Κοινοβουλευτική Ομάδα ΑΚΕΛ – Αριστερά, Νέες Δυνάμεις
Το Κόμμα μας, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2016, κατέγραψε σημαντικές απώλειες σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2011. Στη νέα Βουλή που προέκυψε, συμμετείχαν, για πρώτη φορά, οκτώ κόμματα, στοιχείο το οποίο σε συνάρτηση με τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, καθιστούσε ακόμα πιο δύσκολη την εξεύρεση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη αποτέλεσε η εισδοχή του νεοφασιστικού ΕΛΑΜ. Σ’ αυτές τις διαπιστώσεις θα πρέπει να προστεθούν και τα εξής:
- Στα πρώτα στάδια, συνεχίσαμε να διανύουμε μια περίοδο πολιτικής απομόνωσης και αντιακελισμού, έστω και αν από το 2011 μέχρι το 2016, σταδιακά, υπήρξε βελτίωση. Την τελευταία δε, περίοδο, η εικόνα έχει βελτιωθεί αισθητά, γεγονός που επέτρεψε σε αρκετά ζητήματα, όπως π.χ. στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπου με τον συντονισμό και συνεργασία και με άλλες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πετύχαμε την ανατροπή της Κυβερνητικής απόφασης.
- Παραμένει σε ψηλά επίπεδα, το φαινόμενο της οριζόντιας απαξίωσης των θεσμών, της πολιτικής, των πολιτικών προσώπων και των πολιτικών δυνάμεων, που ασφαλώς συμπεριλαμβάνει και τον θεσμό της Βουλής των Αντιπροσώπων.
- Τέλος, το πολιτικό περιβάλλον παρέμεινε πρόσφορο για την ανάπτυξη φαινομένων λαϊκισμού, δημαγωγίας, αφορισμών και ισοπέδωσης, στοιχεία που ανάμεσα σ’ άλλα, βοήθησαν στην ενίσχυση της ακροδεξιάς, η οποία κατάφερε να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση με δύο βουλευτές.
Μέσα σε αντίξοες, κατά συνέπεια, συνθήκες επιδιώξαμε την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων, που προκύπτουν από τη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο. Στόχος, όπως πάντοτε, η Ομάδα του ΑΚΕΛ να συμβάλει στην ανάδειξη και προώθηση των πολιτικών θέσεων του Κόμματος, αναφορικά με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία, ο λαός μας και οι εργαζόμενοι, εξαιτίας των αντιλαϊκών, αυταρχικών πολιτικών της διακυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού.
Στόχοι – Καθήκοντα – Δράση
Με την έναρξη της παρούσας Κοινοβουλευτικής Συνόδου, τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι και καθήκοντα προς υλοποίηση, με έμφαση στην ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, για επίλυση ζητημάτων, την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την εκτελεστική εξουσία, καθώς και στη συνεχή, ποιοτική και ειλικρινή σχέση με τους πολίτες, τα οργανωμένα σύνολα, θεσμούς και άλλους φορείς της κοινωνίας.
Η δράση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ αποτυπώνει τη συλλογική επιδίωξη για μια διαφορετική προσφορά στην κοινωνία και την πατρίδα μας. Διαφορετική στις προτεραιότητες, τις αξίες και το ήθος. Διαφορετική, γιατί μέσω των προσπαθειών μας θελήσαμε να προσδώσουμε θετικότερη προοπτική για την οικονομία, την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τη μεσαία τάξη, τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τη νεολαία. Όλες αυτές οι προσπάθειες αποτυπώνονται στον ετήσιο απολογισμό της κοινοβουλευτικής δράσης, που ως θεσμό, εγκαινιάσαμε από το 2016, με στόχο την αμφίδρομη σχέση ενημέρωσης προς την κοινωνία και την ίδια στιγμή, κρίσης από αυτή, για το έργο που παράγεται.
Κατά κανόνα, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ-Αριστερά, Ν.Δ είναι ιδιαίτερα δραστήριοι, ενώ παρουσιάζονται στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και στην Ολομέλεια σωστά προετοιμασμένοι, μετά από επαρκή συντονισμό, με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αντικειμενικά, υπάρχουν και μεμονωμένα αρνητικά κρούσματα, τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην προώθηση θέσεων και νομοθετικών προτάσεων, αλλά και καλύτερη προβολή του έργου μέσα στην ίδια την κοινωνία.
Μέσα από τη συνολική δράση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενισχύθηκε και βελτιώθηκε η επαφή με τον κόσμο και η επικοινωνία και συνεργασία με ομάδες πολιτών, φορείς και οργανώσεις. Μέσα από αυτή τη ζωντανή, αμφίδρομη σχέση και συνεργασία, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες από τους βουλευτές μας και η προσπάθεια είναι πάντα να υπάρχει ανατροφοδότηση και να δίνεται απάντηση στους άμεσα ενδιαφερόμενους, για τις ενέργειες που αναλήφθηκαν από την Ομάδα μας. Σίγουρα, υπάρχουν και εδώ περιθώρια βελτίωσης. Το γεγονός ότι, συνεχώς, δημιουργούνται νέοι φορείς και οργανώσεις, που απασχολούνται με ολοένα και πιο εξειδικευμένα θέματα καθιστά αναγκαία τη συνεχή βελτίωσή μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η εμπλοκή του κομματικού συνόλου, μέσω των ΚΟΒ, παραμένει εξέχουσας σημασίας, τόσο για την ανάδειξη προβλημάτων όσο και για τη διοχέτευση προς την κοινωνία του κοινοβουλευτικού μας έργου.
Συντονισμός και Συνεργασία με καθοδηγητικά σώματα
Ο συντονισμός και η δουλειά που γίνεται από κοινού με τις Επαρχιακές Επιτροπές του Κόμματος δημιούργησε πρόσφορο έδαφος, ώστε να αναληφθούν πολλές πρωτοβουλίες, για ανάδειξη θεμάτων, επίλυση ζητημάτων επαρχιακού και τοπικού χαρακτήρα, ενώ οι βουλευτές συμβάλλουν στην καθημερινή δουλειά των Επαρχιακών τους Οργανώσεων. Καθιερώθηκε, επίσης, στο πλαίσιο του συστηματικού συντονισμού, ετήσιος έλεγχος της κοινοβουλευτικής μας δράσης σε επαρχιακό επίπεδο, μέσα από συναντήσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου με τις Γραμματείες των Επαρχιακών Επιτροπών και τους Βουλευτές και Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες εκάστης Επαρχιακής Οργάνωσης. Αδυναμίες, όμως, εντοπίζονται και σ’ αυτή την πτυχή της δουλειάς μας, για αυτό και καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση.
Ενισχύθηκε η συνεργασία και η αξιοποίηση των Βοηθητικών Γραφείων της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, ειδικότερα εκείνων που λειτουργούν ικανοποιητικά, για θέματα που προκύπτουν από νομοσχέδια, για υποβολή ερωτήσεων σε Υπουργεία και Υπηρεσίες, καθώς και σε σχέση με προτάσεις νόμου, που χρειάζεται να κατατεθούν από την Ομάδα. Μέσω αυτής της συνεργασίας, πετύχαμε ουσιαστικά αποτελέσματα. Αναμφίβολα, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ειδικότερα στην ανάληψη πρωτοβουλιών, αλλά και γιατί μεγεθύνεται ο αριθμός των ζητημάτων, που κάθε χρόνο πρέπει να τύχουν χειρισμού από τη Βουλή. Ακριβώς γι’ αυτό επιβάλλεται η τακτική συμμετοχή των βουλευτών στις συνεδρίες των Βοηθητικών Γραφείων.
Παρά τα βήματα βελτίωσης των τελευταίων χρόνων στον τομέα της προβολής της πλούσιας και πολυσχιδούς κοινοβουλευτικής μας δράσης, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τα ΜΚΔ, είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε όλα τα περιθώρια βελτίωσης που υφίστανται, λαμβανομένου υπόψη και του αρνητικού για μας τοπίου στα ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση αυτή η προβολή, όπως, γενικότερα, πρέπει να συμβαίνει στο Κόμμα, δεν πρέπει να στοχεύει στην αυτοπροβολή, ούτε πολύ περισσότερο να οδηγεί σε φαινόμενα εξάρτησης από ΜΜΕ και σε ενίσχυση των φαινομένων παραγοντισμού.