοια του όρου, συνεχίζει να πάσχει και να υποθάλπει την προκατάληψη και την δυσπιστία ανάμεσα στο φίλαθλο κοινό. Αυτά τα βλέπουμε κάθε Σαββατοκύριακο μέσα στα γήπεδα. Τα βλέπουμε όμως και έξω από το γήπεδο. Ομαδικές συγκεντρώσεις εκτός γηπέδου που εξελίσσονται σε επεισόδια βίας και τρομοκρατίας έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές φορές και αν δεν ληφθούν μέτρα θα πολλαπλασιάζονται.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επέλεξε να καταρτίσει ένα νομοσχέδιο με στόχο το φακέλωμα και την καταστολή εντός των γηπέδων, αντί μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης της βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα. Η βία στα γήπεδα και ο χουλιγκανισμός έξω από αυτά έχουν τη ρίζα τους στο ίδιο το σύστημα. Έχουν την αιτία τους σε λόγους κοινωνικούς και οικονομικούς. Γι΄αυτό και για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται πολύπλευρη πολιτική πρόληψης και όχι μόνο πολιτική καταστολή.
Απαιτείται από όλους συνεργασία, συλλογικότητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των αρνητικών φαινομένων που απειλούν τον αθλητισμό αλλά και τον πολιτισμό μας. Η πρώτη ευθύνη φυσικά βαραίνει τις ηγεσίες των ομοσπονδιών που πρέπει να ενεργούν και να λειτουργούν ενωτικά, μακριά από σκοπιμότητες και με γνώμονα τα καλώς νοούμενα, μακροπρόθεσμα και συνολικά συμφέροντα του αθλητισμού.
Αθλητισμός φυσικά, δεν είναι μόνο ο πρωταθλητισμός. Στις σύγχρονες κοινωνίες ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει μέσο για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ο αθλητισμός και η σωματική άσκηση προσφέρουν σημαντική διέξοδο ανάτασης για τον καθένα που βρίσκεται αντιμέτωπος με τα οδυνηρά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης.
Γι αυτό ως ΑΚΕΛ έχουμε καθορίσει ως στρατηγικό μας στόχο και το μαζικό – κοινωνικό λαϊκό αθλητισμό. Τον αθλητισμό που θα δώσει την ευκαιρία άθλησης σε όλους. Στη μακρά πορεία του Λαϊκού κινήματος, ο αθλητισμός είχε πάντα περίοπτη θέση. Υπήρξε ιστορική η συμβολή μας στην ανάπτυξη της αθλητικής ζωής του τόπου, με την ίδρυση και δράση των αθλητικό-μορφωτικών συλλόγων, στα πέτρινα χρόνια του 1930 και 1940. Η παρέμβαση μας στα αθλητικά δρώμενα υπήρξε πολύμορφη και σε όλη τη διάρκεια της εξέλιξης της αθλητικής ζωής στην Κύπρο. Τις τελευταίες τρείς δεκαετίες λειτουργήσαμε στην Κεντρική Επιτροπή το θεσμό του Αθλητικού Γραφείου. Με ημερίδες, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις, προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση πολιτικών θέσεων για τις διάφορες πτυχές του αθλητισμού.
Αντλώντας εμπειρίες από αυτή την πολύχρονη μας παρουσία, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε να καθιερώσει το Βραβείο Αθλητικής Προσφοράς για να τιμήσει άτομα και σύνολα που έχουν συμβάλει καθοριστικά στην αθλητική ανάπτυξη του τόπου. Με την καθιέρωση του Βραβείου αποδίδουμε τιμές και σε δυο σεβαστούς και αξέχαστους συντρόφους μας που ενσάρκωσαν τις πιο πάνω αξίες. Δυο σκαπανείς και ακούραστους εργάτες του Κυπριακού αθλητισμού· τους Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου, που με την τεράστια τους προσφορά, άφησαν μεγάλη κληρονομιά στον αθλητισμό και την κοινωνία. Ήταν χαρακτήρες αγωνιστές, ανιδιοτελείς, λιτοί, απέριττοι και δούλευαν πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτά είναι στοιχεία που δύσκολα συναντούμε σήμερα στην κοινωνία και στο χώρο του αθλητισμού, όπως έχει πλέον διαμορφωθεί.
Η Επιτροπή του Βραβείου έχει αποφασίσει ομόφωνα όπως το «Βραβείο Αθλητικής Προσφοράς Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου της Κ.Ε του ΑΚΕΛ» για το 2014 απονεμηθεί στον πρώην εκπαιδευτικό, επιθεωρητή Φυσικής Αγωγής και προπονητή καλαθόσφαιρας, Μιχάλη Νικολαϊδη· ένα άνθρωπο του αθλητισμού, γέννημα και θρέμμα της Λεμεσού.
Ο Μιχάλης Νικολαΐδης συνέδεσε το όνομα του με την ιστορία της εξέλιξης του αθλήματος της καλαθόσφαιρας στην Κύπρο. Υπήρξε ο ιδρυτής και δημιουργός της καλαθοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΛ Λεμεσού που έμελλε να καθιερωθεί ως η «βασίλισσα» του κυπριακού μπάσκετ. Δούλευε πάντα με στόχο την αξιοποίηση και βελτίωση νεαρών ταλέντων, στα οποία εμφυσούσε πρώτα την αγάπη για τον αθλητισμό και το εύ αγωνίζεσθαι και στη συνέχεια τα μυστικά του αθλήματος. Υπογραμμίζω με έμφαση τον τρόπο ανάπτυξης των νεαρών αθλητών από τον Μιχάλη και τον εμβολιασμό τους στο πνεύμα του τίμιου παιχνιδιού, κάτι που σήμερα είναι είδος δυσεύρετο στο χώρο του επαγγελματοποιήμενου και εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Ως εκπαιδευτικός πρόσφερε με πάθος στα νεαρά παιδιά, προσπαθώντας να τους πείσει για τη σημασία της άθλησης στην υγεία των παιδιών. Ο Μιχάλης Νικολαΐδης συνεργάστηκε και με την άλλη ομάδα της Λεμεσού, τον Απόλλωνα, ενώ πρόσφερε επίσης ως προπονητής της Εθνικής ομάδας. Επαγγελματικά έφτασε μέχρι την βαθμίδα του Επιθεωρητή Φυσικής Αγωγής, θέση που κέρδισε με την αξία του και ύστερα από προσφυγή.
Φίλε Μιχάλη συγχαρητήρια. Σε ευχαριστούμε για το πρότυπο συμπεριφοράς που καλλιέργησες σε εκατοντάδες νέους και για την τεράστια σου προσφορά στον αθλητισμό.
Θέλω καταλήγοντας να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Επιτροπή του Βραβείου που έκανε αξιόλογη και αντικειμενική εργασία. Συγχαίρω τον Πρόεδρο, δρα Τίτο Χριστοφίδη και τα μέλη Πανίκο Νεοφύτου, Ανδρέα Γεωργιάδη, Λούκα Τερεζόπουλο, Ντίνο Θεοδώρου, Λώρη Λυσιώτη και Δώρα Κυριάκου. Συγχαίρω επίσης την Επαρχιακή Οργάνωση ΑΚΕΛ Λεμεσού και το Αθλητικό Γραφείο της Κ.Ε του ΑΚΕΛ για τη συνδιοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.
Τέλος ευχαριστώ όλους εσάς που παρευρίσκεστε απόψε εδώ μαζί.
8 Δεκεμβρίου 2014