Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Εκτίμηση Κ.Ε. ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές του 2014

Εκτίμηση Κ.Ε. ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές του 2014

imgΗ Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που συνήλθε το περασμένο Σάββατο, 5 Ιουλίου 2014 κατέληξε ομόφωνα στην ακόλουθη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του Μαΐου, την οποία και δίνουμε στη δημοσιότητα:

 

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

  1. Λαμβανομένων υπόψη των όσων μεσολάβησαν από τον Ιούλιο του 2011 και εντεύθεν και το πρωτοφανές εχθρικό κλίμα με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι τα τελευταία τρία χρόνια, το αποτέλεσμα που πετύχαμε κρίνεται υπό τις περιστάσεις ικανοποιητικό. Ειδικότερα πετύχαμε τους δυο βασικούς στόχους που θέσαμε γι αυτές τις εκλογές. Πρώτο, την επανεκλογή δυο ευρωβουλευτών. Δεύτερο, τη διατήρηση του πρωταγωνιστικού ρόλου του ΑΚΕΛ στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι στον τόπο μας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα διέψευσε τους ευσεβείς πόθους πολλών που ανέμεναν δραματική συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης του ΑΚΕΛ, σε βαθμό που το κόμμα μας να εισερχόταν σε μια μη αναστρέψιμη διαδικασία πολιτικής περιθωριοποίησης.

  1. Την ίδια στιγμή το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου 2014 έχει καταγράψει σημαντική υποχώρηση των ποσοστών και των ψήφων που έλαβε το κόμμα μας συγκριτικά τόσο με τις Ευρωεκλογές του 2009 όσο και με τις Βουλευτικές εκλογές του 2011. Παρά την απώλεια σε ψήφους, το αποτέλεσμα του 27% που φέραμε, κινήθηκε ποσοστιαία ελαφρώς πιο πάνω από το αποτέλεσμα του Α’ γύρου των Προεδρικών Εκλογών του 2013.
  2. Το γεγονός ότι το κόμμα μας άντεξε και παρέμεινε όρθιο και ισχυρό ώστε να επηρεάζει καθοριστικά τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, παρά το πρωτόγνωρα αντίξοο περιβάλλον, οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες:

Η ανθεκτικότητα του κόμματος είναι άμεσα συναρτημένη με την ορθή πολιτική, τις θέσεις, τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες του, ως ο κύριος πόλος αντίστασης απέναντι στις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ,

Το αποτέλεσμα είναι επίσης ευθέως συναρτημένο με την σκληρή δουλειά των στελεχών, μελών και φίλων του κόμματος, οι οποίοι παρά την ποσοτική μείωση όσων εργάστηκαν, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό,

Η συμπεριφορά της εκλογικής βάσης του κόμματος επαναβεβαίωσε τις βαθιές ρίζες του ΑΚΕΛ στην κυπριακή κοινωνία.

Το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δώσαμε την εκλογική μάχη

Γενικές διαπιστώσεις

  1. Το βασικότερο, καινούργιο χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών, υπήρξε η δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα εξαιτίας των αποφάσεων Αναστασιάδη- Eurogroup το Μάρτιο του 2013.

Οι τραγικές συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών στο λαό μας και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συναισθημάτων ακόμη πιο έντονης απογοήτευσης, που έφταναν μέχρι και την οργή μεγάλης μερίδας κόσμου απέναντι σ’ ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς.

  1. Η απογοήτευση και ο θυμός συνοδεύονταν σε μεγάλο βαθμό από μια επαυξημένη στάση μοιρολατρίας, που επίσης εντάθηκε ως αποτέλεσμα όχι μόνο της οριζόντιας έλλειψης εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, αλλά και ως αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας κυβέρνησης- ΔΗΣΥ και μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ να καλλιεργήσουν ανάμεσα στο λαό ένα κλίμα δουλικής υποταγής στην Τρόικα και στον μνημονιακό μονόδρομο.
  2. Ως συνέπεια αυτών των δεδομένων εντάθηκαν οι αφοριστικές προσεγγίσεις μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων του τύπου ότι «όλοι είναι το ίδιο» και ότι «με την ψήφο και τη συμμετοχή στις εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα απολύτως».
  3. Οι Ευρωεκλογές έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά σ’ όλες τις χώρες της ΕΕ, κυρίως σε ότι αφορά τη χαμηλότερη συμμετοχή, συγκριτικά με τις εθνικού χαρακτήρα εκλογές. Η αυξημένη αποχή στις Ευρωεκλογές δεν τροφοδοτείται μόνο από τις συνήθεις αιτίες που αναπαράγουν το φαινόμενο, όπως η αδιαφορία και η απαξίωση της πολιτικής. Είναι αυξημένη εξαιτίας αφενός της βαθύτερης υποτίμησης του ρόλου τους, συνεπεία των δημοκρατικών ελλειμμάτων της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που επιβάλλονται, στη συνείδηση μερίδας των ψηφοφόρων αποτελεί μια μορφή έκφρασης απαξίωσης κατά της ίδιας της ΕΕ, στην οποία η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρώπη και στη Κύπρο βρίσκεται στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο, αφού δεν ξεπερνά το 30%.
  4. Όπως αναμενόταν, στην πολιτική ατζέντα κυριάρχησαν θέματα εθνικού ενδιαφέροντος και όχι ευρωπαϊκά, παρά τα όσα υποφέρει ο λαός μας από την χειρίστου είδους «θεραπεία» που μας επέβαλαν οι Ευρωπαίοι φίλοι του ΔΗΣΥ και του κ. Αναστασιάδη.

Ειδικές διαπιστώσεις

Α. Οι παράγοντες που επέδρασαν αρνητικά στην προσπάθεια του ΑΚΕΛ

  1. Στην προεκλογική περίοδο επιχειρήθηκε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, με τη συμβολή και της μεγάλης πλειοψηφίας των ΜΜΕ, η κεφαλαιοποίηση πολιτικά ή/και εκλογικά σε βάρος του ΑΚΕΛ, των εντυπώσεων και της πεποίθησης που δημιούργησαν τα τελευταία τρία χρόνια σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, μαζί και σε τμήμα της εκλογικής μας βάσης, ότι για τις καταστροφικές εξελίξεις στην οικονομία υπεύθυνη ή τουλάχιστον συνυπεύθυνη είναι η κυβέρνηση Χριστόφια και το ΑΚΕΛ.
  2. Η οικονομική δυσπραγία που φτάνει μέχρι και την ανέχεια για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, σε συνάρτηση με τα πιο πάνω αύξησε σημαντικά το βαθμό δυσκολίας που είχαμε να αντιμετωπίσουμε σ’ αυτή την προεκλογική εκστρατεία.
  3. Στους 15 μήνες που μεσολάβησαν από την εκλογή Αναστασιάδη, Κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και πλειοψηφία των ΜΜΕ φρόντισαν να δημιουργήσουν και να κρατήσουν ψηλά στην ημερήσια διάταξη, θέματα που αφορούσαν άμεσα ή έμμεσα το ΑΚΕΛ, σε μια προφανή προσπάθεια συκοφάντησης και αποδυνάμωσης του.
  4. Τα πιο πάνω σε συνάρτηση με τις επιθέσεις που δεχτήκαμε και αφορούσαν την ηθική υπόσταση του κόμματος, επέτειναν τις αφοριστικές προσεγγίσεις ότι «όλα τα κόμματα είναι το ίδιο». Το τίμημα για κόμματα του δικού μας τύπου και χαρακτήρα είναι αντικειμενικά δυσανάλογο, όταν σ’ ένα σεβαστό ποσοστό της κοινής γνώμης δημιουργείται αυτή η εντύπωση. Για την δημιουργία αυτής της πεποίθησης, μερίδιο ευθύνης έχουμε και εμείς ως ΑΚΕΛ. Όχι μόνο γατί δεν πετυχαίνουμε επαρκώς, σε όλες τις περιπτώσεις, να αναδεικνύουμε την ποιοτική διαφορά μας από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αλλά και γιατί παρεισέφρησαν εδώ και πολλά χρόνια αρνητικά φαινόμενα και πρακτικές στις τάξεις μας, χωρίς να καταφέρουμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Ως τέτοια θα μπορούσαν να αναφερθούν οι πελατειακές σχέσεις, ο παραγοντισμός, η προσαρμογή αρκετές φορές στη λογική της ατάκας παρά της ουσίας, η διολίσθηση στελεχών μας σε ένα τρόπο συμπεριφοράς και σε μια κουλτούρα που δεν επιτρέπει να θεωρούνται παράδειγμα προς μίμηση.
  5. Η διαφαινόμενη από την αρχή αυξημένη τάση αποχής, ασκούσε δυσανάλογα μεγαλύτερες πιέσεις στο ΑΚΕΛ εξαιτίας:

-Της αυξημένης εκπροσώπησης του ΑΚΕΛ ανάμεσα στους άνεργους, τα λαϊκά στρώματα και γενικότερα σ’ όσους δέχτηκαν με μεγαλύτερη ένταση τις επιπτώσεις της κρίσης, οι οποίοι με βάση τις δημοσκοπήσεις απείχαν από τις εκλογές σε μεγαλύτερο ποσοστό,

-Της αυξημένης εκπροσώπησης του ΑΚΕΛ σ’ όσους έχουν έντονα κριτική άποψη για την ΕΕ και εσφαλμένα εκτιμούν ότι ο καλύτερος τρόπος να την εκφράσουν είναι με το να γυρίσουν την πλάτη στην εκλογική διαδικασία.

  1. Το φαινόμενο της μαζικής αποχής αν και έχει οριζόντια διάσταση, εντούτοις δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού για διαφορετικούς λόγους δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι μας επέλεξαν να μην επιβεβαιώσουν την σχέση τους με το κόμμα μας. Ασφαλώς, αριθμός μελών και ένα σημαντικό μέρος  ψηφοφόρων μας που απείχαν, το έπραξε συνειδητά ως αποτέλεσμα της τρωθείσας αξιοπιστίας και της έλλειψης εμπιστοσύνης προς το ΑΚΕΛ.
  2. Η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ συνέχισε με πολύ μεγαλύτερη ένταση από τη συνήθη, τη μεροληπτική και εχθρική στάση της απέναντι στο ΑΚΕΛ. Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, κεντρικά δελτία ειδήσεων και πρωινές ραδιοφωνικές ζώνες διαδραμάτισαν αρνητικό ρόλο αφού στις πλείστες των περιπτώσεων εξυπηρετούσαν τον ΔΗΣΥ και την πολιτική της κυβέρνησης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, επιδίωξαν και σε μεγάλο βαθμό πέτυχαν να κινηθούν στον άξονα της επικοινωνιακής στρατηγικής του ΔΗΣΥ, ο οποίος λόγω ψηλής συσπείρωσης που είχε από ενωρίς, επεδίωξε όχι μόνο να αποφύγει την αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ, αλλά και γενικότερα να αποφύγει τη δημιουργία προεκλογικής ατμόσφαιρας. Αυτό εξηγεί γιατί τα θέματα της επικαιρότητας κυριαρχούσαν σε βάρος της προεκλογικής ατζέντας, μέχρι σχεδόν το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας.

  1. Οι ιδιαίτερα αντίξοες οικονομικές συνθήκες και η εργασιακή και κοινωνική ανασφάλεια που βιώνουν πολλοί ψηφοφόροι μας, συνέβαλαν στην έκφραση με ακόμη μεγαλύτερη ένταση της δυσαρέσκειας τους για μη ικανοποίηση προσωπικών αιτημάτων τους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της διακυβέρνησης μας.
  2. Το αρνητικό για το κόμμα μας πολιτικό περιβάλλον στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές ανέδειξε διαχρονικές αδυναμίες μας και στον οργανωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να έχουμε τη συμμετοχή ακόμη λιγότερου αριθμού συντρόφων/ισσων στο καθήκον της προσωπικής επαφής.
  3. Ενώ εξ υπαρχής δεν είχαμε υπερβολικές προσδοκίες για την στήριξη που θα παίρναμε από τους Τουρκοκύπριους που διέμεναν στα κατεχόμενα, εντούτοις το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κατώτερο των εκτιμήσεων που είχαμε, με βάση τις επαφές και τις ενέργειες μας. Οι λόγοι θα πρέπει να αναζητηθούν σε μια ξεχωριστή εκτίμηση, ενώ το ευρύτερο θέμα των σχέσεων με τις προοδευτικές δυνάμεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα θα πρέπει επίσης με οργανωμένο τρόπο να μας απασχολήσει.

Β. Παράγοντες που επέδρασαν θετικά στην προσπάθεια μας

  1. Οι βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη, οι αποφάσεις Eurogroup- Αναστασιάδη του Μαρτίου του 2013, η αυταρχική, αλαζονική συμπεριφορά των κυβερνώντων και οι ενέργειες άλωσης του κράτους και των θεσμών και η γενικότερα αρνητική εικόνα της κυβέρνησης, δημιούργησαν μια έντονη δυσαρέσκεια στην πλειοψηφία του λαού μας. Για τους λόγους που αναλύθηκαν πιο πάνω, δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις κεφαλαιοποίησης αυτής της δυσαρέσκειας από το ΑΚΕΛ. Τα έργα και οι ημέρες όμως των κυβερνώντων δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ανάδειξη του ΑΚΕΛ ως της κύριας πολιτικής δύναμης, που μπορεί αποτελεσματικά να αντιταχθεί στις κυβερνητικές αντιλαϊκές πολιτικές και να προστατεύσει το λαό, τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από την απόπειρα ισοπέδωσης των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων του λαού μας.
  2. Μέσα από τη συνεχή, επίμονη και ομολογουμένως ιδιαίτερα δύσκολη προσπάθεια, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε σε κάποιο βαθμό την αλήθεια γύρω από τις πραγματικές αιτίες της οικονομικής καταστροφής στον τόπο. Ειδικότερα, όλοι σχεδόν αποδέχονται πλέον τις καθοριστικές ευθύνες τραπεζιτών, της οικονομικής ολιγαρχίας και του τότε κεντρικού τραπεζίτη κ. Ορφανίδη.
  3. Στην προεκλογική περίοδο καταβάλαμε έντονη προσπάθεια να προβάλουμε τις θέσεις μας και να αναδείξουμε τις πρωτοβουλίες που ως ΑΚΕΛ αναλάβαμε σ’ αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, της αντίστασης στις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης με στόχο την προστασία των λαϊκών στρωμάτων.

Συνακόλουθα, καταφέραμε ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές, τόσο μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις μας, αλλά και μέσα από την προσωπική επαφή με τον κόσμο, να αναδείξουμε τον κίνδυνο και τις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και την κοινωνία γενικότερα, από μια εκλογική ενίσχυση του Συναγερμού, χωρίς από την άλλη να υπάρχει ένα ΑΚΕΛ αρκούντως ισχυρό και ικανό να αντιστέκεται στις κυβερνητικές αντιλαϊκές πολιτικές.

  1. Η έντονα κριτική προσέγγιση του λαού μας απέναντι στην ΕΕ, που έφτασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα αμφισβήτησης εξαιτίας και της μεταχείρισης που τύχαμε τον Μάρτιο του 2013, αντικειμενικά δημιουργούσε ένα ευνοϊκό πολιτικό κλίμα για προβολή της δικής μας εναλλακτικής πρότασης και φιλοσοφίας για τον χαρακτήρα και την κατεύθυνση της ΕΕ. Πρόσθετα, το γεγονός ότι για την «θεραπεία» που επιβλήθηκε στην Κύπρο, αλλά και για τον χαρακτήρα της ΕΕ την ευθύνη την φέρουν κυρίως οι πολιτικοί φίλοι και σύμμαχοι των Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, επίσης ενίσχυε τη δική μας επιχειρηματολογία. Η υποβάθμιση όμως, στην προεκλογική ατζέντα της ευρωπαϊκής διάστασης των εκλογών δεν μας επέτρεψε τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση αυτού του ευνοϊκού δεδομένου. Αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη για περαιτέρω επεξεργασία της εναλλακτικής μας πρότασης για την Ε.Ε.
  2. Η συνεπής, υπεύθυνη και πατριωτική στάση του κόμματος μας αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, συνέβαλε θετικά στο εκλογικό αποτέλεσμα που φέραμε. Ταυτόχρονα η ισορροπημένη κριτική προσέγγιση απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Κυπριακό, δίχως όμως διάθεση για συμβιβασμούς με όσους θέλουν να καταπνίξουν κάθε ευκαιρία για λύση, δεν επέτρεψε σε όσους το επιδίωξαν, να περάσουν τη θέση περί δήθεν συμπόρευσης ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ.
  3. Παρά τον μειωμένο αριθμό των μελών του κόμματος που ρίχτηκαν στη δουλειά της προσωπικής επαφής, αλλά και την αργοπορία που υπήρξε στην υλοποίηση αυτού του καθήκοντος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι σύντροφοι/ισσες που εργάστηκαν το έκαναν με ζήλο και αυταπάρνηση δίνοντας πολλές δυνάμεις για να μπορέσουν να ανατρέψουν τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετώπισαν ανάμεσα στους ψηφοφόρους μας. Τελικά η σκληρή τους προσπάθεια δικαιώθηκε, αφού πετύχαμε να μειώσουμε την αποχή στο ΑΚΕΛ αρκετά κάτω από τον μέσο όρο.
  4. Υπό αυτό το πρίσμα, ενώ το φαινόμενο της αποχής και της απώλειας δεκάδων χιλιάδων ψηφοφόρων μας είναι εξόχως ανησυχητικό, την ίδια στιγμή η μη μετακίνηση της πλειοψηφίας όσων δεν μας ψήφισαν σε άλλα κόμματα, μας επιτρέπει, υπό καλύτερες συγκριτικά προϋποθέσεις, να εργαστούμε για να αποκαταστήσουμε τη σχέση, αλλά και για αρκετούς την εμπιστοσύνη τους προς το κόμμα.
  5. Θετικά εκτιμούμε τη συμμετοχή των υποψηφίων του συνδυασμού στην προεκλογική εκστρατεία, τόσο στο επίπεδο της επαφής, όσο και στο επίπεδο της εκπροσώπησης στα ΜΜΕ.
  6. Θετική υπήρξε και η συμβολή των φίλων του κόμματος, τόσο ποιοτικά όσο και σε κάποιες περιπτώσεις ποσοτικά, με την έννοια της πραχτικής δουλειάς είτε για να πάρουν ψηφοφόρους στην κάλπη, είτε μέσα από την αρθρογραφία τους, τις παρεμβάσεις τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κοκ.

Συμπεράσματα

  1. Αναλύοντας αντικειμενικά τις συνθήκες, το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η εκλογική αναμέτρηση, το αποτέλεσμα μπορεί να κριθεί ως ικανοποιητικό. Το Κόμμα μας άντεξε την ολομέτωπη επίθεση και εξήλθε από τις εκλογές με αξιοπρεπές ποσοστό.  Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να παραγραφεί το γεγονός της υποχώρησης της εκλογικής δύναμης του ΑΚΕΛ συγκριτικά με τις Ευρωεκλογές του 2009 και με τις βουλευτικές εκλογές του 2011. Όπως δεν μπορεί να παραγραφεί και η μεγάλη απώλεια ψήφων σε απόλυτους αριθμούς.
  2. Οι Ευρωεκλογές έχουν ολοκληρώσει ένα κύκλο που άρχισε με την εκλογή του σ. Δ. Χριστόφια στην εκλογή της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την εκλογή Αναστασιάδη. Ζήσαμε ως Κόμμα μια εξαιρετικά δύσκολη φάση, όπου όλα τα πυρά επικεντρώνονταν πάνω μας. Όπου καθημερινά η Αριστερά κρινόταν ένοχη στο επίπεδο των ιδεών και των πολιτικών. Αυτή η προσπάθεια δεν πρόκειται βέβαια να σταματήσει εδώ. Στόχος της δεν ήταν απλώς να φύγουν από την εξουσία ο Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ. Στόχος ήταν η αποδυνάμωση μια για πάντα της ιδεολογίας και της ίδιας της Αριστεράς. Του μόνου πραγματικού και ισχυρού εμποδίου στις πολιτικές της λιτότητας και της καθυπόταξης του λαού μας.
  3. Όπως υποδείξαμε και προεκλογικά, η περίοδο χάριτος για την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού τελειώνει. Το ίδιο και τα ψέματα με τα κοντά ποδάρια τους. Τώρα πια δεν θα περπατά το «φταίνε οι προηγούμενοι». Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας σήμερα είναι πολλά, κρίσιμα και απαιτούν αντιμετώπιση και όχι μετατόπιση των ευθυνών.  Αρχίζει δηλαδή νέος κύκλος στα πολιτικά πράγματα του τόπου.
  4. Πλέον αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα η αδυναμία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να ανταποκριθεί στα όσα δεσμεύθηκε στο λαό. Σε καμία όμως περίπτωση δε σημαίνει πως αυτό από μόνο του θα λειτουργήσει υπέρ του ΑΚΕΛ, ως της κύριας δύναμης της αντιπολίτευσης. Χρειάζεται η ολοκληρωμένη αντιπρόταση της Αριστεράς, που όχι μόνο θα αντιστέκεται στις πολιτικές της Κυβέρνησης αλλά θα συνεχίσει και θα εντείνει την παραγωγή πειστικών πολιτικών προτάσεων που θα οδηγούν σε έξοδο από την υφιστάμενη κατάσταση. Έτσι θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού και την αξιοπιστία μας, ξανά.
  5. Το ΑΚΕΛ πρέπει να πείσει, όχι με φραστικές διακηρύξεις, αλλά με έμπρακτες ενέργειες και δράσεις, ότι είναι διαφορετικό από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Πρέπει να πείσουμε με τη συνέπεια μας σε φιλολαϊκές και πατριωτικές θέσεις. Με το προσωπικό και το πολιτικό μας παράδειγμα. Να πείσουμε ότι ο λαός μπορεί να μας εμπιστευθεί στον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον.
  6. Να σταθούμε αποφασιστικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές. Τόσο σε αυτές που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο όσο και σε αυτές που προωθεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού με άλλοθι το Μνημόνιο. Με το ίδιο σθένος οφείλουμε να αντισταθούμε και στους συνήθεις, πλέον,  εκβιασμούς τους οποίους επιστρατεύει κάθε φορά η Κυβέρνηση προκειμένου να υπερψηφίζει το Κοινοβούλιο τις πολιτικές της, καλώντας τα κόμματα να λειτουργούν ως αντιπροσωπεία της Τρόικας στην Κύπρο.
  7. Απαιτείται να πρωτοστατήσουμε πολιτικά στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού. Να τονώσουμε το μέτωπο ειρήνης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, με πολιτικές πρωτοβουλίες που να υπενθυμίζουν καθημερινά την ανάγκη ειρηνικής συμβίωσης του λαού μας.
  8. Χρειάζεται επίσης να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού για το πολιτικό και ανθρώπινο μας ήθος. Να πείσουμε ότι εμείς δεν υπάρχουμε για να υπηρετούμαστε από το λαό, αλλά για να τον υπηρετούμε. Ότι εμάς δεν μας καθοδηγούν οι προσωπικές φιλοδοξίες, η ματαιοδοξία και το προσωπικό όφελος.
  9. Το Κόμμα πρέπει να ενισχύσει ουσιαστικά την καθημερινή του επαφή με τον κόσμο σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλη και όχι λιγότερο σημαντική διαδικασία, είναι η ανασυγκρότηση του κομματικού μας μηχανισμού.
  10. Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός και αποτελεσματικός έλεγχος της εφαρμογής του. Σχεδιασμός σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο, που θα πρέπει να διαμορφωθεί το συντομότερο, ώστε το ΑΚΕΛ να μπορέσει να επανακτήσει την απολεσθείσα του δύναμη, να διευρύνει και να ισχυροποιήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την εκλογική του βάση αλλά και ευρύτερα με τους εργαζόμενους και την κοινωνία.
  11. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το ΑΚΕΛ, η ενίσχυση της αξιοπιστίας, της αποτελεσματικότητας και της επιρροής του, δεν υπήρξε ποτέ αυτοσκοπός στα ενενήντα σχεδόν χρόνια ύπαρξης του κόμματος. Αποκλειστικό κίνητρο και φιλοδοξία μας  παραμένει η προσπάθεια να υπηρετούμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους μικρομεσαίους και γενικότερα τον λαό μας και την κυπριακή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕ ΑΚΕΛ

8/7/2014

PREV

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Salah Ghanim

NEXT

Κατά του χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης η ενδεχόμενη μη αποπαγοποιήση των προαγωγών