Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η λύση του Κυπριακού είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του τόπου

Η λύση του Κυπριακού είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του τόπου

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, αποτελούμενη από τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Χρίστο Αλέκου και Στέφανο Στεφάνου, είχε συνάντηση σήμερα το πρωί με τον Επίτροπο της Ε.Ε. κ. Στέφαν Φούλε.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ο ρόλος της Ε.Ε. στις προσπάθειες επίτευξης λύσης και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι, χωρίς να δίνει λευκή επιταγή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία είναι η μοναδική εφικτή οδός που μπορεί να οδηγήσει σε συνολική λύση.

Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ επανέλαβε τη διακηρυγμένη θέση του ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν από το σημείο που διακόπηκαν από την τ/κ πλευρά το 2012 και να διαφυλαχθούν οι σημαντικές συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ.

Για την Ε.Ε., η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ τόνισε ότι έχει και πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η Ε.Ε. πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία και να ελέγχει τη συμβατότητα των προτάσεων που κατατίθενται στο διαπραγματευτικό τραπέζι με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης. Ασφαλώς, η Ε.Ε. οφείλει να αξιοποιεί την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για να ασκεί επιρροή και πίεση πάνω στην κατοχική δύναμη έτσι ώστε να συναινέσει σε λύση που να στηρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και ΄79, τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ τόνισε ότι αυτά δεν αποτελούν υποκατάστατο της λύσης, αλλά μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος και για ενίσχυση του μομέντουμ για λύση. Ειδικά συζητήθηκε το θέμα της Αμμοχώστου, το οποίο μπορεί να δώσει ισχυρή ώθηση στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης.

Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ επανέλαβε τη θέση του Κόμματος ότι η λύση του Κυπριακού είναι καθοριστικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα Η.Ε. για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Λύση που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την Κύπρο και το λαό της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ο κ. Φούλε χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα τη συνάντηση και ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ για τις εποικοδομητικές θέσεις του Κόμματος στο Κυπριακό.

PREV

Σημαντικές και ουσιαστικές οι συνομιλίες στη Μόσχα

NEXT

Κυβέρνηση ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ στο πλευρό μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών