Η ευοίωνη πορεία της οικονομίας δεν περιορίζεται στην έξοδο στις αγορές
Δήλωση Μέλους του Γραφείου Οικονομικών Μελετών της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Χάρη Πολυκάρπου Ετήσια Έκθεση της ΚΤΚ για το 2013
Με αφορμή τις δηλώσεις της Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Γιωρκάτζη είναι πλέον ξεκάθαρο ότι για την Κυβέρνηση αλλά και τους κρατικούς αξιωματούχους η ανάπτυξη της οικονομίας περιορίζεται στην ευημερία των οικονομικών δεικτών και την είσπραξη συγχαρητηρίων από την Τρόικα και τους διεθνείς οίκους. Θα πρέπει να τους θυμίσουμε όμως ότι ακόμα και οι διεθνείς οίκοι τους οποίους συχνά επικαλούνται δεν συμμερίζονται το βαθμό ευφορίας που διακατέχει την Κυβέρνηση, αφού παραμένουν διστακτικοί ως προς την πορεία της Κυπριακής οικονομίας. Ενδεικτική είναι άλλωστε η δήλωση του αξιωματούχου των Standard and Poor’s κ.Kraemer ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολύ μακρά από το να είναι αυτάρκεις και αυτοχρηματοδοτούμενες».
Στη δική μας αντίληψη η ευοίωνη πορεία της οικονομίας δεν περιορίζεται στην έξοδο στις αγορές και τον περιορισμό της ύφεσης αλλά είναι συνυφασμένη με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου του Κυπριακού Λαού, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της εντεινόμενης φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε αυτά τα θέματα δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε.
Θα αναμέναμε από τη Διοικητή πέραν των φιλοφρονητικών δηλώσεων για την πορεία των τραπεζών να έδιδε συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για τις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το τραπεζικό σύστημα. Η αύξηση των μη – εξυπηρετούμενων δάνειων, τα προβλήματα που υπάρχουν στις αναδιαρθρώσεις δανείων, το υψηλό κόστος δανεισμού αλλά και η έλλειψη ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια για επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία.
Τέλος, θα υπομνήσουμε ακόμα μια φορά ότι η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος δεν αφορά μόνο τους μετόχους των τραπεζών αλλά το σύνολο της οικονομίας, για αυτό και οι ενέργειες που γίνονται θα πρέπει να αποσκοπούν στην στήριξη του συνόλου της κοινωνίας. Αναμένουμε από την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει με μεγαλύτερη θέρμη και αποφασιστικότητα στην προστασία της κύριας κατοικίας και την καλούμε να αναλάβει άμεση δράση για την μείωση του κόστους δανεισμού και την αντιμετώπιση των υπερβολικών χρεώσεων των τραπεζών.
26/06/2014