Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δακτυλοδείχνονται οι πρωταίτιοι της οικονομικής κρίσης

Δακτυλοδείχνονται οι πρωταίτιοι της οικονομικής κρίσης

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ για την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής


newego_LARGE_t_1101_54172390[1]Μέσα στις χίλιες και πλέον σελίδες της έκθεσης της Επιτροπής Θεσμών, αποτυπώνονται με τεκμηρίωση οι ευθύνες των ηγεσιών των τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τη βλάβη που προκάλεσαν στην κυπριακή οικονομία. Ευθύνες θα έπρεπε να είχε εντοπίσει και η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία που διόρισε η κυβέρνηση, πλην όμως αποποιήθηκε του ρόλου της και οδηγήθηκε σε ανυποληψία. Η πραγματική ζημιά αγγίζει τα €19δις, ενώ η αναγκαστική προσφυγή για εξασφάλιση εξωτερικού δανεισμού οδήγησε μέσα από λανθασμένες πολιτικές ενέργειες της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού σε ένα σκληρό και αντιλαϊκό Μνημόνιο, με αλυσιδωτές δυσμενείς συνέπειες σε βάρος του Κύπριου πολίτη.
Οι ηθικές ευθύνες και οι παρατυπίες ήδη εντοπίζονται στην Έκθεση. Δακτυλοδείχνονται ονομαστικά οι πρωταίτιοι της οικονομικής καταστροφής. Το λόγο τώρα έχει η κυβέρνηση και οι διωκτικές αρχές. Αναγνωρίζουμε την πολυπλοκότητα της ποινικής έρευνας για την εξιχνίαση οικονομικών εγκλημάτων. Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι προ πολλού έπρεπε να είχαν ανακριθεί συγκεκριμένα πρόσωπα.
Έχουμε ισχυρή άποψη ότι το αρνητικό προηγούμενο της ατιμωρησίας του ΧΑΚ δεν πρέπει να επαναληφθεί. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα από σωστές και τεκμηριωμένες διαδικασίες σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα. Εξάλλου για να αποφευχθούν φαινόμενα λαϊκών δικαστηρίων, αν και εφόσον υπάρχουν ποινικές ευθύνες, οι ύποπτοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον των πραγματικών δικαστηρίων.
08/05/2014

PREV

Επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ

NEXT

Το ΑΚΕΛ καλεί σε συστράτευση στον αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο