Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ερωτήματα από τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι εγκαταλείπουμε την ιδέα του τερματικού

Ερωτήματα από τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι εγκαταλείπουμε την ιδέα του τερματικού

Γραπτή δήλωση επικεφαλής Γραφείου Ενεργειακής Πολιτικής Κ.Ε. ΑΚΕΛ Λάμπρου Λάμπρου

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει την ιδέα της δημιουργίας τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου και ότι στρέφεται σε άλλες επιλογές, αποτελούν τον επίλογο της αδιέξοδης και αλλοπρόσαλλης πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια στα ζητήματα της ενεργειακής πολιτικής.

Το τερματικό υγροποίησης ΦΑ στο Βασιλικό αποτελεί όπως όλοι οι ειδικοί καταγράφουν το μοναδικό τρόπο ώστε η Κύπρος να μετατραπεί  σε ένα περιφερειακό ενεργειακό κέντρο για μεταφορά Φυσικού Αερίου ολόκληρης της περιοχής στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. Η Κύπρος με το τερματικό στο έδαφος της αναβαθμίζεται και πολιτικά και στρατηγικά, μετατρέπεται σε χώρα κλειδί για τα ενεργειακά ζητήματα και διαδραματίζει ρόλο που ξεπερνά τα όρια της Κύπρου αλλά και της περιοχής.

Αυτή την αρχή αποδεχόταν μέχρι χθες τουλάχιστον λεκτικά και σε επίπεδο διακηρύξεων και η σημερινή κυβέρνηση. Βέβαια η πολιτική που ακολουθούσε την ακύρωνε στην πράξη.  Παρά τις κατ’ επανάληψη προτροπές και παραινέσεις του ΑΚΕΛ, η κυβέρνηση ανάτρεψε  όλους τους σχεδιασμούς που υπήρχαν για τη δημιουργία του τερματικού και παρουσίαζε μια πρωτοφανή και αδικαιολόγητη αδράνεια και καθυστέρηση.

Με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης το χρονικό ορόσημο που ήταν εφικτό για να εξάγουμε κυπριακό ΦΑ στις διεθνής αγορές πριν το 2020 μετατέθηκε για τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουμε τις πολύ συμφέρουσες αγορές της Ασίας και της Ανατολής και οδηγεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι εγκαταλείπουμε την ιδέα του τερματικού δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα όπως:

  • Στη βάση ποιων δεδομένων η κυβέρνηση εξάγει το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ικανοποιητικά κοιτάσματα να υποστηρίξουν τη δημιουργία τερματικού, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη από την κοινοπραξία ΕΝΙ/ KOGAS ερευνητική γεώτρηση.
  • Ποιος τελικά εκφράζει την κυβερνητική πολιτική. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ικανοποιητικά κοιτάσματα ή ο αρμόδιος υπουργός που την ίδια ώρα δηλώνει ότι η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα των νέων ερευνητικών γεωτρήσεων για να διαφανεί αν οι ποσότητες είναι αρκετές για να υποστηρίξουν την δημιουργία τερματικού.

06/11/2014

PREV

Οι κυβερνώντες πέκυψαν στους εκβιασμούς του Eurogroup και της Τρόικα

NEXT

Στον Μιχάλη Νικολαϊδη το Αθλητικό Βραβείο ΑΚΕΛ