Εκποίηση του Πλούτου και όχι καταπάτηση του δικαιώματος στη στέγαση, του Νεοκλή Συλικιώτη
Πριν λίγα χρόνια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μας έλεγαν πως δεν υπάρχουν άστεγοι στην Ευρώπη αλλά μεθυσμένοι που με τις επιλογές τους κατέληξαν στον δρόμο. Έπειτα ζήσαμε τις εξώσεις στην Ισπανία, όπου από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν εκποιηθεί 400.000 κατοικίες. Σήμερα η μέγγενη των εκποιήσεων επικρέμεται πάνω από χιλιάδες οικογένειες και βιοπαλαιστές της Κύπρου. Το κοινωνικό δράμα που φέρει αυτή η απειλή είναι ασήκωτο. Οι μαζικές εκποιήσεις θα επιδεινώσουν την ύφεση, θα αυξήσουν την ανεργία, θα εκτοξεύσουν τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα οδηγήσουν στην μαζική φτώχεια. Δυστυχώς η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ σε πλήρη ταύτιση με την ΤΡΟΙΚΑ αρνείται να διαπραγματευτεί τα δίκαια του κυπριακού λαού και επιμένει να ξεσπιτώσει αυτούς που η κρίση τους έκανε άνεργους, τους διέλυσε τους μισθούς, τους έκλεισε την μικροεπιχείρηση ή τους στέρησε τις σπουδές, θυματοποιώντας τους για δεύτερη φορά.
Ως ΑΚΕΛ προτάξαμε πως ο νόμος των εκποιήσεων θα πρέπει να προστατεύει την πρώτη κατοικία και να βάζει φραγμούς στην αυθαιρεσία των τραπεζών για να προστατεύεται ο οφειλέτης, ο οποίος υποφέρει από τις υπερχρεώσεις που του επιβάλλουν. Τονίσαμε πως ο νόμος των εκποιήσεων θα πρέπει να προστατεύει τη χώρα από την μαζική πώληση του εθνικού πλούτου σε ξένα επενδυτικά ταμεία και να στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις. Δυστυχώς η υπεύθυνη στάση του ΑΚΕΛ αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση με κινδυνολογία και καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας με το επιχείρημα πως εάν δεν δεχτούμε άβουλα τα συμφωνηθέντα και τις δεσμεύσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης στην ΤΡΟΙΚΑ δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση. Αντί η Κυπριακή Κυβέρνηση να έχει στόχο την φορολόγηση και εκποίηση του πλούτου, θέτει στο στόχαστρο ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα στη στέγαση. Και απαιτεί ο νόμος να εφαρμοστεί άμεσα, χωρίς να έχει προβεί σε καμία έκθεση αξιολόγησης του κινδύνου. Αδιαφορώντας πως με τις πολιτικές που προωθεί οδεύουμε στη δημιουργία μιας κοινότητας αστέγων.
Όμως δεν θα τους χαριστούμε. Στη Κυπριακή Βουλή δώσαμε την μάχη και μαζί με την πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατορθώσαμε να περάσουμε νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Ο Πρόεδρος όμως της Κυπριακής Δημοκρατίας επέλεξε να εξουδετερώσει το δίχτυ προστασίας που ενσωματώσαμε, κάνοντας αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Γι’ αυτό ως ΑΚΕΛ επιδιώκουμε να επαναφέρουμε την ισορροπία αναστέλλοντας την ισχύ του νόμου για τις εκποιήσεις.
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, έχει αποστείλει σχετική επιστολή, στον κ. Μπαρόσσο, τον κ. Γιούνγκερ, τον κ. Βαν Ρομπάυ, τον κ. Τουσκ, τον κ. Σουλζ καθώς και στους ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην επιστολή αναλύονται οι καταστροφικές πρόνοιες μιας πορείας μαζικών και ταχύτατων εκποιήσεων ειδικά για την κύρια κατοικία και την επαγγελματική στέγη καθώς και η εκβιαστική στάση της Τρόικα. Παρατίθεται δε με τεκμηριωμένο τρόπο, η εναλλακτική λύση της προστασίας της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης μέσα από τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας. Με την επιστολή του, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, καλεί να συζητηθεί το ζήτημα ώστε να αποφευχθούν δραματικές οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις.
Σε συνέχεια του προσπαθειών, ως ΑΚΕΛ μαζί με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, έχουμε απευθυνθεί στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων αλλά και στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να δράσουν ώστε να μην επιτραπεί η εφαρμογή μιας τόσο κοινωνικά άδικης ρύθμισης. Η πρόεδρος της ομάδας μας, Gabi Zimmer, έχει επίσης αποστείλει επιστολή στο νέο πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Juncker. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα προστατεύει με στοχευμένο τρόπο εκείνους τους οφειλέτες και τους μικρομεσαίες επιχειρηματίες οι οποίοι, ενώ προηγουμένως ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, τώρα λόγω των μνημονιακών μέτρων λιτότητας δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους.
Ως ΑΚΕΛ θα αξιοποιήσουμε κάθε προσφερόμενη συμμαχία προκειμένου προτού εφαρμοστεί ο επικίνδυνα ετεροβαρής νόμος για τις εκποιήσεις, να επανέλθει η ισορροπία στο θεσμικό πλαίσιο. Έτσι ώστε η εκποίηση να στοχεύει στους μεγαλοοφειλέτες, όλους αυτούς που τόσα χρόνια πλούτιζαν εις βάρος του λαού και ταυτόχρονα να προστατεύει τις ευάλωτες οικογένειες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες. Να αποδείξουμε πως έχουμε αντιστάσεις και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Να μην επιτρέψουμε να καταστούν οι εξώσεις και οι αυτοκτονίες καθημερινό φαινόμενο. Αλλά να διασφαλίσουμε το αυτονόητο. Ότι ο κάθε άνθρωπος θα έχει την ασφάλεια της οικογενειακής του στέγης. Και ότι ο βιοπαλαιστής δεν θα βάλει λουκέτο στην επιχείρηση που τόσα χρόνια έκτιζε με ιδρώτα.