Καταδικάζουμε με οργή και αγανάκτηση τη θλιβερή επέτειο της δεύτερης ϕάσης της τουρκικής εισβολής
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στις 14 του Αυγούστου το 1974, παραβιάζοντας σχετικά ψηϕίσματα του ΟΗΕ και τερματίζοντας οριστικά τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης, τα τουρκικά στρατεύματα προελαύνουν προκλητικά και καταλαμβάνουν την Αμμόχωστο, την Μόρϕου, την Καρπασία, τα χωριά της Μεσαορίας και άλλα κυπριακά εδάϕη. Καταπατώντας κατάϕορα κάθε αρχή δικαίου, ο τουρκικός στρατός ολοκληρώνει το δίδυμο έγκλημα του Ιούλη. Σαράντα χρόνια μετά, η πατρίδα μας παραμένει διχοτομημένη. Τα χωριά και οι πόλεις μας παραμένουν σκλαβωμένα, η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου άδεια και βουβή, τα ψηϕίσματα του ΟΗΕ για επιστροϕή της ανεϕάρμοστα.
Καταδικάζοντας με οργή και αγανάκτηση τη θλιβερή επέτειο της δεύτερης ϕάσης της τουρκικής εισβολής, διακηρύττουμε παράλληλα πως ο ορίζοντας της πατρίδας μας, δεν τελειώνει στα αιματοβαμμένα συρματοπλέγματα του Αττίλα για κανένα πρόσϕυγα. Ούτε για τους Αμμοχωστιανούς, ούτε για τους Μορϕίτες, ούτε για τους Κερυνειώτες. Ταυτόχρονα, εκϕράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους εγκλωβισμένους και αποτίουμε ϕόρο τιμής σε όλους τους πεσόντες της κυπριακής τραγωδίας.
Το ΑΚΕΛ υπήρξε και παραμένει προσηλωμένο και συνεπές στην υπόθεση της λύσης. Στον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και τον εποικισμό, για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, πατρίδας όλων των Κυπρίων Ελληνοκύπριων, Τουρκοκύπριων, Αρμένηδων, Μαρωνιτών και Λατίνων.
Σε αυτό τον αγώνα έχουμε όλοι θέση, μα και καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσουμε. Από τη μια, οι κυβερνητικοί χειρισμοί εντός κι εκτός διαπραγματεύσεων πρέπει να εξυπηρετούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την προοπτική της συνολικής λύσης στη βάση αρχών. Από την άλλη, η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, στέρεα βασισμένη στις συμϕωνημένες αρχές λύσης του Κυπριακού, στο διάλογο και το σεβασμό της διαϕορετικής άποψης, συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης αλλά και για την εϕαρμογή της.
Η κρισιμότητα της επερχόμενης περιόδου στο Κυπριακό, επιβάλλει όπως υπάρξουν αποϕασιστικότητα για λύση μακριά από πειραματισμούς και αξιοποίηση των προηγούμενων συγκλίσεων. Η στασιμότητα και οι ενδεχόμενες συνέπειες ενός νέου ναυαγίου στο Κυπριακό θα αϕήσουν την πλευρά μας ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη και πιθανόν την Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης.
Σαράντα μαύρα καλοκαίρια είναι αρκετά. Με αυτή τη θέση να μας καθοδηγεί, θα συνεχίσουμε αγόγγυστα να εργαζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας μας και να δηλώνουμε παρόν στο κάλεσμα του προσϕυγικού κόσμου για επιστροϕή.